De Grondbeginsels Van Jazz Gitaar


De Belangrijkste Akkoorden En Progressies In Jazz Muziek Ontleed


Door Antony Reynaert

Heb je altijd al een liefde voor jazz gehad en wil je graag weten wat de bouwstenen zijn om jazzy gitaarklanken op gitaar te spelen? Dit artikel bied je een simpele maar doordachte kijk op de grondbeginsels van jazz gitaar. Hoe je de belangrijkste jazz akkoorden en progressies speelt is dan ook exact wat je zult leren.

Welke Akkoorden Heb Je Nodig Om Jazz Te Spelen

Veel beginnende gitaristen linken jazz aan muzikanten die een enorme bagage aan akkoordenkennis met zich meedragen. Desondanks het spelen van jazz gitaar verder gaat dan enkel de mineur en majeur akkoorden, hoeft het leren kennen van de stijl niet altijd moeilijk te zijn.

De allerbelangrijkste en meest gebruikte jazz progressie maakt slechts gebruik van 3 type akkoorden: het majeur septiemakkoord, het mineur septiemakkoord en het dominant septiemakkoord. Deze 3 type akkoorden aanleren zijn dan ook de eerste cruciale stappen die de deur zullen openen naar het spelen van jazz.

  • Stap 1: majeur septiemakkoorden

(Belangrijk: Vooraleer je aan deze stap kan beginnen is het cruciaal dat je reeds vertrouwd bent met het spelen van mineur en majeur barré akkoorden)

Een majeur septiemakkoord is een ‘happy’ klinkend jazz akkoord die slechts één noot verschilt met een majeur akkoord. Bij een majeur septiemakkoord wordt er namelijk één noot aan de 'mix van noten' toegevoegd. Eén van de grondnoten uit het majeur akkoord (meestal de 2e laagste grondnoot in toonhoogte) zullen we met één vakje verlagen om tot het interval van een groot septiem te komen. Dit interval zal bijgevolg zorgen voor dat vleugje jazz.

Het ombuigen van standaard majeur barré akkoorden tot majeur septiemakkoorden wordt in onderstaande afbeelding nog eens verduidelijkt:

  • Stap 2: mineur septiem akkoorden

Een mineur septiemakkoord is in tegenstelling tot een majeur septiemakkoord, een ‘droevig’ klinkend jazz akkoord. Ook hier wordt er één noot toegevoegd op de dezelfde wijze als in stap 1 beschreven.  Het enige verschil is dat we de 2e grondnoot uit het mineur akkoord vervangen door de noot die twee vakjes lager gelegen is. Deze verandering leidt tot de toevoeging van het interval van een klein septiem in het akkoord.

Op onderstaande afbeelding zie je hoe het mineur akkoord wordt omgebogen tot het mineur septiemakkoord:

  • Stap 3: dominant septiem akkoorden

Naast het majeur septiem en mineur septiemakkoord hebben we nog een derde type akkoord nodig om tot de belangrijkste jazz progressie aller tijden te komen, namelijk het dominant septiemakkoord. Alles over dit type akkoord lees je in volgend artikel: de belangrijkste blues akkoorden.

  • Stap 4: het inoefenen van deze akkoorden

Uiteraard zal het aanleren van bovenstaande akkoorden enige tijd vergen. Toch is het uitvoeren van immense hoeveelheden herhalingen tijdens het oefenen niet de hoofdfactor die zal bepalen hoe goed je wordt als gitarist.

Als het op gitaar leren spelen aankomt is het van cruciaal belang om op een correcte manier je gitaartechniek op te bouwen. Maak je tijdens het oefenen van deze akkoorden telkens dezelfde fout (bijvoorbeeld het niet gelijktijdig neerzetten van de vingers) dan kan je oefenen zoveel je wilt, het enige dat je zult behalen zijn beperkende speelgewoonten. Veel gitaristen verspillen om deze reden uren tijd door met een verkeerde gitaartechniek te oefenen.
 
Dit is natuurlijk ook niet verwonderlijk want hoe kun je weten wat je precies fout doet als er niemand je gitaartechniek analyseert en precies zegt wat je kunt verbeteren en welke fouten te vermijden? Laat je gitaartechniek daarom analyseren en voorkom verdere fouten in één van de locaties van onze gitaarschool Gitaar Training Studio (Gent, Kortrijk, Antwerpen, Oostende) tijdens een vrijblijvende en gratis kennismaking.

De Belangrijkste Jazz Akkoorden Progressie Op Gitaar

De 2-5-1 akkoordenprogressie (ook genoteerd als ii-V-I) is zowat de allerbelangrijkste en bekendste progressie in jazz muziek en zie je dan ook opduiken in zowat alle jazz nummers. De progressie bestaat uit 3 akkoorden, namelijk het ‘2-akkoord’ (ook genoteerd als ‘ii-akkoord’), het ‘5-akkoord’ (ook genoteerd als ‘V-akkoord’) en het ‘1-akkoord’ (ook genoteerd als ‘I-akkoord’).

Het ‘2-akkoord’ is een akkoord gebaseerd op de 2e noot van de toonladder. Stel dat we in de C majeur toonaard spelen, dan is de 2e noot van de toonladder een D noot. Voor de 2-5-1 progressie zullen we nu van het ‘2-akkoord’ een mineur septiem akkoord maken, we krijgen in de toonaard C dus een Dm7 akkoord voor het ‘2-akkoord’.

Het ‘5-akoord’ en het ‘1-akkoord’ worden respectievelijk gevormd op de 5e noot van de toonladder en de 1e noot van de toonladder. In een 2-5-1 progressie zal het ‘5-akkoord’ een dominant septiem zijn en het ‘1-akkoord’ een majeur septiemakkoord. In ons voorbeeld van de C majeur toonaard zouden we de akkoorden E7 en Cmaj7 krijgen.

De volgende afbeelding verduidelijkt nog eens wat hierboven beschreven wordt:

Je ziet duidelijk dat op de 2e noot van de majeur toonladder een mineur septiemakkoord gespeeld wordt, op de 5e noot een dominant septiemakkoord en op de 1e noot een majeur septiemakkoord.

Wanneer je deze 3 akkoorden na elkaar zal spelen zal je merken dat de fantastische klanken van de jazz tevoorschijn worden getoverd.

Wil je jezelf graag verder ontwikkelen als jazz gitarist, maar weet je niet goed hoe de puzzel van akkoorden, toonladders, arpeggio’s, etc. nu juist in elkaar zit? Wil je in plaats van uren te spenderen, om alles in je eentje uit te zoeken, liever zo efficiënt als mogelijk vooruitgang maken met je gitaar? Bij Gitaar Training Studio word je begeleid om zonder vallen en opstaan de gitaar te leren beheersen. Laat ons weten wat je doelen met de gitaar zijn en ontvang een gratis en vrijblijvende kennismaking.