Hoe Akkoorden Snel Wisselen Op Gitaar – Akkoorden Vlug Leren Verzetten

Leer Akkoorden Op Gitaar Snel Wisselen – Het Programmeren Van De Vingers Om Iedere Beweging Foutloos Uit Te Voeren

Door Antony Reynaert


Veel beginners hebben moeite om snel hun vingers te verzetten van het ene akkoord naar het andere. Ook verder gevorderde gitaristen hebben vaak zaken zoals akkoorden wissels, maar ook toonladders en dergelijke waar ze na herhaaldelijk oefenen maar geen controle over krijgen.
In dit artikel deel ik een methode gebaseerd op 3 simpele stappen, waardoor je alles wat je maar wilt, dus ook akkoorden wissels, onder de vingers kunt krijgen.
In de video hieronder leg ik de eerste stap uit van deze methode; hoe je je vingers kunt programmeren om iedere beweging foutloos uit te voeren.


Om akkoorden wissels goed onder de vingers te krijgen zullen we in het begin drie verschillende stappen gebruiken. Deze stappen zijn:

  1. zonder tempo oefenen
  2. herhaling
  3. in tempo oefenen


Je Vingers Programmeren Om Iedere Beweging Op Gitaar Foutloos Uit Te Voeren

 

1. Zonder Tempo Oefenen

Beschouw je vingers zoals een computer, die doet gewoon wat hem gevraagd wordt. Net zoals een computer, kunnen je vingers niet voor zichzelf denken. Die weten niet wat rap is of wat moeilijk is en ze weten nog minder waar op de hals van de gitaar ze moeten staan.

Hoe gaan we dan onze vingers zo ver krijgen dat ze precies de zaken uitvoeren dat we ze willen laten doen? Net zoals bij de computer hoeven we de juiste input te geven, we moeten onze vingers ook ‘programmeren’ om iedere beweging correct en foutloos uit te voeren. De enige manier om dit te verwezenlijken is om in het begin zonder tempo te oefenen, beweging per beweging.

Sommige gitaarleraren dragen hun leerlingen op om ‘traag te oefenen’. ‘Traag oefenen’ is niet de beste manier, want in vele gevallen zal je ‘traag oefenen’ nog altijd als te snel ervaren. Als we controle willen krijgen over onze vingers moeten we alle gevoel van tijd even aan de kant schuiven en de bewegingen waarbij we moeilijkheden ervaren geïsoleerd oefenen. Zo kan het zijn dat je twee of drie seconden tijd neemt per beweging. Dit is de enige manier om controle te krijgen over onze vingers; beweging per beweging de juiste input geven.

 

2. Herhaling

Het goede nieuws is dat we op die manier onze vingers kunnen trainen om uit te voeren wat we willen; zo kunnen we zelf de meest complexe overgangen meesteren. Eénmaal we genoeg repetities zonder tempo hebben gedaan, dan zullen onze vingers als het ware het denkwerk van ons beginnen overnemen.

Zo hoeven we niet meer actief na te denken over deze wissels. We noemen dit ‘het spiergeheugen’ (in het Engels ‘muscle memory’). Als we een bepaalde handeling genoeg hebben herhaald dan zal die zo ingeworteld zijn in je spieren dat het moeilijk zal zijn om deze handeling nog foutief uit te voeren.

Dit is de manier waarop muzikanten op topniveau trainen om zeer complexe muziekstukken in te studeren. De herhaling is hier zeer belangrijk, maar zoals we in stap 1 gezien hebben is het van belang om de correcte bewegingen te herhalen. Indien we foutieve instructies aan onze vingers geven en deze genoeg herhalen, zal ons lichaam gewoonweg deze foutieve instructies opslaan in het spiergeheugen en deze keer na keer gaan herhalen.

Dit is de redenen waarom de meeste beginners niet ver vorderen met de gitaar; ze weten niet dat iedere keer ze de vingers een handeling laten doen, ze het lichaam onbewust aan het trainen zijn om deze handeling keer na keer te herhalen.

Ook meer gevorderde gitaristen ondervinden ditzelfde probleem, wanneer ze een ‘plateau’ bereiken in hun gitaarspel waar ze niet meer verder kunnen vorderen. Nu je weet hoe je je vingers kunt trainen, ben je instaat om zo ver te vorderen op de gitaar als je zelf wilt, indien je beschikt over de juiste oefen-materialen.

De meeste beginners maken de volgende fouten:

• te snel oefenen:

Hoewel er niets mis is met ‘snel oefenen’, kan het beperkend zijn voor je vooruitgang om in het begin snel te oefenen. Als we voor het eerst aan een nieuwe vaardigheid of techniek blootgesteld worden, dan is het van absoluut belang om deze eerst zonder tempo in te oefenen (tenzij je deze vaardigheid of techniek natuurlijk al kunt uitvoeren).

• denken dat je iets al ‘onder de vingers hebt’:

Studies hebben bewezen dat het tussen de 3.000 en 5.000 herhalingen kost om een beweging in je lichaam zijn spiergeheugen te branden. De volgende keer dat je tegen jezelf zegt dat je een techniek of overgang niet kunt of dat je denkt misschien talent te ontbreken, herinner je dan deze stelling en ga terug oefenen.

 

3. In tempo oefenen

Indien we de voorgaande stappen hebben doorlopen dan rest ons nog het leren meespelen met het tempo van de muziek. Dit is één van de grote uitdagingen bij het leren spelen van muziek; alle aangeleerde beweging moeten in ‘real-time’ verlopen. Daarvoor hebben we terug het spiergeheugen nodig. Indien we enkel maar op stap 1 en stap 2 zouden oefenen dan trainen we ons lichaam enkel om de beweging uit te voeren zonder tempo. Dit kun je vergelijken met een basketballer die enkel zijn shot oefent, maar nooit in een match speelt.


Leer bij over sneller gitaar spelen (voor half-gevorderden) of begin bij de eerste gitaarles (voor absolute beginners).