Leer Blues Op Akoestische Gitaar Spelen


De Gids Om Van Start Te Gaan Met Akoestische Blues

Door Antony Reynaert

Wil je graag akoestische blues leren spelen? Of je huidig niveau op akoestische gitaar verder uitbouwen?

Het is echter geen gemakkelijke taak om een akoestische gitaar goed te laten klinken zonder dat er daarbij gezongen wordt of zonder dat er daarbij andere instrumenten meespelen.

Door in te zoomen op de oude stijl van de akoestische blues gitaristen zullen er veel deuren openen om goed klinkende en volle akoestische sounds uit je gitaar te halen.

In dit artikel overlopen we de basis om blues op akoestische gitaar te leren spelen.

De Ruggengraat Van De Blues - De Standaard 12 Bar Blues

Onder een standaard 12 maats blues schema mag je een akkoordenprogressie verstaan met een vaste lengte van 12 maten.

De meest conventionele blues akkoorden die gebruikt worden in dit zeer populair blues schema zijn dominant septiemakkoorden.

In volgend diagram zie je de opeenvolging van de akkoorden die gespeeld worden bij een 12 bar blues in de toonaard E:

In dit schema zal je dus 12 maten lang een specifieke opeenvolging van akkoorden spelen voordat je terug opnieuw begint met de eerste maat van het schema.

Heb je nog geen ervaring met deze akkoorden, start dan even via volgende link om deze blues basisakkoorden te leren kennen of download je gratis Blues Gitaar eBook.

Tijdens de eerste 4 maten van het schema zullen we het E7 akkoord spelen, gevolgd door 2 maten het A7 akkoord. Hierna speel je opnieuw 2 maten het E7 akkoord. Tijdens de laatste 4 maten ga je van het A7 akkoord (1 maat) naar het B7-akkoord (1 maat) om dan terug 2 maten het E7-akkoord te spelen.

 Van Saai Klinkende Akkoordenprogressies Naar Opzwepende Akoestische Blues

De kunst van de akoestische blues zit hem in het leren opzwepend en interessant maken van het 12 maten durende bluesschema.

De reeds aangekaarte akkoorden zijn zowat de meest gebruikte akkoorden om het schema te spelen. Maar wees eerlijk, telkens dezelfde drie akkoorden spelen zal na verloop van tijd saai worden. Daarom willen we over extra opties beschikken om het schema te spelen.

Zo kunnen we onze 12 bar blues variëren door gebruik te maken van andere akkoorden voicings. Een voicing van een akkoord slaat simpelweg op de positie van de noten binnen een akkoord. Hieronder zie je drie verschillende voicings van hetzelfde E7 akkoord. Je zult in deze akkoorden telkens dezelfde noten terugvinden maar telkens anders gerangschikt.

Het laatste akkoord in bovenstaand rijtje is een verschuifbaar akkoord. Door de greep simpelweg op te schuiven hoger op de hals, is het ook mogelijk een A7 en B7 akkoord te vormen.

Probeer nu eens de standaard 12 bar blues te spelen door afwisselend gebruik te maken van deze nieuwe akkoorden voicings en de eerder aangekaarte voicings.

Laat Je Akoestische Gitaar Janken En Zingen Tegelijk - Hoe Je Blues Licks Kunt Verweven Tussen Je Akkoorden

We kunnen nog verder gaan met de uitbreiding van onze 12 bar blues. Want naast het spelen van de A7, E7 en B7 akkoorden, kunnen we ook blues licks gaan verweven in ons 12 maats blues schema.

Het uiteindelijke doel die het spelen van akoestische blues zo leuk maakt is het kunnen improviseren met verschillende licks en akkoorden terwijl je de structuur van de 12 maten aanhoudt.

Akoestische blues wordt vaak gespeeld in de toonaard E omdat het uitzonderlijk veel mogelijkheden biedt om open snaren te gebruiken in je gitaarspel. Deze open snaren zijn een ideaal middel om de ruimte te vullen met de klanken van je akoestische gitaar.

Neem bijvoorbeeld onderstaande populaire blues gitaarlick die gebruik maakt van open snaren:

Dit is een lick die zodanig is opgesteld dat het perfect past op de plaats van het A7 akkoord. Telkens we een A7 akkoord in onze 12 bar blues tegenkomen kunnen we in principe bovenstaande lick spelen.

Echter is de 10e maat van het blues schema de meest geschikte positie om op deze lick beroep te doen. Maar dit wilt natuurlijk niet zeggen dat het je ervan moet weerhouden om te experimenteren met het spelen van de lick tijdens de andere maten waarin het A7 gespeeld wordt.

Als (blues)gitarist is het van cruciaal belang dat je beschikt over een vocabulaire van licks die je kunt gebruiken over het volledige akkoordenschema. Wil je graag een volledig overzicht met de licks, toonladders en akkoorden die vaak in blues gitaarspel voorkomen, neem dan even een kijkje in het gratis blues gitaar ebook.


Een volledig overzicht van de gitaar verwerven is een zeer moeilijke en vaak ontmoedigende opgave zonder de juiste sturing. Bij Gitaar Training Studio wordt je stap voor stap begeleid om een goed onderbouwde fundering te verwerven in je gitaarspel.

Vraag simpelweg je gratis en vrijblijvende kennismaking aan in één van de locaties van de gitaarschool (AntwerpenGentKortrijk en Oostende) en we nodigen je met veel plezier uit!