Stop Met Het Verder Oefenen Op Gitaar Vooraleer Je Dit Leest


Als Het Komt Op Vorderingen Maken Op Gitaar Is Een Correcte Oefenmethode Cruciaal

Door Antony Reynaert

Elke gitarist heeft al eens te maken gehad met het gevoel dat hij maar geen vorderingen maakt in zijn gitaarspel. Sommigen worstelen zelf hun hele muziekcarrière met dit gevoel. Frustraties en gevoelens van stagneren kunnen zelf de oorzaak zijn om te stoppen met het spelen van gitaar, wat een ongelofelijke zonde zou zijn. Laat dit niet gebeuren! Na het lezen van dit artikel zal je de kennis hebben vergaard om drastisch te verbeteren in je gitaarspel. Laten we starten met het onder de loep nemen van je gebruikte oefenmethode.

Dit Is De Hoofdreden Waarom Je Geen Vorderingen Maakt Op Gitaar En Wat Je Er Aan Kan Doen

Bij het zien van professionele gitaristen op video’s of live, dan lijkt hun uitvoerig met zoveel gemak te gebeuren. Wat je echter niet ziet zijn de uren van hard werk die ze in het oefenen steken om zo te kunnen spelen. Dat er nood is aan immens veel oefening om een goede gitarist te worden is waarschijnlijk oud nieuws voor je. Maar het is de manier waarop er geoefend wordt dat cruciaal is om de meeste vorderingen te maken.

Hoe Breng Je Je Vorderingen In Kaart En Vind Je Nieuwe Energie En Motivatie – De Twee Stappen Om Beter Te Oefenen

 1. De eerste stap is het definiëren van de richting waarin je uit wilt gaan. Hiervoor is het noodzakelijk om je doelen op lange termijn en op korte termijn te gaan uitschrijven.
  - Wat wil je bereiken?
  - Welke technieken/nummers/oefeningen wil ik beheersen?
  - Op welk tempo wil ik bepaalde stukken kunnen spelen?
  - Welk type gitarist/muzikant wil je zijn?

  Kijk regelmatig terug naar je doelen en vraag aan jezelf: Is de tijd die ik steek in het spelen van gitaar genoeg om mijn doelen te bereiken? Stap 2 zal je hiermee helpen.

 2. Documenteer je oefensessies om een overzicht te creëren van je vooruitgang.
  - Aan welke onderwerpen werk je?
  - Aan welke oefeningen besteed je tijd?
  - Waaraan heb je geoefend en wanneer?
  - Hoe lang heb je effectief gewerkt aan een bepaald onderwerp?
  - Op welk tempo kan je de nummers spelen?

Het bijhouden van een notitieboek of dagboek is een zeer doeltreffend middel in het streven naar vooruitgang. Om zo efficiënt mogelijk te werk te gaan heb ik alvast een gratis oefen logboek voor je uitgewerkt. Probeer ook je gitaarspel in video te brengen of de audio op te nemen. Hiermee wordt duidelijk wat je huidig niveau is en hoeveel je al vooruit bent gegaan. Dit klein maar zeer efficiënt gegeven is cruciaal in het duidelijk maken van je groei. Je zult versteld staan van hoeveel je al geëvolueerd bent bij het luisteren naar oude opnames. Analyseer dus regelmatig je oude audio bestanden en dagboek om te voorkomen dat je resultaten gaan stagneren. Tonen je resultaten geen duidelijke vooruitgang, dan is het belangrijk om je oefenroutine aan te passen. Vraag jezelf af of je niet teveel hooi op je vork neemt en je teveel verschillende onderwerpen behandeld, of dat je studeermateriaal wel werkelijk bijdraagt in de weg naar je doelen.

Onder De Loep: Ga Je Werkelijk Vooruit Of Verspil Je Tijd?

