De Eerste Gitaarles: Het Plectrum Vasthouden en Snaren Indrukken

De Eerste Gitaarles: Het Plectrum Correct Vasthouden en De Snaren Indrukken Zonder Gezoem Of Geratel

door Antony Reynaert

Als je nog nooit gitaar hebt gespeeld is het soms moeilijk te weten waar juist te beginnen om een goede basis op te bouwen. In de video hieronder bekijken we het allereerste die je moet kennen; het plectrum correct leren vasthouden en de snaren indrukken en aanslaan zonder gezoem of geratel.

Deze eerste les dient als een allereerste introductie tot het zeer uitgebreide onderwerp ‘gitaartechniek’. Het is belangrijk dat je vanaf het prille begin met de gitaar een efficiënte manier van spelen ontwikkeld, zodat je zo weinig mogelijk hoeft na te denken terwijl je speelt. Het ontwikkelen van een inefficiënte techniek, zoals veel zelfgeschoolde gitaristen onbewust laten gebeuren, zal ervoor zorgen dat je op een bepaald punt in je ontwikkeling een plateau bereikt waar je niet omheen kan. Daarom is het van belang vanaf het begin een goede techniek op te bouwen, zeker naar gebruik van het plectrum toe.

Het Plectrum Vasthouden

Zoals je in de video van les 1 ziet is het zeer belangrijk dat je vanaf het begin er een gewoonte van maakt om het plectrum enkel tussen duim en wijsvinger vast houden. Je zult ook zien dat we de duim gans het plectrum laten bedekken, zo zullen we het plectrum steviger vasthebben. Ook is het van belang dat het plectrum de wijsvinger raakt aan de zijkant, ipv. het plectrum vast te nemen zoals een pincet zullen we ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk contact is tussen het plectrum en de duim en wijsvinger.


• Verschillende Soorten Aanslagen

Er zijn twee verschillende soorten aanslagen die we kunnen uitvoeren als we gebruik maken van het plectrum; neerslagen (in het Engels ‘downstrokes’) en opslagen (in het Engels ‘upstrokes’). Bij het spelen van een neerslag sla je de snaar van boven naar beneden met je plectrum aan. Bij de opslag is dit net andersom, je plectrum maakt dus een opwaartse beweging.

De Snaren Indrukken

Om een goede klank te bekomen is het van belang dat je weet hoe je precies de snaar moet ingedrukt houden. Indien de snaar niet goed is ingedrukt zal de snaar een zoemend of ratelend geluid produceren. Een snaar laat je ingedrukt klinken door met een vinger van
je linkerhand de snaar neer te houden, terwijl je met de rechterhand dezelfde snaar met je plectrum aanslaat. Doordat je de snaar tegen het metaal van de fret houdt en aanslaat met het plectrum, zal er een klank ontstaan. Hoe hoger op de hals van de gitaar (1) men
speelt, hoe hoger deze klank zal zijn. In de video van deze eerste les zie je alvast hoe je de snaar juist tegen de fret indrukt.

Je merkt dat men goed gebruik maakt van het vingertopje om de snaar in te drukken. Let er dus op dat je vingers niet plat liggen, maar mooi gebogen staan en de snaar indrukken door het vingertopje te gebruiken. Ook is het van belang dat je de snaar indrukt direct
‘voor de fret’. Speel je in het eerste ‘vakje’ van de gitaar, zet dan je vinger zo dicht als mogelijk bij het metaal van de eerste fret. Zo zal de snaar goed rusten op het metaal van de fret en een geluid produceren zonder gezoem of geratel.

(1) Bij het gebruiken van de termen ‘hoog en laag’ in de instructies verwijst men steeds naar de klank die de gitaar produceert. Met ‘hoger op de hals van de gitaar’ bedoelt men dus hoger in klank. Hou je de eerste fret van de gitaar ingedrukt dan speelt men ‘laag’ op de hals van de gitaar. Als men daarentegen aan de twaalfde
fret van de gitaar speelt, spreekt met van ‘hoog’ op de hals van de gitaar.

