Gitaar Solos Spelen - Improviseren Op Gitaar

Hoe Je Diepgaande Emoties Overbrengt Op Gitaar Wanneer Je Gitaar Solo’s Improviseert

Door Antony Reynaert


Wil je leren hoe je mensen echt laat voelen wat je speelt? De meeste gitaristen oefenen het improviseren vanuit een experimenteel perspectief. Ze hopen door te blijven willekeurig improviseren dat hun gitaarspel op een dag geweldig zal zijn, maar dit gebeurt helaas zelden. De realiteit is dat de manier waarop je getraind bent met je gitaar is ook de manier waarop je tewerk gaat bij het improviseren.

Als er geen echte werkwijze wordt gebruikt om het improviseren te benaderen wordt het 'gissen en missen' tot er resultaat komt. In de volgende tips leer je bepaalde improvisatie-methodes kennen die worden gehanteerd door professionele ‘meester-leraren’ (leer hier welke vragen je hoeft te stellen bij een eerste gitaarles of ontmoeting om een excellente gitaarleraar te onderscheiden van een middelmatige leraar) om hun leerlingen tot grootse gitaristen om te vormen door middel van hun emoties aan hun gitaarspel te koppelen. Zo begin je te ontdekken wat je ECHT in je mars hebt wanneer je improviseert op gitaar.

Hoe Raak Je Diepe Emoties Wanneer Je Blues Solo’s Speelt

Wanneer we solo's, melodieën en lead-gitaar stukken spelen is het van belang dat we die met emotie overbrengen. Het is even saai om te luisteren naar iemand die constant op dezelfde toon spreekt dan wanneer iemand soleert met altijd dezelfde licks zonder emotie teweeg te brengen. Het is dus van belang om emotie over te brengen met wat je speelt. Om dit te leren zullen we enkele improvisatie oefeningen bekijken.

Ken Je Streefdoelen Wanneer Je Solo's Schrijft Of Improviseert

Wanneer je een solo improviseert of uitschrijft, is het hoe dan ook belangrijk om enkele streefdoelen te stellen. Dit is weliswaar heel persoonlijk; wat wil je met je solo bereiken? Welke emoties wil je overbrengen? Deze vragen zullen een scherper beeld stellen van wat je precies wilt uitdrukken met je solo en daardoor zal ook het resultaat uitspringen wat de solo zijn eigen unieke 'touch' zal geven.
Je kunt natuurlijk altijd vanuit een experimenteel standpunt gaan spelen/schrijven, maar door je meer bewust te maken van je keuzes in wat je juist wilt doen met de gitaar solo zal je hoe dan ook het niveau en expressie ervan omhoog trekken.

Oefeningen Om Jezelf Volledig Uit Te Drukken Tijdens Het Improviseren

Vele gitaristen verkiezen om niet veel na te denken tijdens het improviseren over wat ze juist willen overbrengen of uitdrukken met hun solo. Dit is deels de reden waarom zoveel gitaristen hetzelfde klinken.
De manier waarop je bent getraind op je gitaar zal ook de wijze bepalen waarop je gaat improviseren. Zonder degelijke training en vanuit een 'gissen en missen' - werkwijze beperk je aanzienlijk de kansen om volledig jezelf te kunnen uitdrukken met je instrument. Alle grote gitaristen hebben een aantal streefdoelen in gedachten (zowel bewust als onbewust) en trainen zichzelf om tot een maximale zelfexpressie te komen.

Improvisatie oefening 1:
Improviseer vanuit een experimenteel oogpunt, zoals je hoogstwaarschijnlijk reeds doet.

Improvisatie oefening 2: Improviseer nu opnieuw maar beslis op voorhand welke emotie je wilt overbrengen. Hieronder heb je enkele voorbeeldjes

Verschillende emoties voor een solo:

- Bescheiden
- Enthousiast
- Hysterisch
- Vriendelijk
- Gelukkig
- Kwaad
- verdrietig
- melancholisch

Improvisatie oefening 3:


Improviseer nu een solo, maar gebruik twee verschillende emoties. Om te beginnen kunnen we contrasterende emoties gebruiken zoals 'verlegen' en 'overmoedig'. Begin de solo met de eerste emotie en ga naar het einde toe over op de contrasterende emotie.
Welke manier van improvisatie klonk nu het best? De experimentele manier of wanneer je bewust gaat nadenken over de emoties die je wilt overbrengen? Het vergt enige tijd om dit te beheersen maar ook nu zal je al merken dat de laatste manier de best klinkende solo's geeft.

Bereik Volledige Improvisatie-Vrijheid Door Bewust Te Worden Van De Wisselwerking Tussen Je Emoties En De Muziek Die Je Speelt

Het absolute einddoel voor meeste gitaristen is het actief aanvoelen van de wisselwerking tussen wat je hoort en wat je voelt. Op deze manier gaan de emoties die je overbrengt ook gaan evolueren terwijl je aan het spelen bent, iedere keer wanneer je iets speelt ga je automatisch reageren op dat gevoel en de expressie sturen van het volgende deel van je solo (je geeft als het ware een antwoord op de emotie).


Dit is ook de grote aantrekkingskracht van de Blues; kunnen spelen wat je voelt. Jammer genoeg word improvisatie altijd vanuit een experimenteel standpunt aangeleerd met uitzondering van enkele meester-lesgevers. Deze leraren vormen hun leerlingen door middel van specifieke bewustzijns-oefeningen en tools om hun zelfexpressie volledig tot ontplooiing te brengen zoals we hierboven hebben gezien. Deze oefeningen zullen aantonen wat jouw werkelijke potentieel is wanneer je improviseert op je gitaar.


Om volledige zelfexpressie vrij te laten, leer over hoe je kan je improvisatie verbeteren met specifieke oefenstrategieën zodat je jezelf vrij kan uitdrukken op je gitaar. Hier leer je alvast hoe je in contact kan komen met een gitaarleraar die jou begeleid in het behalen van je doelen met de gitaar: Gitaar Leraar.