Beginners Akkoorden Progressie's en Riffs in Blues Gitaar

In de vorige online blues gitaar lessen zoals Basis Akkoorden in Blues Gitaar hebben we de belangrijkste akkoorden gezien die je absoluut nodig hebt om blues gitaar te spelen. In dit artikel en de komende gratis lessen zullen we de voornaamste technieken overlopen die
je nodig hebt wanneer je begint met blues gitaar te spelen...

Zo leer je onder andere het verschil tussen mineur en majeur blues-progressies. Eenmaal je deze progressies kunt spelen leer je deze toepassen in andere toonaarden. Voordat we deze zaken aankaarten, is het belangrijk dat je kennis hebt van algemene zaken zoals akkoorden progressies, toonladders, licks, etc. Let's start!

 Akkoorden Progressies

Akkoorden progressies zijn opeenvolgingen van akkoorden in een bepaalde structuur. De meest gebruikte akkoorden progressie in blues is gestructureerd in een 12-maats bluesschema. In dit schema speel je dus 12 maten lang een specifieke opeenvolging van akkoorden voordat je terug opnieuw begint met de eerste maat van het schema. Hieronder zie je zo'n 12-maats bluesschema genoteerd staan.


Je ziet dat iedere lijn tablatuur onderverdeeld is in 4 maten, terwijl het volledige schema in totaal 12 maten telt. Gedurende de eerste 4 maten van het schema speel je het A7-akkoord. Daarna speel je 2 maten het D7-akkoord, opgevolgd door terug 2 maten het A7-akkoord. In de laatste 4 maten ga je van het E7-akkoord (speel je 1 maat) naar het D7-akkoord (speel je ook 1 maat) om dan terug 2 maten het A7-akkoord te spelen. Er zijn in hoofdzaak 2 mogelijkheden om dit bovenstaand schema te spelen. Ofwel speel je de akkoorden die je in hoofdstuk 1 leerde. Ofwel speel je de bluesriff die in de tablatuur staat vermeld.

Blues Riffs

Naast de mogelijkheid om een bluesschema te spelen met akkoorden, kun je ook begeleiden door bluesriffs te spelen. Hieronder zie je de eerste 4 maten staan van ons bluesschema. Je merkt dat bovenaan de eerste maat het akkoord A7 staat geschreven. We kunnen dit
akkoord dus spelen gedurende alle 4 maten.

Indien je echter de tablatuur zou volgen dan merk je dat er op de 5e snaar een losse snaar gespeeld wordt. Op de 4e snaar wissel je constant af tussen 2 aanslagen met het 2e vakje ingedrukt en 2 aanslagen met het 4e vakje ingedrukt. Gebruik hiervoor je vingers 1 en 3 (wijsvinger en middelvinger) of vingers 1 en 4 (wijsvinger en pink). Dergelijke simpel riffs zijn een must voor iedere bluesgitarist en kunnen in talloze meer uitgebreide vormen voorkomen.

 


Leer bij met Gratis Online Gitaarlessen en ontvang nu je GRATIS Blues Gitaar eBook!