Basis Akkoorden Op Gitaar - De Eerste Akkoorden Voor Beginners

De Eerste Akkoorden Voor Beginners

door Antony Reynaert

Hier zullen we voor het eerst een akkoord leren spelen. In volgende video leg ik uit hoe je deze akkoorden kunt lezen. Een uitgeschreven uitleg over het lezen van tablatuur vindt je tevens terug in deze gratis te downloaden gids over het lezen van akkoorden en tablatuur.

Het Eerste Akkoord

het eerste akkoord op gitaar

Links van het akkoorden-diagram hierboven zie je de volgorde van de snaren staan; ‘E, A, D, G, B, E’. Naast de onderste letter E op je scherm staat het woord ‘Dik’ vermeld. Bij dit eerste akkoord gebruiken we dus de wijsvinger op de lage E-snaar en de middelvinger op de G-snaar.


Let op dat je de vingerzettingen niet op hun kop ziet. Om te herhalen; de laagste snaar op je scherm (of blad) is de snaar bovenaan je gitaar (de lage E-snaar = dikste snaar). Ook kun je hiervoor de kleurencode’s gebruiken. De lage E-snaar is geel gekleurd, de G-snaar is paars gekleurd. Eenmaal je vingers allebei in het tweede vakje staan, sla dan in één beweging alle snaren aan met je plectrum.

Ook kun je hiervoor de kleurencode’s gebruiken. De lage E-snaar is geel gekleurd, de G-snaar is paars gekleurd. Eenmaal je vingers allebei in het tweede vakje staan, sla dan in één beweging alle snaren aan met je plectrum.

Het Tweede Akkoord

Em akkoord gitaar

Em

De naam van dit akkoord is ‘Em’ (ook wel E mineur genoemd). Dit Em-akkoord is direct een akkoord die zeer vaak wordt gespeeld. We zullen deze dan ook zeer vaak doorheen de Start met Gitaar cursus gebruiken. Zoals je ziet in het akkoorden diagram zet je bij dit Em-akkoord je wijsvinger op de A-snaar en de middelvinger op de D-snaar.

Kruisjes en bolletjes


Je zult misschien merken dat bij het indrukken van de akkoorden sommige snaren soms niet volledig doorklinken. Zo kan het zijn dat een snaar een ‘dode’ klank geeft wanneer je die speelt, er komt enkel een klikkend geluid uit. In het begin dat je gitaar leert spelen is dit dan ook zeer normaal. Hoe langer dat je gitaar zult spelen, hoe zuiverder je akkoorden zullen klinken, doordat je vingers krachtiger en flexibeler zullen worden. Ook zul je merken dat er zich een harde laag begint te vormen op je vingertoppen. Dit is goed want daardoor zal je het gevoel hebben dat je de snaren minder hard moet indrukken. In het begin is het dus van belang om aan de ene kant te volharden en aan de andere kant niet te perfectionistisch te willen zijn. Snaren die nog niet volledig meeklinken in akkoorden zijn in het begin geen ‘big deal’.

Links van de akkoorden diagrammen zie je ook verschillende ‘bolletjes’ staan. Deze bolletjes duiden erop dat we deze snaren als ‘losse snaren’ meespelen. Een losse snaar is een snaar waar we geen vinger op ingedrukt hebben staan, maar die wel moet meeklinken in het akkoord. In het diagram van het Em-akkoord zie je bijvoorbeeld deze bolletjes staan bij de lage E-snaar, de G-snaar, de B-snaar en de hoge e-snaar. Deze snaren klinken dus mee in het akkoord, zonder dat we die hoeven ingedrukt te houden. Later in de thuisstudie cursus voor beginners zullen we ook zien dat we i.p.v. zo’n bolletje een ‘kruisje’ kunnen tegengekomen; dit wil zeggen dat de snaar niet mag meeklinken in het akkoord.

Oefening Op Het Lezen En Spelen Van Akkoorden


Bij deze oefening zullen we het eerste akkoord en het tweede akkoord spelen (zie video). Daarbij is het van belang dat je de akkoorden diagrammen goed interpreteert. We zullen nog veel andere akkoorden diagrammen bekijken en hoe beter je dit lezen van de diagrammen begrijpt, hoe gemakkelijker het zal zijn om de volgende akkoorden te leren.

Hieronder zie je in de foto op welke snaren je vingers hoeven te komen bij het eerste akkoord:

Hier zie je de juiste vingerzetting voor het Em-akkoord:


Download Het Programma Overzicht Van De Thuisstudie Cursus Gitaar Voor Absolute Beginners