Leer Arpeggio’s Met Sweeps Spelen In Je Gitaarsolo’s


De Eerste Sweep Picking Gitaarles

Door Antony Reynaert

Heb je ooit het gevoel gehad dat je geen 'talent' hebt om snelheid te kunnen opbouwen in je gitaarspel? Het goede nieuws is dat vingervlugheid een vaardigheid is die iedereen kan ontwikkelen door de juist strategieën toe te passen.

Eén van de zaken die vele aspirant gitaristen belemmerd om snel gitaar te kunnen spelen ligt aan het feit dat ze niet de efficiëntste bewegingen maken met het plectrum.

De techniek 'sweep picking' zal je bijvoorbeeld in staat stellen zeer snel en foutloos te spelen (eenmaal je deze techniek beheerst). Deze techniek wordt in nagenoeg alle stijlen toegepast en is cruciaal om snelheid op te bouwen in je gitaarspel.

In dit artikel leer je alles wat je nodig hebt om van start te gaan met deze zeer cruciale sweep picking techniek.

Wat Zijn Arpeggio’s & Hoe Speel Je Ze Op Gitaar

De term ‘arpeggio’ betekent dat de noten van een akkoord één voor één worden gespeeld zonder dat de noten samenklinken. Als we met ander woorden een volgende noot willen spelen, zal de vorige noot dus eerst moeten stoppen met klinken. Zo’n arpeggio is dus verschillend met een ‘gebroken akkoord’ waar we de noten ook één voor één spelen, maar deze noten zullen wel in elkaar overvloeien.

Zoals hierboven aangekaart spelen we tijdens een arpeggio dezelfde noten van het geassocieerd akkoord. Dit betekend dat bijvoorbeeld een Am akkoord dezelfde noten bevat als een Am arpeggio. Dit zullen hier dus de noten A, C en E zijn.

Wanneer je dit A mineur akkoord ontleedt, zal je merken dat de laagste noot altijd een A noot is (tenzij we te maken hebben met een inversie, maar dan zal het akkoord anders genoteerd worden, zoals bijvoorbeeld ‘Am/C’). De noten hoger in toonhoogte zullen vervolgens willekeurig gespeeld worden in een akkoord en zullen variëren van voicing tot voicing. Een voicing van een akkoord slaat simpelweg op de positie van de noten binnen een akkoord. Zo zijn een Am open akkoord en een Am barré akkoord twee verschillende voicings van hetzelfde akkoord, doordat de noten binnen deze akkoorden anders gerangschikt liggen.

Bij het spelen van een arpeggio zullen de noten echter niet willekeurig gespeeld worden (in de meeste gevallen toch), maar worden de noten geplaatst volgens het muzikaal alfabet. In het voorbeeld van een Am arpeggio verkrijgen we dus A, C, E, A, C, E, … etc.

Hieronder in de diagrammen zie je de duidelijke verschillen tussen een Am akkoord (hier het barré akkoord met grondnoot op de vijfde snaar) en een Am arpeggio. Het akkoord kan je strummen of gebroken spelen, terwijl het arpeggio noot voor noot wordt gespeeld.

In onderstaande video leg ik je nog eens het principe van arpeggio’s volledig uit met duidelijke audio voorbeelden zodat je ook kan horen hoe dit alles klinkt:

Bereik Topsnelheden Op Gitaar Met Sweep Picking

Bij het hanteren van de techniek 'sweep picking' gaat ons plectrum in één enkele richting bewegen over twee of meerdere snaren. Deze picking techniek stelt ons in staat om zeer snel en foutloos te spelen.

De reden waarom we hier hoge snelheden kunnen opbouwen ligt in het feit dat we geen sprongen over snaren moeten maken. We bewegen ons plectrum enkel naar beneden of naar boven over meerdere snaren.

De sweep picking techniek is dus op zich een zeer eenvoudige handeling, maar er kan toch heel wat fout gaan. De grootste misstap die je kunt maken is de sweep beweging vanuit de pols maken. De betere en efficiëntere optie is bewegen vanuit de elleboog.

Om deze techniek aan te leren is het ook niet aangeraden om meteen een arpeggio over 5 snaren te spelen (zie vorig diagram). In het diagram hieronder is het Am arpeggio vereenvoudigd tot 3 snaren. Dit is één van de meest gebruikte arpeggio patronen en is ideaal om de eerste stappen te zetten naar het aanleren van de sweep picking techniek.

Hoe Gebruik Je Arpeggio’s En Sweeps In Je Eigen Gitaarsolo’s

Arpeggio’s zijn de ideale manier om te ontsnappen aan de tirannie van de mineur pentatonische toonladder. Zo kunnen de gesweepte arpeggio’s dienst doen om akkoordtonen te benadrukken. In het Engels noemen ze dit ‘chord tone targetting’.

Stel dat we volgende willekeurige akkoordenprogressie in de toonaard Am gebruiken:
II: Am I Dm I Em I Am :II

De meeste gitaristen zullen hier simpelweg de Am pentatonische toonladder over spelen. Wat je echter nodig hebt om je gitaarsolo’s gevorderd te laten klinken, is een 'plattegrond' waar de onderliggende akkoorden op geschetst zijn:

Nu kun je simpelweg het Am, Dm en Em arpeggio sweepen over het respectievelijke Am, Dm en Em akkoord. Uiteraard doe je dit best niet constant, maar op de juiste muzikale momenten en afwisselend met andere toonladders zoals de Am pentatonische toonladder (de grijze noten op het bovenstaand diagram).

Hieronder zie je twee leerlingen van Gitaar Training Studio aan het werk tijdens een live jam. Vanaf 1:07 in de video is heel duidelijk te zien en te horen dat de solo gitarist gebruik maakt van de arpeggio’s van de onderliggende akkoorden. Hier weliswaar (nog) zonder gebruik te maken van de sweep picking techniek.

In dit artikel kreeg je een eerste introductie tot de gitaartechniek ‘sweep picking’, toegepast op arpeggio’s. Dit is echter niet de enige techniek die je zult nodig hebben om snelle gitaarsolo’s te spelen.

De rechterhand is een vaak over het hoofd gezien element en is echter cruciaal aangezien het de motor is in je gitaarspel. Het is de rechterhand met plectrum die de linkerhand aandrijft dus als we de snaren niet correct aanslaan zullen we nooit topsnelheden kunnen halen.

Wil je meer weten over de toegepaste technieken om sneller gitaar te kunnen spelen? Download hier je gratis gids ‘Hoe Sneller Gitaar Spelen’.


Wil je graag je gitaartechniek gratis laten analyseren op een proefles bij Gitaar Training Studio? Of wil je meer te weten komen over de beste methoden om je te ontwikkelen als gitarist? Vraag je gratis en vrijblijvende kennismaking nu aan.