De Beste Manier Om De Knoppen Op Een Elektrische Gitaar Te Gebruiken


Hoe Werkt Een Tone Knop, Toggle Switch En Volumeknop Op Gitaar


Door Antony Reynaert

Naast het leren bespelen van de gitaar op een manier die zo efficiënt als mogelijk is, is het cruciaal dat je weet hoe je de knoppen op je gitaar nu juist moet gebruiken. Er zijn echter zeer veel gitaristen die niet weten hoe ze de knoppen op een elektrische gitaar nu juist moeten gebruiken om het maximum uit de gitaar te halen. Dit is niet alleen erg jammer, het heeft ook een cruciaal effect op je volledige gitaarklank. De ‘toggle switch’ en ‘tone’-knoppen verkeerd instellen kan namelijk ernstige gevolgen hebben op het uiteindelijke geluid die uit je versterker zal komen.

Ook al kan je je favoriete nummers volledig en technisch juist naspelen, povere kennis over de ‘toggle switch’ en de ‘tone’ knoppen kan ervoor zorgen dat je gitaarspel zeer slecht klinkt. Dit artikel zal voorgoed de mysteries achter de knoppen op de gitaar onthullen zodat je je gitaarklank volledig onder controle hebt.

 

Hoe Je Je Gitaarklank Beter Kan Doen Klinken Door De Knoppen Op De Gitaar

De ‘toggle switch’ op deze gitaar, ook wel een ‘pickup selector’ genoemd, is een ‘5-way switch’ (tenminste op de Fender Stratocaster die ik in deze video gebruik, er zijn ook andere gitaren met een ‘3-way switch’) die kiest welk element (‘pickup’) de trillingen van de snaren zal omzetten in een elektrisch signaal. Elk element zorgt voor een compleet andere klank. Het is daarom ook heel belangrijk dat je weet welke positie op de ‘toggle switch’ welk(e) element(en) selecteert. Laten we een kijkje nemen naar onderstaande afbeelding:

Nu weet je welk element geselecteerd wordt door welke positie van de ‘toggle switch’. Het is ook belangrijk dat we weten welke klank uit elk element komt. We beginnen met de meest drastische verschillen qua klank. Als we de ‘pickup selector’ in positie 1 zetten (zie bovenstaande afbeelding), dan gaat de ‘neck pickup’ (het element dat het dichtst tegen de nek ligt) ons van klank voorzien. Dit element zorgt voor het warmste geluid op de gitaar. Als we de ‘pickup selector’ in positie 5 zetten, zodat de trillingen opgevangen worden door de ‘bridge pickup’ (het element dat het dichtst tegen de brug ligt), dan krijgen we een zeer scherp geluid. Deze twee posities verschillen enorm qua klank.

In het midden hebben we de ‘middle pickup’, deze klinkt niet zo warm als de ‘neck pickup’ en klinkt ook niet zo scherp als de ‘bridge pickup’. Je zou kunnen zeggen dat deze een meer neutrale en zachte klank heeft (zeker tegenover de felle klank van de ‘bridge pickup’).

De laatste posities van de ‘toggle switch’ zijn aangeduid met de cijfers 2 en 4 op bovenstaande afbeelding. Beide posities zorgen ervoor dat twee elementen tegelijk trillingen opvangen. Positie 2 zorgt ook voor een warmere klank, maar iets minder gedefinieerd dan de ‘neck pickup’ in positie 1. Hetzelfde kunnen we zeggen over positie 4. Het is ook een scherpe klank, maar het klinkt minder gedefinieerd dan alleen de ‘bridge pickup’ in positie 5.

We kunnen hieruit afleiden dat elke keer als we de ‘toggle switch’ dichter tegen positie 1 (‘neck pickup’) zetten, we een warmere klank gaan krijgen. Als we de ‘toggle switch’ dichter tegen positie 5 (‘bridge pickup’) zetten, krijgen we een scherpere klank. Bekijk hierboven het filmpje en luister naar hoe verschillend deze elementen in de 5 posities klinken.

