Hoe Akkoorden Wisselen Op Gitaar


Bereik Volledige Controle Over Je Akkoordenwissels Met Deze Oefening

Door Antony Reynaert

Ben je het ook beu om telkens dezelfde belangrijke akkoordenwissels te verknallen?

Veel aspirant gitaristen oefenen herhaaldelijk op akkoordenwissels, maar als 'puntje bij paaltje komt' valt alles in het water.

Wat is het grote probleem die in de weg staat naar volledig meesterschap over akkoordenwissels?

Eén van de grootste mythes rond het aanleren van gitaar verkondigt dat je door veel oefening goed wordt.

Grote hoeveelheden repetitie tijdens het oefenen is echter NIET de hoofdfactor die zal bepalen of je een goed gitarist zult worden.

Als je je akkoordenwissels blijft oefenen met dezelfde fouten (meestal kleine, onbewuste zaken die in je gitaarspel kruipen) dan kan je oefenen zoveel je wilt, het enige dat je zult behalen zijn slechte speelgewoonten die zich in je gitaartechniek nestelen.

Dit gaat door tot als je snapt wat je verkeert doet en STOPT op deze manier te oefenen!

In volgende video leer je één cruciale oefening waarmee je je vingers precies de juiste bevelen kunt geven zodanig dat je voor eens en voor altijd komaf kan maken met te trage akkoordenwissels.

Dit is zonder twijfel de beste strategie om je akkoordenwissels te beheersen!

PS: als je klaar bent met het bekijken van de video, lees dan verder onder de video waarin ik dit volledige akkoordwisselingsmodel uitgebreid uitleg.

De leermethode om te het wisselen tussen twee specifieke akkoorden is veel methodischer dan de meeste mensen denken.

Het is een feit dat het veelvoorkomende probleem van slordige en inconsistente inoefening van akkoordenwissels altijd aanwezig zal zijn in je gitaarspel als je niet de juiste methode hanteert.

Om je vingers zonder problemen van het ene akkoord naar het volgende te laten bewegen, moeten er verschillende belangrijke stappen ondernomen worden.

De Ultieme Akkoordwisselingsoefening
Hoe Je Zelfs De Moeilijkste Akkoorden Snel Kunt Overpakken Zonder Problemen

Stap 1: Als eerste zal je moeten bepalen welke specifieke akkoordenovergangen je wilt verbeteren.

Om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk volledige controle over de akkoordenwissels verwerft, is het van belang ongeveer 5 minuten per akkoordenwissel per dag te voorzien.

Als je bijvoorbeeld maar 30 minuten hebt om te oefenen per dag, dan is het beter om maar één akkoordwissel te nemen, zodat je niet je hele oefenroutine vult met het inoefenen van akkoordenovergangen. Er zijn namelijk nog andere belangrijke aspecten naast deze wissels waar je op wilt focussen in je oefenroutine.

Stap 2: Nadat je hebt bepaald aan welke akkoorden je wilt werken, rest er nog één voorbereiding voordat je kunt beginnen met oefenen: geef de vingers van je fretting hand een naam.

Bijvoorbeeld:

  • Wijsvinger: Eric
  • Middelvinger: Gabriel
  • Ringvinger: Charles
  • Pink: Adam

Afhankelijk van de akkoorden moet er ook rekening worden gehouden met de plaatsing van de duim.

Met de duim moeten we namelijk vaak ook zeer belangrijke taken uitvoeren, denk maar aan het dempen van de lage e-snaar. Het kan ook zijn dat de duim mooi achter de nek geplaatst moet worden om zo ver genoeg te kunnen rijken met de andere vingers of soms heeft de duim zelfs de taak om bepaalde noten te fretten.

Stap 3: Nadat je je vinger een naam hebt gegeven ga je per set van akkoorden de bewuste wissel tussen de 20 en 100 keer herhalen.

Bepaal zelf wat je aankan. Hoelang het duurt om je vingers van het ene naar het andere akkoord te verplaatsen is hier niet van belang.

Wat echter wel van cruciaal belang is, is dat de uitvoering PERFECT moet zijn!

Terwijl je de overgangen tussen de akkoorden uitvoert, zullen we de vingers nu 'bevelen' geven. Je kunt dit zien alsof jij de choreograaf bent van je vingers die dansen op de hals van de gitaar.

