Rock Riffs voor 2 Gitaren Schrijven


Dus je hebt na lang afwachten toch beslist met enkele vrienden samen te zitten en je eigen rock band op te richten. Voelt goed hé? Samen rondhangen tussen repetities en dromen van optredens maken nu deel uit van je dagdagelijkse leven. Je start met het spelen van enkele covers van bands die je graag hoort, maar al snel voel je de drang om je eigen songs te schrijven.

Vorige repetitie had je een geweldig jam-sessie. Je nam de ideeën mee naar huis en liet ze ontwikkelen tot volwaardige gitaar riffs. Toch vraag je je af hoe je deze riffs verder kunt ontwikkelen en gitaar partijen creëren voor 2 gitaren.

Er zijn een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden voor je start met het schrijven van de partij voor de 2e gitaar. Waar zal deze partij plaatsvinden in de structuur van het nummer? Zullen er lyrics gezongen worden terwijl deze partij gespeeld wordt? Indien je deze vragen in overweging neemt in het begin, zal het veel gemakkelijk worden om je gitaar riff in de context van het nummer te laten passen.

Laten we eens kijken naar de verschillende mogelijkheden die we kunnen gebruiken om een tweede gitaar toe te voegen aan een bestaande Rock Riff.

 

Gitaar 2 speelt hetzelfde stuk

Het komt vaak voor in Rock-muziek dat beide gitaren hetzelfde stuk spelen. Let echter op dat je deze benadering niet teveel gebruikt, daar je muziek anders dynamiek zal ontbreken waardoor de luisteraar sneller interesse zal verliezen.
Indien je deze benadering kiest hou dan rekening met volgende punten:

Soms is het interessanter om 1 gitaar hoger te laten spelen.
In het voorbeeld in de tablatuur hieronder speelt gitaar 1 de belangrijkste riff, terwijl een tweede gitaar interesse toevoegt door noten te spelen die in de akkoorden verwerkt zitten, maar niet exact dezelfde noten.

 

Door verschillende specifieke gitaar-technieken toe te voegen zoals vibrato, hammer-ons, pull-offs, harmonics,etc. kun je een volledig nieuwe riff creëren die veel interessanter zal klinken dan exact dezelfde riff zoals gitaar 1 te spelen.

Gitaar 2 speelt de melodie

In een standaard rock band setting speelt de basgitaar de laagste noten. Het is een tof idee om een tweede gitaarpartij te hebben die hoger is in toonhoogte dan de partij die gitaar 1 speelt. Dit zorgt ervoor dat de sound van de band meer verdeeld ligt.

In dit geval is het belangrijk dat deze gitaarpartij zich niet teveel mengt met de zang, indien je tijdens dit stuk in de song een zanglijn hebt. Wat wel kan is dat je een “vraag & antwoord”-structuur creëert met de zang.

Een gitaarsolo spelen is een andere optie. Hierbij is het belangrijk om te realiseren dat niet iedereen evenveel houdt van gitaarsolo’s als jij als gitarist zelf. Afhankelijk van de stijl die je speelt zal een ellenlange gitaarsolo soms de song op zich wat storen. Daarom is het belangrijk gitaarsolo’s te leren schrijven die in dienst staan van de song die je schrijft en de boodschap die je wilt overbrengen als band.
Wees zeker van de redenen waarom je deze solo speelt en hoe de solo de song dient.Beide Gitaren spelen een Melodie

De bas en de gitaar leggen een stevige groove neer, terwijl beide gitaren melodieën spelen die hoger zijn in toonhoogte en die elkaar complimenteren. Wanneer dit met smaak gebruikt wordt kan deze werkwijze hele leuke resultaten opleveren.

Let erop dat je niet in een waanzinnig gitaarsolo-duel uitbarst (tenzij dit de bedoeling is), maar vooraf uitplant wat elke gitaar zal spelen.


Enkel de Basgitaar en Drum Spelen

Dit is een zeer goede manier om dynamische interesse in je muziek te brengen. Het is een goed idee om een sectie in een song te voorzien waar enkel de basgitaar en de drum spelen. Wanneer je dan een heavy riff speelt naar deze sectie, zal de aandacht van de luisteraar versterkt worden.

Maar wacht eens, is de titel van dit artikel niet “Rock Riffs voor 2 Gitaren Schrijven”? Indien je van beroep gitarist bent is het inderdaad zo dat je weldra zonder job zal zitten indien je teveel songs op deze manier schrijft!


Er zijn veel verschillende mogelijkheden en elementen in muziek (zoals timbre, dynamiek, structuur,....) waar je je moet van bewust zijn als je muziek schrijft. Ik hoop dat je ik je door dit artikel toch al wat tips kon geven hoe je je eigen gitaarriffs kunt ontwikkelen.

Ook is het belangrijk een goede kennis te hebben van muziektheorie. Dit zal je opties verruimen wanneer je muziek schrijft.Lees meer: Rock Gitaar Leren Spelen met Online Gitaarlessen