Hoe Breng Je Je Eigen Gitaarsolo’s Tot Leven


De Cruciale Gitaargids Om Dynamiek In Je Lead- En Ritmegitaar Te Verwerken


Door Antony Reynaert

Enig idee wat de sleutel is tot het spelen van gevoelige gitaarsolo’s? Dit artikel zal je helpen bij je ontwikkeling als gitarist door je improvisatiespel expressiever te maken. Via verschillende mogelijkheden in je picking hand toe te passen zal je kunnen variëren met dynamiek en toon in al je gitaarsolo’s, alsook je ritmegitaar.

Het Is Niet WAT Je Speelt, Maar HOE Je Het Speelt

Wanneer we het hebben over hoogstaande gitaarfrasering bedoelen we niet WAT je speelt, maar HOE je het speelt. Stel je voor dat je luistert naar een speech en de spreker gebruikt voor ieder woord hetzelfde volume, zonder enige nadruk op bepaalde woorden of zinnen. Op deze manier verliest de speech al zijn overtuigingskracht en zal deze uiteindelijk boodschap en doel missen. De eerste cruciale stap om onze gitaarfrasering naar een hoger niveau te tillen is het beheersen van de dynamiek en toon.

Verander De Emotie Die Je Uitdrukt In Je Gitaarspel Door Je Vingers Van Je Picking Hand Te Leren Gebruiken

Door niet te spelen met een plectrum, maar met je vingers, kun je verschillende types van dynamiek toevoegen aan je gitaarspel die anders onmogelijk zouden zijn. Een zeer goede oefening bestaat erin om exact dezelfde gitaarlicks of solo’s meermaals te herhalen, maar steeds met een andere dynamiek en toon en dit door alleen je picking hand te gebruiken. De volgende oefeningen zullen je helpen om een volwassener klank op te bouwen in je geïmproviseerde solo’s:

Oefening 1A : Zacht En Bescheiden Spelen Zonder Plectrum

Wanneer je speelt zonder een plectrum zal je automatisch de neiging hebben ‘zachter’ te spelen dan wanneer je speelt met plectrum. Een goede manier om deze speelstijl te ontdekken is door de snaren aan te slaan met de zijkant van je duim. De zijkant van de duim heeft een soort van gedempte klank die een bescheiden gevoel creëert in je gitaarspel. Je hoeft niet bepaald stil te spelen om dit gevoel te bekomen. De zachtheid van de duim zal een meer introvert gevoel geven aan hetgeen dat je speelt.

Laten we eens wat voorbeelden beluisteren. Dit eerste voorbeeld bevat een akkoord dat veel voorkomt in blues lead- en ritmegitaar stijlen: het E7#9 akkoord. Het tweede voorbeeld bestaat uit een pentatonische melodie gespeeld met octaven. In beide voorbeelden gebruik ik de zijkant van mijn duim om de snaren aan te slaan:

Luister Naar Voorbeeld 1 – Gespeeld met de zijkant van mijn duim
Luister Naar Voorbeeld 1 – Gespeeld met een plectrum
Luister Naar Voorbeeld 2 – Gespeeld met de zijkant van mijn duim
Luister Naar Voorbeeld 2 – Gespeeld met een plectrum

Hoor je het verschil in dynamiek en klank wanneer je het spelen met de duim vergelijkt met het gebruik van een plectrum? Bluesjazz gitaristen zoals Kenny Burrel spelen vaak melodieën met hun duim om ervoor te zorgen dat het dynamisch contrast met de solo’s er helemaal uitsteekt. Probeer zelf eens over een backing track te improviseren zonder een plectrum, enkel door de zijkant van je picking hand duim.

Oefening 1B : Agressief En Hard Spelen Zonder Plectrum

Naast zacht spelen zonder plectrum is het ook mogelijk om ‘agressief’ te spelen. In deze stijl van spelen verschilt enkel de richting van hoe je aan de snaren trekt. Wanneer we de snaren van de gitaar aanslaan of we tokkelen, zullen het plectrum of je vingers ofwel naar boven ofwel naar beneden bewegen. Wanneer je agressief wilt spelen zonder plectrum, trekken we de snaren weg van gitaar. Hierdoor zullen de snaren ‘kletsen’ op de frets en dit brengt een agressief accent op de noot die gespeeld wordt. Je kan dit met al je vingers doen, maar de sterksten (duim, wijs- en middelvinger) zullen je het beste resultaat opleveren. Deze manier van spelen is ideaal bij het spelen van aparte noten en ‘double stops’, voor akkoorden raad ik dit minder aan.

Luister Naar Voorbeeld 3 – agressief spelen zonder plectrum

Oefening 1C : Contrast En Gevoel Creëren Door Zacht En Agressief Spelen Te Combineren

Neem een backing track van een 12-maats bluesschema, maar vooraleer je begint te spelen verdeel je de maten in agressieve momenten en zachtere momenten. Zo creëer je een enorm contrast in dynamiek. Probeer zoveel mogelijk verschil te maken tussen de zachte en de harde delen van je improvisatie.

