3 Gitaar Mythes Die Je Weerhouden Om Het Beste Gitaargeluid Te Creëren

Door Antony Reynaert

De basis leren om een eigen gitaargeluid te creëren is een aspect van groots belang binnen je ontwikkeling als gitarist. Negeer je dit aspect dan zal al je geïnvesteerde tijd en geld in lessen, instrumenten, materiaal, oefenen en leren allemaal verloren moeite zijn. Je geluid is immers de fundering waarop al je licks en ritmepartijen worden gebouwd. Het is met andere woorden cruciaal dat je de tijd neemt om te leren over klank en toon.

Als ik nu terugkijk naar mijn jongere jaren met de gitaar, was het een ware worsteling om een gitaargeluid te vinden die paste bij me. Blindelings raad opvolgen kan erg frustrerend, demotiverend en verwarrend zijn wanneer niets echt werkt voor je. Veel van deze slechte aanbevelingen zullen je enkel vertragen in je zoektocht naar je eigen gitaarklank. Daarom bespreek ik in volgend artikel de meest voorkomende gitaar mythes in verband met je gitaargeluid samen met heel wat bijkomende tips in het vinden van jouw klank op gitaar.

Het Begrijpen Van Essentiële Concepten Zoals Klank En Sustain Is Cruciaal Voor Je Ontwikkeling Als Gitarist

Mensen horen praten over de ‘klank’ of het ‘geluid’ van hun gitaar kan erg vaag zijn wanneer je de juiste kennis of ervaring niet hebt met de technische kant van de gitaar. De klank van de gitaar kan beschreven worden als de ‘kleur’ of ‘kwaliteit’ van je gitaargeluid. De tijd dat het geluid aanhoudt nadat je de snaar of snaren hebt aangeslagen wordt ‘sustain’ genoemd en hangt af van de constructie van de gitaar.

De Grootste Gitaar Mythes Die Je Gitaargeluid Teniet Doen

De volgende drie gitaar mythes vertraagden me enorm bij het zoeken naar een gitaargeluid die bij me paste als gitarist. Ook merk ik dat er nog steeds veel te veel gitaristen zich vastklampen aan deze ideeën en dat ten koste van hun eigen vooruitgang. Zorg er dus zeker voor dat je niet één van hen bent, door je te verdiepen in volgende adviezen

Gitaar mythe: Eén goede instelling op je versterker volstaat in alle situaties
Raad: Pas de versterker aan volgens de ruimte en richt de versterker naar je oren

Eén perfecte instelling op je versterker bestaat niet. Iedere ruimte of podium heeft zijn eigen dimensie en atmosfeer en vraagt voor een (kleine) aanpassing aan de instellingen van je versterker. De sleutel hier is om te leren hoe je je versterkerinstellingen snel kunt aanpassen aan een nieuwe ruimte.

~

Iedereen die gitaar leert spelen start in één bepaalde kamer met één instelling van de versterker die aanstekelijk klinkt. Uiteindelijk zal iedereen wel eens op een andere locatie dan die eigen kamer spelen. Het is echter onmogelijk om dan dezelfde instellingen te gebruiken zoals bij je thuis en te denken dat zo de klus geklaard zal zijn. Je klank verschilt van ruimte tot ruimte en de instellingen van de versterker moeten telkens opnieuw aangepast worden zodat je gitaargeluid de ruimte kan vullen.

Nog iets waar je rekening moet mee houden wanneer je de versterker opstelt in een ruimte is dat je steeds wilt dat de versterker van de grond staat. Gebruik een stoel of een statief om de versterker te kantelen zodat de versterker naar je oren gericht wordt. Heel veel gitaristen maken de fout om hun versterker achter hen op de grond te zetten. Op deze manier zal het gitaargeluid onderdoor passeren en krijg je de klank niet in je oren. Een ander nadeel is dat je niet zal weten hoe luid de versterker nu echt staat. Jammen en oefenen met je versterker op de vloer zal resulteren in een onuitstaanbaar luid gitaargeluid terwijl de gitarist zichzelf niet eens hoort spelen.

Tenslotte mag je zeker niet de fout maken om blindelings raad op te volgen van anderen. Geef geen aandacht aan iemand die bijvoorbeeld zegt dat je altijd de ‘mid’-draaiknop op je versterker laag moet zetten. Zeker als die persoon je nog nooit heeft horen spelen. Iedere combinatie van gitaar en versterker is verschillend en er bestaat geen kant-en-klare instelling die altijd werkt voor iedereen.

