Hoe Leer Je Blues Spelen Als Stevie Ray Vaughan

door Antony Reynaert

Ik weet nog goed dat ik nummers van mijn favoriete rockbands zoals Metallica, Blink 182 en Nirvana leerde spelen toen ik begon met gitaar. Na een tijdje ben ik deze liedjes minder beginnen spelen omdat ik wou kunnen improviseren met mijn gitaar. Ik ben in die periode mij dan ook meer en meer in de blues gaan verdiepen. Ik weet nog dat ik op een avond een Youtube-filmpje aan het bekijken was van Stevie Ray Vaughan en toen dacht ik: "Wow, ik moet leren om ook zo te kunnen spelen". Gelukkig ontmoette ik enkele maanden later een geweldige gitaarleraar die me leerde spelen als Stevie Ray Vaughan. In dit artikel wil ik met jullie delen wat ik ondertussen al allemaal heb geleerd.

Eerst en vooral gaan we enkele technieken van dichtbij bekijken die typisch zijn voor de stijl van Stevie Ray Vaughan. In de volgende video (Engelstalig) kun je me Stevie Ray Vaughan zijn ‘fretting hand muting techniek’ zien toepassen. Deze techniek maakt het mogelijk om de snaren zeer hard aan te aan slaan (ik zal je verder in het artikel oefeningen geven omtrent deze techniek):

De Technieken

Snaren buigen (bends)

Bluesgitarist en -zanger Albert King was één van Stevie's grootste idolen en hij vormde dan ook een enorme inspiratiebron voor Stevie. Het is dus zeker de moeite om enkele van Albert King's technieken te leren voor we dieper ingaan op Stevie's gitaarspel. Hieronder zie je een voorbeeld, let erop dat hij gebruikt maakt van een 'bend'.

Luister naar de lick

Vibrato na het buigen van snaren (bent vibrato)


Stevie Ray Vaughan's unieke stijl wordt vooral gekenmerkt door het gevoel dat hij in zijn solo's legt. Hij kan in elke noot oneindig veel gevoel leggen. Ik leg zo meteen uit hoe je zoveel gevoel in je gitaarspel kunt brengen, maar eerst nemen we een kijkje naar een heel expressieve vibrato-techniek.

SRVbendvibrato

Gebruik je ring-, middel- en wijsvinger om de snaar te buigen zodat je genoeg controle hebt over de snaar. Eenmaal je de noot (in dit voorbeeld de E-noot) bereikt hebt na het buigen, voeg je er een klein beetje vibrato aan toe. Wanneer je de vibrato uitvoert, sla je de snaar enkele keren aan. Met een beetje oefening zou je erin moeten slagen om je gitaar te laten huilen als een klein meisje.

In de video die je via volgende link ziet leg ik deze techniek stap voor stap uit: How To Make Your Guitar Sound Like It’s Crying

Dempen met de linkerhand

Stevie Ray Vaughan en hoge intensiteit gaan hand in hand. Om met die assertiviteit te kunnen spelen, moet je heel goed kunnen dempen met je linkerhand. Als jij een noot zo luid mogelijk speelt en er zelfs zoveel mogelijk vibrato aan toevoegt als je kan of welke techniek dan ook, dan nog is dat niets vergeleken met de manier waarop Stevie Ray Vaughan zo luid mogelijk speelt. Als je met dezelfde intensiteit wilt leren spelen, dan zul je moeten leren om de snaren te dempen met je linkerhand.

Hier kan je horen hoe die techniek klinkt

Neem bijvoorbeeld de D-noot zoals hierboven in de tablatuur. We kijken eerst even naar de rechterkant van de tablatuur. Als je alle snaren aanslaat, maar enkel de D-noot op de derde snaar laat horen, dan zal je pas intens klinken. Als je enkel de derde snaar speelt zoals links wordt weergegeven, dan klink je lang zo intens niet. Gebruik dus je duim om de vierde, vijfde en zesde snaar te dempen en gebruik de vinger die de noot speelt om de eerste en tweede snaar te dempen. Je zal wel even moeten oefenen om de snaren goed te kunnen dumpen. Hieronder geef ik enkele oefeningen om je te helpen.

De Licks

Luister hier hoe de lick klinkt

In de A mineur pentatonische toonladder kan je wat SRV-licks zoals hierboven gaan ontdekken. Het ritme van de lick heb ik er nu niet bij gegeven, want je kunt de lick telkens op een andere manier spelen door er een ander gevoel aan te geven. Stevie speelde veel met een 'rubato' ritme of een soort 'zwevend ritme'. Luister dus naar Stevie's nummers om een gevoel te krijgen voor het ritme. De B mol op de zesde fret die hij gebruikt in deze lick, is een 'passing tone' die niet in de toonaard ligt. Hij gebruikt die om zijn lick er wat mee te versieren. Let erop dat hij ook de 'blue note' gebruikt op de achtste fret van de derde snaar.

Stevie staat erom bekend om lange licks te spelen met heel veel noten. Hij doet dat meestal door de lick diagonaal uit te breiden over de hals van de gitaar. In de tweede lick hieronder zie je hoe we de eerste lick uitbreiden met het patroon op de lagere snaren.

Luister hier hoe de lick klinkt

De Toon

Je moet een harde greep hebben om de toon van Stevie te kunnen imiteren. Maak het je vingers niet makkelijk en druk die snaren maar hard in. Voor je rechterhand geldt hetzelfde. Soms zal je de snaren zacht moeten aanslaan, maar uit ervaring blijkt dat de meeste gitaristen met een middelmatig niveau de snaren over het algemeen te zacht aanslaan. Dus je moet leren om hard te spelen met een goeie portie assertiviteit. Vergeet daarbij natuurlijk niet dat je met je linkerhand de andere snaren goed moet dempen zodat die niet meeklinken. Wat het materiaal betreft, gebruik je gewoon een Stratocaster en 'plug' je die in een Fender tube amp (buizenversterker). Voor overdrive kan je eender welke tube screamer pedaal gebruiken zoals de Boss Bluesdriver. Maar het overgrote deel van Stevie's toon zit hem in de vingers.

Het Gevoel

De oorsprong van blues ligt bij mensen die niets te verliezen hadden en daarom wordt blues gekenmerkt door agressiviteit en seksualiteit. Als je bluesgitaar speelt, maar de vonken springen er niet vanaf, moet je maar eens luisteren naar de dynamiek die SRV in zijn gitaarspel legt. Ga eens na of je ook zo hard kan spelen zoals hij en speel daarna zo licht mogelijk. Dynamiek is een essentieel onderdeel van bluesgitaar. Als je elke noot met hetzelfde volume speelt dan loop je het risico dat je niet zo interessant klinkt als je zou willen.

Er is niemand die je verplicht om met hetzelfde rauwe gevoel te spelen, want niemand is op zoek naar nog een SRV-copycat. Stevie Ray Vaughan's stijl is wel heel inspirerend en daarom is het enorm interessant om zijn stijl te bestuderen en er elementen uit over te nemen om zelf te gaan gebruiken.


 Leer bij over Resultaatgerichte Gitaarlessen te Gitaar Training Studio of Online Blues Guitar Lessons