Zo kun je tijdens het wisselen tegen je vingers zeggen:

"Eric, jij gaat van snaar 1, naar snaar 3, 2e fret springen."

"Charles, terwijl dat Eric deze sprong maakt, ga jij van snaar 2 in de lucht. We hebben je even niet meer nodig, maar spring niet te ver weg, we gaan je direct terug nodig hebben."

"Gabriel, op hetzelfde moment als de heren glijd jij van de 2e fret naar de 3e fret op snaar 4."

"Adam, op dit moment hoef je niet te springen, maar blijf dicht boven de 'dansvloer' (de gitaarhals) hangen."

Als 'choreograaf' zal je ook individuele vingers in de gaten moeten houden. De eerste keer controleer je de bewegingen van de wijsvinger, daarna verander je je focus naar de middelvinger, enz. Deze oefenmethodiek noemen ze in het Engels ‘focus of rotation’ en is zeer belangrijk tijdens het oefenen.

Vergeet niet dat terwijl je je focus verlegt tussen de verschillende vingers, je ze ook instructies geeft.

Bijvoorbeeld:

"Eric, je komt iets later dan de rest. Probeer nu dus sneller te dalen naar de snaar."

"Gabriel, je doet het goed, probeer gewoon een beetje dichter bij de gitaarnek te blijven als je van de ene positie naar de andere springt."

Belangrijke Aandachtspunten Tijdens Het Uitvoeren Van Deze Akkoordenwissel Oefening

  1. Blijf zo dicht mogelijk bij de hals van de gitaar wanneer je de wissel uitvoert.
  2. Til je vingers niet op als dit niet nodig is. Als een vinger op dezelfde positie staat bij beide akkoorden, zorg er dan voor dat ze in contact blijft met de snaar. Dit geldt ook voor vingers die op dezelfde snaar landen. Als je bijvoorbeeld op dezelfde snaar van de 2e fret naar de 3e fret moet springen, probeer dan niet om je vinger op te tillen, maar houd hem in contact met de snaar. Je glijdt hier dus naar de juiste fret in plaats van te vliegen.
  3. Zorg ervoor dat alle vingers tegelijkertijd bij het nieuwe akkoord aankomen.
  4. Oefen regelmatig in slow motion. Dit is vaak de enige manier waarop alle vingers samenwerken. Als je de vingers niet kunt laten samenwerken, is de kans groot dat je de bewegingen nog steeds te snel uitvoert.

Zo Ben Je Gegarandeerd Van Succes Bij Het Overpakken Van Akkoorden

Als je tussen 20 en 100 akkoordwisselingen hebt uitgevoerd (afhankelijk van wat je aankan) met bedachtzame uitvoering (*), ben je klaar voor vandaag.

(*) bedachtzame uitvoering = je vingers mondelinge instructies geven terwijl ze de wissels uitvoeren.

Studies hebben aangetoond dat er tussen de 3.000 en 5.000 herhalingen nodig zijn om een beweging van de vingers in het spiergeheugen van je lichaam te programmeren. Dus de volgende keer dat je tegen jezelf zegt dat je een bepaalde akkoordenwissel niet aankan of dat je denkt dat je talent mist, onthoud dan deze uitspraak en begin opnieuw te oefenen.

Negeer De Moter Van Je Gitaarspel Niet

Naast een correcte ontwikkeling van de fretting hand is het van even groot belang je picking hand grondig en op een correcte manier onder de loep te nemen. Je bent immers maar zo sterk als je zwakste schakel. Aangezien het echter niet zo vanzelfsprekend is om op de juiste manier het plectrum te hanteren bij hoge snelheid, gaan velen hier de mist in en komen ze vast te zitten in hun ontwikkeling als gitarist.

In deze gratis cursus (met video’s en foto’s) ‘hoe sneller gitaar leren spelen’ focussen we op de ontwikkeling van de motor van je gitaarspel: de hand die het plectrum hanteert.


Wil je graag een persoonlijke analyse van je gitaartechniek, zodat je weet wat je gebreken en werkpunten zijn, vraag dan nu je gratis kennismaking aan bij Gitaar Training Studio (Locaties te Antwerpen, Gent, Kortrijk en Oostende)