Barré Akkoorden In Blues Leren Spelen

Mineur Blues Progressies En Septime Akkoorden In Barré Leren Spelen

Door Antony Reynaert

Eén van de dingen die ik het liefste doe in het leven is gewoon mijn gitaar in de hand nemen en jammen op een mineur blues backing track. De 12-bar blues progressie (twaalfmaats blues akkoordenschema) die we normaal gebruiken, wordt hier een mineur progressie. Het enige wat we moeten doen zijn al de dominant septime akkoorden die we in een "standaard bluesschema" gebruiken, vervangen door mineur septime akkoorden. Laten we eens kijken hoe dit precies in werkt.

Mineur Blues Akkoordenschema’s Spelen

Een belangrijk kenmerk van mineur blues is naast de droevige sfeer ook het trage tempo. Een duidelijk voorbeeld van een nummer in mineur blues is Stevie Ray Vaughanʼs versie van Tin Pan Alley (aka Roughest Place in Town).

Barré Blues Akkoorden

In mineur blues wordt zeer vaak gebruik gemaakt van dezelfde 12-maats structuur als in een majeur 12-maats blues progressie. Op de volgende bladzijde vind je maat per maat de akkoorden die we gebruiken in deze mineur progressie.

herhalingsteken gitaar

Het teken die je hierboven ziet staan en ook gebruikt wordt in volgend akkoordenschema's, wil aanduiden dat het akkoord uit de vorige maat nogmaals herhaald wordt.

Mineur Blues Schema's

In de volgende video leg ik deze akkoordenschema's en barré akkoorden uit:

Populaire Blues Slagritmes: Gebroken Akkoorden Of Arpeggio’s

Een zeer populaire manier om een mineur blues progressie te spelen, is elk mineur septime akkoord in een gebroken akkoord of “arpeggio” te spelen. Dit betekent dat we enkel afzonderlijke noten van het akkoord gebruiken, in plaats van het ganse akkoord in één keer aan te slaan.

In de tablatuur hieronder spelen we net hetzelfde schema als ons vorige schema, maar in de plaats van de akkoorden in één beweging te spelen gaan we met ons plectrum elke snaar afzonderlijk spelen. Je ziet in de tablatuur dat we dit spelen op de 6e, 4e, 2e en 1e snaar.

gebroken akkoorden op gitaar

Leer meer over deze blues barré akkoorden in het eBook voor beginnende blues gitaristen of leer meer over de blues gitaarlessen bij Gitaar Training Studio.