De eerste gitaarles om te leren soleren


De 2 Belangrijkste Toonladders op Gitaar om Blues Solo's te Spelen

Door Antony Reynaert

Als beginnende gitarist is het vaak een hele zoektocht welke toonladders je nu juist kan leren spelen op gitaar. Het is van belang om bij het leren spelen van toonladders stap voor stap te werk te gaan. In deze les leren we welke twee toonladders je best als eerst leert om te soleren. De pentatonische toonladder en de blues toonladder zijn veruit de meest gebruikte toonladders op gitaar en worden in tal van muziekstijlen gebruikt.

In de eerste Blues Gitaar Artikelen leerde je de belangrijkste akkoorden in blues-gitaar kennen en gingen we al even een stap verder bij het spelen van simpele blues-riffs. Een volgende aspect van kennis die je nodig hebt om verder te gaan is een basiskennis van toonladders. Een eerste toonladder die we zullen bekijken wordt constant gebruikt in verschillende muziekstijlen als blues, country, rock, enz.

Dit is de mineur pentatonische toonladder:

 

Hierboven zie je deze toonladder in een toonladder-diagram voorgesteld. Je speelt dus iedere noot apart, zoals hieronder voorgesteld in de tablatuur:


In hoofdstuk 7 van het Gratis Ebook Blues Gitaar leer je deze toonladder ook op andere posities van de gitaarhals, zodat je de ganse hals van de gitaar kunt bespelen.

Dit is de bluestoonladder:

bluestoonladder


Deze bluestoonladder is bijna dezelfde toonladder als de mineur pentatonische ladder die we eerder gezien hebben. Je merkt dat er maar 2 vakjes verschillend zijn; het 6e vakje op de 5e snaar en het 8e vakje op de 3e snaar. Op deze 2 vakjes spelen we de “blue-note”, deze noot geeft een extra bluesy klank mee aan de toonladder. Start deze blues-toonladder net zoals de mineur pentatonische toonladder met je wijsvinger op de 5e fret.

Wil je graag verder bouwen aan je blues gitaar vaardigheden, download dan nu je GRATIS BLUES GITAAR BASIS EBOOK

 


Heb je het gevoel dat je je competenties op gitaar eens grondig wil bijsturen en uitbouwen? Neem dan een kijkje bij Gitaar Training Studio! Vraag je gratis proefles aan en ontmoet me zodat we samen kunnen bouwen aan je ontwikkeling als gitarist.