Creëer Een Groter Dynamisch Bereik Door Te Leren Hoe Je Je Plectrum Optimaal Kunt Gebruiken Voor Dynamiek 

Wanneer je speelt met een plectrum is het belangrijk om te weten welk plectrum je zal gebruiken. Het zal snel duidelijk worden dat de dikte van je plectrum een groot verschil maakt wanneer je met veel dynamiek wil leren spelen. Agressief en met veel gevoel spelen met een zacht plectrum zal niet makkelijk zijn, zelfs onmogelijk. Het tegenovergestelde is echter niet waar, met een hard plectrum kan je namelijk wel agressief en heel zacht gaan spelen tegelijk. De sleutel is om een hard plectrum te vinden en er zacht mee te leren spelen door het plectrum zachter vast te houden. Daarna leer je hoe je de dynamiek kan veranderen door het plectrum steviger vast te houden en zo de frases die je wilt benadrukken een extra boost te geven.

Oefening 2A : Zacht En Bescheiden Spelen Met Plectrum

Om zacht en bescheiden te spelen moet je eerst zoeken naar de correcte druk om je plectrum vast te houden. Als je het plectrum te strak vastneemt zal bijna alles wat je speelt ruw klinken. Het doel is om het plectrum zachtjes vast te nemen – maar hard genoeg – zodat deze niet uit je hand valt tijdens het spelen. Experimenteer ook met de hoek waarmee je de snaren aanslaat met je plectrum, omdat je onder een hoek minder direct zal klinken dan wanneer je de snaren loodrecht aanraakt.

Oefening 2B: Agressief En Hard Spelen Met Plectrum

Wanneer je agressief speelt, is het gebruik van een hard plectrum sterk aan te raden. Je kunt de snaren hard aanslaan wanneer je een noot agressief wilt laten klinken, maar het is erg belangrijk dat je de snaren die je niet wilt horen op een goede manier dempt met je frethand. Op deze manier kun je ‘losgaan’ met je rechterhand terwijl je alle snaren aanslaat en toch enkel de gefrette noten hoort. Je kan een goed voorbeeld zien in volgende video: Hoe Leer Je Blues Gitaar Spelen Als Stevie Ray Vaughan.

Oefening 3: Het Creëren Van Contrast Door Verschillende Picking Technieken Te Combineren

De uitdaging bestaat er nu in om te improviseren terwijl je zoveel mogelijk contrast creëert en de verschillende technieken die we bespraken te combineren. Probeer geïmproviseerde licks te herhalen wanneer je solo’s speelt en een duidelijk verschil te maken tussen het hard en zacht spelen.

Deze Techniek Zal Je Gitaarspel Naar Een Hoger Niveau Tillen

Hybrid Picking is een uitstekende techniek om je extra dynamiek te laten toevoegen in je gitaarspel. Hoewel deze techniek heel wat vaardigheid vergt, is deze zeker de moeite waard om te leren. Wanneer je hybrid picking gebruikt is het mogelijk om de tokkelstijlen zoals eerder vermeld te gebruiken en te combineren. Bij het gebruiken van deze techniek, houden we het plectrum tussen de duim en de wijsvinger zoals gewoonlijk en gebruiken we de middel- en ringvinger om de snaren aan te slaan. De techniek geeft je een grotere variëteit in je gitaarspel en geeft je meer opties op het gebied van dynamiek en klank. Om nog niet te spreken over de mogelijkheid tot makkelijker 'overslaan van snaren' (wordt ook wel 'string skipping' genoemd in het Engels).

Probeer nu eens te improviseren terwijl je gebruik maakt van de vermelde technieken terwijl je een gekozen backing track verdeelt in delen waar je bewust de dynamiek van verandert. In dit voorbeeld bekijken we een 12-maats bluesschema:

Speel de eerste vier maten zacht met de vingers.

  • De volgende twee maten (op het IV akkoord) speel je geleidelijk wat agressiever met gebruik van je vingers.
  • Terug op het I akkoord, speel je zachtjes met plectrum.
  • Daarna op het IV en V akkoord geef je alles wat je in huis hebt, met plectrum.
  • Tenslotte sluit je de laatste 2 maten af met hybrid picking.

Deze oefeningen zullen onmogelijk van vandaag op morgen perfect verlopen. Hierop moet geoefend worden en daarom raad ik aan om een oefenschema bij te houden en de informatie van dit artikel erin te verwerken. Om je te begeleiden in het opstellen van zo’n oefenschema, schreef ik een gratis gitaar logboek die je kan downloaden op de website.


Heb je het gevoel dat je gitaarspel al een tijd niet meer vordert? Of weet je niet wat je precies moet oefenen om eindelijk de gitarist te worden die je al altijd had willen zijn? Bij Gitaar Training Studio stellen we een op maat gemaakt programma op zodat je onder begeleiding je doelen kunt waarmaken zonder vallen en opstaan. Vertel over je doelen en ontvang nu je gratis kennismaking in één van onze locaties: Oostende, Gent, Kortrijk en Antwerpen.