Hoe Werken De Knoppen Op Een Elektrische Gitaar


Haal De Beste Klank Uit Je Les Paul Gitaar

Door Antony Reynaert

Weet jij hoe je de knoppen op je gitaar optimaal kunt gebruiken?

De meeste gitaristen weten vaak niet wat aan te vangen met al die knoppen op hun gitaar. Door geen rekening te houden met de klanken die voortgebracht worden vanuit deze knoppen kan je gitaarspel zeer onaangenaam klinken, ondanks een correcte technische uitvoering.

Leer daarom de geheimen kennen achter de ‘toggle switch’, de ‘tone knoppen’ en de volume knop, zodat je de gitaar en z’n 'klankkleur' ten volle kan benutten.

De Knoppen Op Een Gitaar:
Een Zwart Gat In De Kennis Van Gitaristen

Door de populariteit van de gitaar zijn er doorheen de jaren gigantisch veel modellen op de markt gebracht. Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen in de war raken wat betreft alle knoppen en schakelaars op hun gitaar…

In één van de vorige artikelen werd je al eens ondergedompeld in alle ‘ins en outs’ wat betreft de knoppen en schakelaars van het populairste gitaarmodel: de Stratocaster gitaar.

Dit vorig artikel (en bijhorende video) zijn razend populair en werden al door verschillende duizenden mensen bekeken. Er valt dus alleen maar te concluderen dat er zich een enorm gat in de kennis van gitaristen bevindt wat betreft de werking van de knoppen op hun gitaar…

Het Strat-model is misschien het allerpopulairste model op de markt, er zijn nog vele andere gitaren die ook als razend populair beschouwd kunnen worden. Daarom gaan we in dit artikel naar een ander populair model kijken: de LES PAUL gitaren.

De Beste Manier Om De ‘Toggle Switch’ Te Gebruiken Op Een Les Paul Gitaar

Het allereerste onderdeel op de Les Paul gitaar dat we nader bekijken is de ‘toggle switch’, ook wel ‘pickup selector’ genoemd. Deze schakelaar heeft op de Les Paul gitaar 3 verschillende standen en dient om de elementen (ook wel ‘pickups’ genoemd) van de gitaar op 3 verschillende manieren te selecteren.

Op onderstaande afbeelding zie je welke pickup(s) er worden geselecteerd door de verschillende standen van de schakelaar:

Met andere woorden, staat de schakelaar naar het plafond gericht (selectie 1 op de afbeelding) dan worden alle trillingen van de snaren opgenomen door het element dichtst bij de gitaarhals, dit is de neck pickup (pickup A op de afbeelding). Bij schakelaar stand 2 zullen beide pickups in actie treden en bij schakelaar stand 3 werkt enkel het element die zich op de gitaar het dichtst bij de brug bevindt, de bridge pickup (B op de afbeelding).

De reden waarom we deze 3 opties hebben is simpel, de klankkleur die voortvloeit uit beide pickups zijn zeer verschillend van elkaar. De optie om de pickups eigenhandig te selecteren als gitarist biedt daarom enorm veel mogelijkheden qua timbre. Uiteraard is het dan ook belangrijk om op de beste manier te leren omgaan met deze schakelaar zodat je het correcte timbre gebruikt in elke situatie.

Als algemene regel kunnen we simpelweg stellen dat positie 1 van de toggle switch de warmste klank veroorzaakt, positie 3 de scherpste klank en positie 2 geeft je iets tussenin. Bekijk ook zeker de video horend bij dit artikel waar je duidelijk de verschillen te horen krijgt tussen deze pickup selecties.

De Beste Manier Om De ‘Tone’- En Volumeknoppen Te Gebruiken Op Een Les Paul Gitaar

Naast de toggle switch bevinden er zich nog enkele onderdelen op de body van de gitaar, namelijk de ‘tone’- en volumeknoppen. Deze draaiknoppen dienen enerzijds om de toon van een bepaalde pickup verder te modificeren en anderzijds om het volume van een bepaalde pickup aan te passen.

 

Allereerst is het dus van belang te weten dat je bij een Les Paul gitaar twee volumeknoppen hebt waarbij elke volumeknop een verschillende pickup voor z’n rekening neemt. Dit in tegenstelling tot de Stratocaster gitaar waar je slechts één volumeknop hebt die de volledige output regelt. Daarnaast bevinden er zich ook twee toonknoppen op de Les Paul gitaar. Ook hier neemt elke toonknop een verschillende pickup voor z’n rekening.

De werking van een volumeknop spreekt uiteraard voor zich. Toch zijn er nog een aantal zaken die we best eens belichten.

  1. Bij het selecteren van bijvoorbeeld de neck pickup (A) met de toggle switch is volume knop 2 volledig nutteloos aangezien deze volumeknop enkel en alleen instaat voor het volume van de bridge pickup. (Dit principe geldt ook bij de toonknoppen)
  2. Bij het plaatsen van de toggle switch in positie 2, waardoor beide pickups worden geselecteerd, dan bedien je deze pickups met hun respectievelijke toon- en volumeknop. Echter, bij het toedraaien van slechts één van de volumeknoppen zal niet enkel het geluid van de respectievelijke pickup wegvallen, maar verliezen beide pickups hun volume waardoor er geen geluid meer uit de gitaar komt.

Om nog even in te zoomen op de toonknoppen: met de toonknoppen kan je elke pickup gaan finetunen tot je het 'ultieme geluid' verkregen hebt. Eenvoudig gezegd kan je met een toonknop het scherpe randje van je geluid eraf halen door deze minder open te draaien. Ook dit demonstreer ik in de video horend bij dit artikel.

Katapulteer Je Eigen Gitaargeluid Naar Grotere Hoogten

De basis leren om je eigen gitaar ten volle te benutten is een aspect van groots belang binnen je ontwikkeling als gitarist. Van alle uitrusting zoals effectpedalen en toebehoren, heeft het instrument zelf een niet teversmaden invloed op je klank. Als je de klanken van de gitaar zelf niet aanstekelijk vindt, ga dan zeker niet investeren in ‘betere’ versterkers en effecten.

Dit gezegd zijnde, valt uiteraard niet te betwisten dat klank voornamelijk bepaald wordt door de manier waarop je speelt. Klank begint namelijk altijd vanuit de vingers!

Om je op het juiste spoor te zetten in je ontwikkeling als gitarist heb ik daarom verschillende gratis gitaar cursussen geschreven die je kunt downloaden op de website zoals deze ivm. het sneller gitaar leren spelen.

Het is namelijk niet zo vanzelfsprekend om op een correcte manier snelle gitaarpartijen te spelen op gitaar. Om je bij dit belangrijke onderwerp bij te staan heb ik daarom deze gratis gids geschreven:


Wil je graag een persoonlijke analyse van je gitaarspel, zodat je weet wat je gebreken en werkpunten zijn, vertel dan even over je doelen met de gitaar in dit formulier en we nodigen je graag uit op één van de locaties van onze award-winnende gitaarschool Gitaar Training Studio (locaties te Antwerpen, Gent, Kortrijk en Oostende)