Hoe Haal Je Jouw Hoogste Niveau Tijdens Een Blues jam (Ook Al Is Het Je Eerste Keer)
Door Antony Reynaert

Voor dat je beslist dat je wil meedoen aan een blues jam, zijn er wel enkele zaken die je moet weten. Dit geldt zeker als je er toch een beetje voor terug deinst om mee te spelen met de ‘grote jongens’. Wees gerust, veel gitaristen hebben er een beetje schrik voor. Zelfs ervaren gitaristen die al vele jaren spelen, worden soms wel eens van hun stuk gebracht door de stemmen in hun hoofd ondanks dat ze technisch heel bekwaam zijn met hun instrument. Laten we eens onderzoeken wat dat nu precies is dat jou tegenhoudt om op het podium te stappen en wat je kan doen om ervoor te zorgen dat jouw deelname aan en blues jam vlotjes verloopt.

Zelfvertrouwen Door Ervan Bewust Te Zijn Op Welk Niveau Je Je Bevindt

Wanneer je gitaar begint te leren, zijn er veel dingen die je moet ontwikkelen en opbouwen vanaf nul. Techniek is hier een belangrijk onderdeel van, maar het is niet het belangrijkste onderdeel om het zelfvertrouwen te hebben om uiteindelijk voor anderen te spelen. Eigenlijk ben je al klaar om deel te nemen aan een blues jam als je je zelfs nog maar bevindt in een beginnende fase van gitaar spelen. Vanaf het moment dat je de mineur pentatonische toonladder vlot kan spelen, er interessante dingen mee kan doen en daar bovenop nog eens enkele ritmische blues riffs kan spelen, ben je er klaar voor.

Er zijn eigenlijk andere dingen die je tegenhouden om mee te spelen tijdens een blues jam en die dingen zijn veel belangrijker dan het niveau waarop jij je bevindt. Veel gitaristen denken dat ze eerst heel goed moet kunnen spelen voor dat ze kunnen samenspelen met anderen en zich daar heel goed mee amuseren. Heel veel gitaristen zijn hiervan overtuigd ondanks dat die eigenlijk ongegrond is, want mensen over de hele wereld spelen samen tijdens jamsessies zonder zich zorgen te maken over het niveau van hun gitaartechniek. Ervan genieten om jezelf uit te drukken met je instrument en samenspelen met anderen is toch hetgene waar muziek om gaat, niet?

Het feit is dat die overtuiging dat je eerst heel goed moet zijn voor dat je je kan amuseren door met anderen samen te spelen nooit zal weggaan. De reden hiervoor is dat je altijd beter kan worden, altijd een hoger niveau bereiken en dat er nooit een moment zal komen waarop je denkt dat je op het niveau bent dat je wil zijn omdat je altijd beter kan worden. Nu je eenmaal weet dat dit gevoel er altijd zal zijn, is het beter om nu in actie te schieten en jezelf te leren wat je moet weten, doen en oefenen om je droom waar te maken en deel te nemen aan een blues jam.

Wat Je Moet Weten Voor Een Blues Jam

Met dit artikel zal ik je inspireren en onderwijzen zodat je weet hoe je moet oefenen, wat je moet oefenen en wat je moet weten voordat je meedoet aan een blues jam. Het eerste dat van belang is, is dat je jezelf moet toelaten om jezelf volledig uit te drukken. Dit gaat hand in hand met bluesgitaar te kunnen spelen met gevoel. Het komt op hetzelfde neer, want als je jezelf toelaat om jezelf uit te drukken zal je automatisch soleren met veel meer gevoel. Voordat je dit punt bereikt, zijn er enkele belangrijke zaken die je moet overwegen.

Hou Jezelf Niet Tegen Door Jezelf Te Verbieden Om Je Volledig Uit Te Drukken

De meesten houden zichzelf tegen om zich volledig uit te drukken met hun gitaar. Je zal bijvoorbeeld jezelf meer uitdrukken als je thuis speelt met een backing track en alleen bent dan wanneer je zou spelen voor andere mensen. Dat komt doordat we onszelf vertellen dat we ‘net goed genoeg’ moeten spelen. Een andere keer maken we onszelf wijs dat we eerst beter moeten leren spelen voordat we onszelf pas echt kunnen uitdrukken.

Het eerste waarvan we bewust moeten zijn is dat je echt moet voelen wat je speelt als je een gevoel exact wil overbrengen naar het publiek. De kans is groot dat je jezelf niet toelaat om je innerlijke gevoelens te tonen wanneer je gitaar speelt voor andere mensen.