Vele gitaristen hebben het gevoel dat ze niet vooruit gaan ondanks de frequente oefensessies per dag (30 minuten, 1 uur, 2 uur). De manier waarop je oefent is minstens even belangrijk als de tijd van oefenen. Om vooruitgang te boeken in je gitaarspel moet je tijd investeren in het leren maar ook in het gewoon spelen op gitaar. Spelen en leren zijn zeer verschillend en zullen als zodanig moeten worden beschouwd om de juiste balans te vinden tussen de twee. In de tabel hieronder worden beide begrippen beschreven en hoe ze benaderd moeten worden.

 

Spelen

Leren

Wat?

Je laat alles dat je tot nu toe geleerd hebt z’n vrije gang gaan. Laat de muziek vloeien en vertrouw op je gehoor. Speel nummers die je kent, improviseer, speel vanuit je hart. Speel samen met een band, met een achtergrondnummer, met een eigen opname. Tik mee met je voet, fluit, zing, beweeg en geniet vooral van het spelen van muziek.

Leren en oefenen is wat er gedaan moet worden om te kunnen spelen zonder fouten. We programmeren onze vingers, ‘mind’ en gehoor. De gedachten zijn in het leeraspect een belangrijk gegeven. Dit in tegenstelling tot het gewoon spelen. Er is concentratie nodig en er moet strikt gehandeld worden. Elke noot moet precies klinken zoals het hoort volgens de correcte techniek. 

Volg een bepaalde oefening die bijdraagt in het bereiken van je doelen en enkel wanneer je meerdere malen na elkaar zonder fouten kan spelen mag je pas tevreden zijn.

Waarom?

Je zult je limieten leren kennen door gewoon te spelen. Dit kan op het vlak van techniek, timing, kennis over de hals, improvisatie, snelheid, repertoire, … Het zal je duidelijk maken op welk vlak je verbeteringen nodig hebt. Spelen toont ons wat te leren.

Er moet geoefend worden om alles vlotter te laten gebeuren en zo je niveau op te krikken. We studeren om antwoorden te vinden in muzikale problemen of om onze kennis op de gitaar te verbreden (theorie, harmonie, improvisatie,…)

Hoe?
Wanneer?

Speel nadat je al een oefensessie op gitaar achter de rug hebt. Speel bij wijze van pauze of poging tot het toepassen van wat je geleerd hebt. Je intentie of doel kan het creëren zijn van goede en mooie muziek.

Oefen in verschillende tijdsperiodes. Neem af en toe een pauze tussenin sessies van enkele minuten. Wanneer je te lang aan één stuk door oefent treedt een verlies van concentratie op waardoor de moeite en tijd verloren gaat. Fouten zullen in je spel glippen door het gebrek aan focus. Wanneer je begint aan een oefensessie zonder veel fut begin dan eerst met de kortste of de makkelijkste oefening die gepland is in de oefensessie van die dag.

Enkel leren zonder te spelen is te abstract en geeft het gevoel dat je niets bereikt waardoor het demotiverend is op lange termijn. Zonder leren is het natuurlijk onnodig om aan te geven dat je hierdoor ook niet vooruit zal gaan en je op hetzelfde niveau zal blijven. Enkel spelen is leuk maar kan op lange termijn ook zeer ontmoedigend zijn omdat je niet je volle potentieel bereikt. Als je het gevoel hebt dat je bakken tijd in je gitaar steekt maar dat je geen vooruitgang boekt, ga dan zeker eens uitzoeken of je balans tussen het gewoon spelen en het geconcentreerd oefenen/leren wel juist zit.

Hoe Boek Je Vooruitgang Op De Snelst Mogelijke Manier

Strikt zijn met jezelf is noodzakelijk tijdens je oefensessies en het vergt heel wat inspanning en concentratie. Zoals eerder al is aangehaald is het belangrijk om niet te lang aan één stuk door te oefenen omdat hierdoor de concentratie verzwakt. Splits je oefentijd in verschillende delen met korte pauzes ertussen. Wanneer je gepland hebt om één uur te trainen met je gitaar dan is het beter om in korte intervallen van 5 tot 15 minuten te oefenen die samen één uur in beslag nemen. Dit gaat hand in hand met de indeling van wat te oefenen. Verdeel de oefeningen wat in kleine stappen en herhaal de moeilijkste stukken van tijd tot tijd. Ga enkel door naar het volgend onderwerp wanneer jet het vorige perfect onder de knie hebt.

