Basis Technieken in Blues Gitaar: Hammer-ons en Pull-offs

Laten we even kijken naar enkele belangrijke technieken die we zullen nodig hebben om ons onder te dompelen in de kern van het spelen van de blues. Of je interesse nu uitgaat naar Ritme Gitaar (begeleiden) of Lead Gitaar (soloren) in de Blues, de volgende technieken zijn essentieel.

Hammer-ons & pull-offs


Hammer-ons en pull-offs zijn twee belangrijke en gekende technieken in elke stijl van leadgitaar, dus ook in de blues. Soms wordt er ook naar deze technieken verwezen met de term ʻlegatoʼ.
Wanneer we een hammer-on uitvoeren spelen we de eerste noot door de snaar aan te slaan met ons plectrum. De tweede noot spelen we door een vinger van onze linkerhand neer te ʻhamerenʼ op de snaar. Deze krachtige beweging van onze linkerhand zorgt ervoor dat de snaar blijft vibreren en dat er geluid wordt geproduceerd.

 

Een pull-off is net het omgekeerde van een hammer-on. Nu spelen we de tweede noot door een vinger van de linkerhand van de snaar af te ʻtrekkenʼ. Om te verzekeren dat de snaar blijft vibreren mogen we niet zo maar onze vinger opheffen van de snaar, maar moeten we onze vinger richting de grond van de snaar af trekken.


In de vorige voorbeelden speelden we de hammer-on en pull-off op een open snaar. We kunnen deze technieken ook gebruiken vertrekkend van een noot die al gefret is.

In dit geval is het belangrijk dat we genoeg druk uitoefenen met de linkerhand, zodat de snaar blijft vibreren. Zeker op de tweede noot van de pull-off moeten we de snaar een beetje in de tegengestelde richting van de trekkende vinger duwen.


Download nu je Gratis Blues Gitaar Ebook!