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze eerst een bepaald niveau moeten bereikt hebben om te kunnen spelen met gevoel. Geef hier niet aan toe! Zoals ik eerder al zei, bereik je nooit het niveau dat je wil bereiken omdat je nu eenmaal altijd beter kan worden. Daarom is het belangrijk om je gevoelens naar buiten te laten komen door middel van je gitaar. Als je dat niet doet, zal je een soort angst ontwikkelen om voor andere mensen te spelen. Je krijgt namelijk stress als je je emoties opkropt wanneer je in het middelpunt van de aandacht staat. Je kan dat enkel oplossen door je emoties naar buiten te laten vloeien met je gitaarspel.

Een heel ander, maar heel belangrijk aspect van blues jams is dat moet weten hoe je communiceert met de andere muzikanten op het podium. Er zijn namelijk veel algemeen gekende signalen die muzikanten over de hele wereld gebruiken. Ik zal je tonen hoe je leert communiceren met andere muzikanten.

Communiceren Met Andere Muzikanten Tijdens Een Jam

Je hebt waarschijnlijk al één en ander opgevangen wanneer je luisterde naar wat muzikanten tegen elkaar zeggen tijdens een jam. Zo heb je ze hoogstwaarschijnlijk al horen communiceren over een bepaald concept in muziektheorie. Aan de ene kant is het belangrijk om als bluesmuzikant je af te zetten van muziektheorie en je volledig te kunnen uitdrukken wanneer je soleert (je hebt namelijk je geest en lichaam getraind om uit te voeren wat nodig is in het moment zonder er actief bij na te denken), aan de andere kant is het belangrijk om bepaalde zaken van muziektheorie te leren zodat je op een correcte manier kan communiceren met andere muzikanten. Je zal dus bepaalde dingen horen die bekend klinken in de oren van muzikanten zoals ‘ga naar het vijfde akkoord’ of ‘een blues in A’ of ‘speel een blues in E, misschien hoor je wel ‘speel een mineur blues progressie in E mol’. Dat zijn allemaal zaken waarvan je de betekenis moet kennen en weten wat je ermee moet doen.

Ik zal hier niet alle termen in detail bespreken omdat er simpelweg niet genoeg plaats is om je een lijst te geven met alle belangrijke ‘muzikale signalen’ die muzikanten gebruiken tijdens een blues jam. Ik heb wel een mini-handleiding gemaakt waarin je leert hoe je communiceert tijdens een blues jam. Als je meer wil weten over communicatie met andere muzikanten tijdens een jam, raad ik je aan een kijkje te nemen in de “Jam mini-handleiding

Begeleide Oefeningen

Het laatste dat van belang is om zelfvertrouwen op te bouwen zodat je kan spelen voor andere mensen zijn begeleide oefeningen. De beste gitaarleraren begeleiden altijd hun studenten op een manier waarop ze zelfvertrouwen zullen opbouwen na verloop van tijd. Deze aanpak kan ervoor zorgen dat je in een mum van tijd genoeg zelfvertrouwen opgebouwd hebt en zo dus niet te veel tijd verspilt. Het komt er allemaal op neer dat je zelfvertrouwen hebt door te oefenen met begeleiding. Je kan zo, bijvoorbeeld, oefeningen doen waarbij je een blues gitaarsolo leert, een volledige ritmische sectie leert of een bepaald nummer dat je helemaal kan spelen.

In plaats van direct te gaan jammen, kan je dat dan spelen voor één enkele persoon. Zo blijf je gemotiveerd en bouw je de nodige ervaring en het nodige zelfvertrouwen op. Je zal niet overdreven veel zelfvertrouwen nodig hebben om maar voor één iemand te spelen. Maar als je hiervoor nog te nerveus bent, kan je gewoon spelen terwijl je in dezelfde kamer bent als die persoon en wanneer ze niet actief naar je aan het luisteren zijn. Wat eigenlijk bedoeld wordt met begeleid oefenen is dat er altijd iemand is die je doorheen het proces helpt. Goede leraren doen dat tot op een bepaald niveau. Er zijn altijd wel stappen die de student zelf zal moeten nemen, maar hij kan voorbereid worden door goede training en begeleiding.

Om het nodige zelfvertrouwen op te bouwen, is het belangrijk dat je jezelf onderwijst en jezelf blijft motiveren door altijd maar nieuwe dingen te oefenen (maar ook deze dingen toe te passen met applicatie-oefeningen). Als je een nieuwe oefening ontdekt, dan zul je die willen oefenen door ze ook toe te passen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door thuis een omgeving te creëren die lijkt op een jam sessie.

Neem een kijkje in de “Jam Mini-handleiding” om nog meer te leren over wat je allemaal moet weten zodat je aan een jamsessie kan deelnemen.

 


Leer Bij Over Resultaatgerichte Gitaarlessen In Vlaanderen