Gitaar mythe: Klank komt van het materiaal
Raad: Klank start vanuit je vingers

Je klank wordt niet zomaar bepaald door de versterker die je gebruikt of met welke gitaar je speelt. Laat je dus zeker niet misleiden door modellen of merken. Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik kocht hetzelfde gitaarmodel en versterker als Gary Moore. Waarom klink ik niet zoals hem?”

~

Klank wordt voornamelijk bepaald door de manier waarop je speelt, de manier waarop je bepaalde technieken gebruikt en de gewoontes die je bereikt hebt in je speelstijl. Bovendien zullen gitaristen van heel hoog niveau die vaak optreden niet op een gitaar die rechtstreeks afkomstig is van een lopende band spelen. Het instrument wordt dikwijls aangepast aan de voorkeuren van de gitarist en dit geldt ook voor de versterker. Stap één om een mooi gitaargeluid te creëren is het worden van een goede gitarist met onderbouwde skills.

Wil je zo efficiënt als mogelijk de gitaar leren beheersen en een goed onderbouwde fundering opbouwen zonder vallen en opstaan? Vertel dan even over je doelen met de gitaar via volgende link en we nodigen je graag uit voor een gratis kennismaking in onze gespecialiseerde gitaarschool Gitaar Training Studio (verschillende locaties te Vlaanderen).

Toch zijn er zaken die je kan doen om jezelf te verzekeren om een betere klank uit je materiaal te krijgen zonder de kosten van nieuw en ‘betere’ equipment. Mensen lijken te denken dat wanneer ze ‘het beste’ op de markt kopen, ze ook de beste klank kopen. Behoud je opstelling en probeer er eerst het maximum uit te halen door volgende tips toe te passen:

  • Speel op een propere gitaarhals met goede snaren om een optimale klank te krijgen uit je gitaar.
  • Zorg er ook voor dat je kabels en connecties optimaal werken zonder onderliggende ruis. Check je kabels dus regelmatig na.
  • Pedalen die er oud uitzien doen het nog prima zolang de elektronica nog steeds doet waarvoor het ontworpen is. Hou dus je pedalen ook voldoende in het oog.

Als laatste heb je iets wat ervaring nodig om je materiaal in je voordeel te gebruiken. Begin met zo weinig mogelijk pedalen en effecten wanneer je je sound vorm geeft en bouw dit geleidelijk aan op. Leer systematisch over onder andere de juiste volgorde van je pedalen, de ideale versterkerinstellingen voor je eigen materiaal, en hoe je de knoppen op je gitaar kunt beheersen. En dat allemaal in combinatie met elkaar.

Gitaar mythe : Je hebt dikke snaren en een dun plectrum nodig
Raad: Kies het plectrum en de snaren gebaseerd op je gitaarspel

Er is geen perfecte en algemene combinatie voor gitaarsnaren en een plectrum. Je moet bewust experimenteren en je keuzes maken door het resultaat zorgvuldig te bekijken. Gewoon omdat het gebruiken van dikke snaren werkte voor Stevie Ray Vaughan betekent dit niet dat het voor jou ook zal werken. Oké, het droeg bij aan zijn gitaargeluid, maar dat wil niet zeggen het de enige manier is om een vette klank te krijgen uit je gitaar.

~

Lange tijd had ik de neiging om hetzelfde plectrum te gebruiken als de gitaristen waar ik naar opkeek. Het is echter allemaal verspilde tijd om dergelijke zaken te blijven proberen wanneer het gewoon niet goed aanvoelt voor jou. Denk eraan om te experimenteren en andere soorten van snaren en plectrums te gebruiken. Niet met dezelfde snaren en hetzelfde plectrum spelen als de gitarist waar je naar opkijkt, is allesbehalve je droom opgeven in je zoektocht naar een specifieke klank. Snaren en plectrums bestaan in menig verschillende materialen, groottes en vormen en ze hebben allemaal een impact op het uiteindelijk gitaargeluid.

Gitaarplectrums

Gitaarsnaren

Wanneer we kijken naar het plectrum, is de dikte ervan de belangrijkste factor die de klank zal beïnvloeden, maar er zijn ook andere factoren die je in acht kan en moet nemen. Bijvoorbeeld de vorm, het soort materiaal, de grootte en het type van uiteinde van het plectrum.   