Het Gebruik Van De Verschillende Posities In Ritmegitaar Om Je Eigen Stijl Te Ontwikkelen

Het is een kunst om op elk moment het juiste element te selecteren. Daarom zal ik je door mijn persoonlijke aanpak gidsen, om deze verschillende combinaties te gebruiken. Als je van plan bent om een nummer te schrijven dat de richting van rockmuziek uitgaat, dan wil je waarschijnlijk een scherpe en uitgesproken klank. Dat scherpe karakter is heel belangrijk bij het gebruik van ‘powerchords’, om ze extra veel kracht en 'definitie' te geven. Het omgekeerde verhaal komen we tegen in bluesmuziek. Veel bluesgitaristen vallen voor de warme en wollige klank van de ‘neck pickup’. Ik raad je aan bovenstaande video eens te bekijken waar ik laat zien hoe riffs uit beide genres in de verschillende posities van de ‘toggle switch’ klinken.

Hoe Het Wisselen Van Element Tijdens Een Uitvoering Je Gitaarsolo’s Kan Verbeteren Of Verpesten

Als gitarist moet je begrijpen dat in één positie van een toonladder blijven spelen beperkend kan zijn voor je gitaarspel. Een goede afwisseling tussen de lage en hoge tonen op de hals van de gitaar zal je veel interessantere resultaten opleveren. Wisselen tussen verschillende toonhoogtes kunnen we bereiken door een groot deel van onze nek te bespelen.

Bekijk goed hoe meesterlijke gitaristen tijdens hun solo’s afwisselen tussen de verschillende posities met de ‘pickup selector’. Aan de hand van waar ze op de nek spelen, kiezen ze voor een bepaalde positie. Dit is van cruciaal belang om de best mogelijke klank te bekomen, maar ook om veel te scherpe klanken te vermijden. Als je hoog op de nek soleert maak je in veel gevallen liever geen gebruik van de ‘bridge pickup’. De combinatie van het element en de hoge noten zorgt voor een veel te scherpe klank. Daarom kies je best voor de ‘neck pickup’ als je hoger op de nek wilt spelen. Als je lager gaat spelen op de gitaarhals tijdens je solo, dan kies je best voor een positie waar de ‘bridge pickup’ een rol in speelt.

In bovenstaande video geef ik een paar voorbeelden om deze methode te gebruiken. Ik raad het je ten zeerste aan om deze te beluisteren om duidelijk te horen waarom je best niet te veel gebruik maakt van de ‘bridge pickup’ als je hoog op de nek soleert.

Hoe Je De Beste Klank Bekomt Door De ‘Tone’-Knoppen Van De Gitaar Te Gebruiken

De ‘tone’-knoppen op de gitaar zorgen ervoor dat je kan blijven zoeken totdat je je ultieme gitaarklank gevonden hebt. Als je een ‘tone’-knop volledig toedraait, dan verlies je het volledige karakter van de klank. Dit is dan ook de reden waarom je dat bijna nooit doet (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). De beste manier om je ‘tone’-knoppen te gebruiken is door ze een klein beetje terug te draaien om ze iets minder scherp te maken, zeker als je geen fan bent van die snijdende klanken van de ‘bridge pickup’. Experimenteer er zeker op los, want de instelling van deze knoppen zou weleens de kers op de taart van je gitaarklank kunnen zijn.

Het laatste stukje advies dat noodzakelijk is om je gitaarsolo’s naar het volgende niveau te katapulteren, is het gebruik van het juiste materiaal om echt vooruitgang te boeken als gitarist. Hoe Sneller Gitaar Leren Spelen is een gratis gids die je op deze website kan downloaden en geeft je de beste tips om je gitaarsolo’s naar een meer gevorderd niveau te brengen.


Heb je niet echt gevoel dat je vooruitgang maakt op de gitaar? Deel je doelen en ontvang een gratis proefles bij Gitaar Training Studio in één van onze locaties te Vlaanderen (Gent, Antwerpen, Kortrijk en Oostende).