• Je Vingertoppen Harden


Je zult merken dat je hard moet duwen om de snaar helemaal tegen het metaal van de fret te houden, zonder dat er een ratelend geluid optreed. Het is echter zeer normaal dat je het indrukken van de snaren als ‘hard’ ervaart. Dit komt omdat je vingers nog nooit een snaar hebben ingedrukt. Na een paar weken van gitaarspelen, zullen je vingertoppen harder worden en zal je het indrukken van de snaren als minder hard ervaren.

Oefening 1

In deze oefening gaan we alles die in de video van les 1 voorkomt oefenen. Eerst oefenen we op het aanslaan van de snaren met het plectrum.

• Oefening op Neerslagen

We gaan hier alle zes snaren gebruiken:

de zes snaren op de hals van de gitaar

Deze afbeelding samen met bijhorende kleurencode is afkomstig uit de Start met Gitaar Thuisstudie Cursus, waarvan je de achterliggende informatie terugvindt in deze gratis te downloaden informatiebundel: De Eerste Gitaarles.

Sla als eerste oefening iedere snaar aan met een neerslag of downstroke. We beginnen bij de lage E-snaar (de dikke snaar) en gaan zo richting de hoge e-snaar (de dunne snaar) om daarna terug te keren.


Dit is het teken van een downstroke: gitaar opslag teken


• Oefening op Wisselslag (alternate picking)


Bij wisselslag zullen we de richting waarmee we de snaar aanslaan met ons plectrum constant veranderen tussen een opslag en neerslag. Wisselslag wordt in het Engels “Alternate Picking” genoemd.


Dit is nogmaals het teken van een downstroke (of neerslag): gitaar opslag teken
Dit is het teken van een upstroke (of opslag): gitaar symbool

Probeer even deze wisselslag op de lage E-snaar te oefenen.

We gaan dus de lage E-snaar afwisselend naar onder aanslaan (downstroke) en naar boven (upstroke). In het begin is het belangrijk om deze bewegingen niet te snel te willen uitvoeren. Lukt deze oefening al vlot, leer dan hier hoe je sneller gitaar kunt leren spelen.

Oefening 2

• Het Eerste Vakje Indrukken

Probeer nu even het eerste vakje in te drukken. De bedoeling is om een mooie klank te verkrijgen; let er dus op dat je je vinger dicht bij het metaal van de eerste fret zet. Je zult merken als je je vinger zeer ver van dit metaal zet dat de klank die je krijgt niet zuiver zal zijn, doordat de snaar niet goed is neergedrukt tot op het metaal van de fret. In het Engels noemen we dit ratelende geluid ‘fret buzz’. Ook zal dit ongewenste geluid optreden als we de snaar niet hard genoeg indrukken. In het begin is de kans groot dat je het gevoel zal hebben dat je zeer hard moet de drukken op de snaar. Hoe langer je echter zult spelen, hoe harder je vingertoppen worden en hoe krachtiger je vingers, wat ervoor zal zorgen dat je gitaar spelen steeds maar als makkelijker en makkelijker zal ervaren.

• Alle Vakjes op de Lage E-snaar Indrukken

Nu doen we hetzelfde op alle ander vakjes op de lage E-snaar. Zorg er hierbij terug voor dat je vinger dicht bij het metaal van de fret staat. Zetten we onze vinger bijvoorbeeld op het 8e vakje, druk dan de snaar in dicht bij het metaal van de 8e fret.

Deze uitleg is afkomstig uit de Start met Gitaar Thuisstudie Cursus waarvan je hier de informatie bundel en de eerste twee lessen gratis kunt downloaden: De Eerste Gitaarles Voor Beginners.

 


Bouw Nu Direct Op Een Correcte Manier Je Gitaarspel Zonder Vallen En Opstaan Op Met De Start Met Gitaar Thuisstudie Cursus