Als algemene regel geldt, om meer controle te krijgen over je solo’s (lead gitaar) kies je best een dikker plectrum. Een dunner plectrum biedt dan meer voordeel om akkoorden aan te slaan (ritme gitaar)

De diameter van de snaar is de belangrijkste factor die je gitaargeluid zal beïnvloeden. Andere factoren die ook invloed hebben, maar in mindere mate, zijn de gebruikte materie, de omwikkelingsmethode en de coating. 

Als algemene regel geldt, dunne snaren kun je makkelijker benden, maar geven een dunne en magere klank. Dikke snaren aan de andere kant zullen je sound vetter maken maar zijn heel moeilijk te benden.

Het belangrijkste is dat je de snaren en plectrum op één lijn met je eigen gitaarspel moet krijgen. Het juiste plectrum en de snaren kies je dus door kennis op te doen over je eigen gitaarspel: Hoe diep laat je het plectrum zakken tussen de snaren? Onder welke hoek hou je het plectrum vast als je snaren aanslaat? Hoe stevig hou je het plectrum vast? Hoe snel speel je gitaar? Gebruik je veel vibrato en bending technieken? Enzovoort.

Experimenteren biedt het enige antwoord als je twijfelt over de keuze van snaren en plectrum. Dit klinkt misschien wel vanzelfsprekend, maar er kan je zeer veel ontglippen als je niet zorgvuldig naar je eigen gitaarspel luistert en het analyseert. Een laatste cruciale raad is om jezelf op te nemen terwijl je speelt met verschillende types snaren en plectrums om zo het verschil te horen in je gitaargeluid. Catalogiseer dus zeker al je experimenten en bevindingen in verband met je gitaargeluid, alsook je algemene vooruitgang op gitaar, in een logboek.   

Start Vanaf De Basis En Ontwikkel Zo Je Gitaargeluid

 Er zijn heel veel dingen die kunnen gezegd worden over elektronica en effecten, maar vergeet je basis gitaargeluid zeker niet. De klanken beginnen zoals eerder aangehaald met de manier waarop je het instrument bespeelt. Het materiaal komt altijd op de tweede plaats.

Van al de uitrusting, is het het instrument zelf die de grootste invloed heeft op je klank. Als je de klanken van de gitaar zelf niet aanstekelijk vindt, ga dan zeker niet investeren in versterkers, pickups en effecten. Geef ook aandacht aan de ‘sustain’ van het instrument zonder versterking. Zelfs met een elektrische gitaar met solid body is dit hoorbaar. Gebruik de draaiknoppen en de volumeknop op je gitaar om unieke klanken te creëren. Pas je pickup keuze aan om variatie in je gitaarspel te brengen en zo meer dynamiek te verkrijgen.

De algemene gedachte is dat er geen magische truc bestaat die je plots fantastisch laat klinken. Werken aan je gitaargeluid is een missie en de enige manier om vooruitgang te boeken is door tijd en aandacht te investeren in het zoeken naar het gewilde resultaat. De werkelijkheid is dat de zoektocht nooit helemaal ophoud, maar dat is juist het leuke eraan. Het is spannend en verrijkend om deze reis te ondernemen, te experimenteren en bij te leren over gitaargeluid. Geen aandacht geven aan je klank zal alles waar je ooit voor geoefend hebt teniet doen. Het is met andere woorden noodzakelijk dat je deze reis doormaakt om een gitarist te worden waar anderen naar opkijken.

Zoals eerder gezegd: “Klank begint vanuit de vingers” en je kan geen prachtige muziek maken als je de gitaar niet op een correcte manier aanleert. Neem dus controle over je eigen ontwikkeling als gitarist door te investeren in een goede en solide basis van gitaar vaardigheden. Vraag daarom in één van onze gespecialiseerde gitaarscholen te Vlaanderen je gratis kennismaking aan. Daar bespreken we je vooruitgang en frustraties met de gitaar zodat je inzicht verwerft en op een gestructureerde manier vooruitgang kunt maken. Vertel over je achtergrond met de gitaar en ontvang nu je gratis kennismaking bij Gitaar Training Studio.


Zit je vast met je vooruitgang op gitaar? Vraag je gratis kennismaking aan bij Gitaar Training Studio en ontdek hoe je blijvende vooruitgang kunt maken en je doelen met de gitaar stap voor stap kunt bereiken.