Hoe Haal Je Het VOLLEDIGE Potentieel Uit Je Oefentijd

Hieronder wordt een voorbeeld beschreven van mijn gedachtenproces tijdens het leren om zo vorderingen te maken in een bepaald onderdeel.

DOEL:

“Controle hebben over de verschillende toonladders en verschillende klanken tijdens mijn blues improvisaties”

Hoe bereik ik dit doel:

“Ik moet mijn toonladders grondig oefenen, dit door verschillende licks te leren.”

In het artikel over de gealtereerde toonladder ('the altered scale') vind je een lick. Dit is de lick die ik zal gebruiken als voorbeeld

Hoe verdeel ik de oefensessie in kleine stappen:

“Eerst en vooral zal ik de lick grondig bekijken en verdelen in deeltjes om het zo snel als mogelijk in m’n systeem te krijgen. Ik scheid eerst het ritme met de noten. Ik moet namelijk eerst weten waar mijn vingers gezet worden, het ritme komt later. Ik oefen de eerste en de tweede bar afzonderlijk. Met deze lick is het goed om de noten op elke snaar afzonderlijk te oefenen. Ik zorg ervoor dat alle toonhoogtes of noten correct klinken om ze daarna te herhalen en ze in mijn vingers te krijgen.”

Luister naar het audio voorbeeld

Nadat ik de noten in mijn vingers heb, voeg ik het ritme toe:
Luister naar het audio voorbeeld

Dit ook voor de tweede bar:
Luister naar het audio voorbeeld

Wanneer het ritme lastig is en je hebt moeite bij het combineren van de tonen en het ritme, probeer dan ook hier het ritme op te splitsen. Voeg het ritme toe op één snaar of één noot of door te klappen, te zingen of door gedempte snaren aan te slaan.

Daarna oefen ik elke bar afzonderlijk met een metronoom:
Luister naar het audio voorbeeld

Ik versnel het tempo als ik een bar enkele malen opeenvolgend kan spelen zonder fouten. Ik vertraag het tempo wanneer ik fouten begin te maken. Ik noteer ook telkens het tempo in mijn notitieboek om zo mijn vorderingen na te kunnen gaan.
Luister naar het audio voorbeeld

Hoe Word je De Gitarist Die Je Wilt Zijn In De Kortst Mogelijke Tijd

Wanneer je frustraties of gevoelens van ontoereikendheid de overhand nemen, neem dan de tijd om je oefenroutine en je doelen te analyseren zoals beschreven in het begin van dit artikel. Oordeel zelf of je genoeg tijd spendeert op gitaar en dit op een correcte manier om zo de weg te volgen naar het worden van een betere gitarist. Heb geduld tijdens het leren van nieuwe onderdelen, overdrijf niet en doe niet teveel tegelijk. Bouw je oefeningen op door stap per stap tewerk te gaan. Geef jezelf tijd om bepaalde zaken waaraan je werkt eigen te maken. Wees zeer strikt met jezelf wanneer je oefent. Onthoud dat de beste concentratie te vinden is door te leren in korte tijdsintervallen. Herhaal ook al je geoefend materiaal geregeld en vergeet niet dat er tijdens je oefensessies een goede balans moet zijn tussen het leren en het spelen van gitaar. Groei op deze manier naar je hoogste potentieel en wordt de gitarist die je altijd al had willen zijn!


Wil je je gitaarspel naar niveau een hoger tillen en je vooruitgang zo effectief mogelijk laten verlopen. Bij Gitaar Training Studio bieden we je persoonlijke gitaarlessen aan van het hoogste niveau. Het is ons doel om jou te begeleiden naar de gitarist die je altijd al had willen zijn.