De 3 Stappen Om Meesterschap Over Elke Gitaaroefening Te Bereiken


Test Hoever Je Staat In Je Vooruitgang Met De Gitaar

Door Antony Reynaert

Veel gitaristen in spe ervaren moeilijkheden om zichzelf vrij uit te drukken met hun gitaar.

De 'wegversperring' die tussen zichzelf en de muziek staat komt vaak voor in de vorm van beperkte gitaartechniek die de creativiteit en moeiteloosheid tijdens het spelen enorm tegenhoudt.

Wanneer je werkt aan het verwijderen van deze wegversperring zullen je improvisatie-vaardigheden en je zelfexpressie met de gitaar enorm verbeteren, dit doordat je niet constant hoeft te denken aan je gitaartechniek.

In dit artikel zoomen we daarom in op het correct trainen van je gitaartechniek om zo meesterschap over het instrument te verwerven.

De Eerste Stap Om Een Oefening Met De Gitaar Meester Te Worden

Om je gitaarspel te 'automatiseren', moet je in staat zijn je gedachten volledig te kunnen afweren van de fysieke bewegingen van de vingers. Op deze manier zal je bewuster je emoties kunnen uiten in de muziek die je produceert.

De eerste stap om zo’n niveau te bereiken gaat als volgt: je moet de oefening een paar keer achter elkaar kunnen spelen zonder een fout te maken.

Hoe eenvoudig dit advies ook klinkt, er zijn veel mensen die denken dat ze een oefening onder de knie hebben, maar in realiteit kleine fouten maken waarvan ze zich niet bewust zijn.

Laten we bijvoorbeeld deze gitaartechniek oefening nemen om je vaardigheden op de proef stellen.

Zoals hierboven aangekaart, kunnen er zich kleine fouten in de uitvoering van deze oefening verschuilen. Deze kleine fouten zijn cruciaal en zullen je weerhouden om naar een hoger niveau met de gitaar te groeien. Het is geen gemakkelijke taak om erachter te komen wat er nu juist misgaat, dus laten we enkele tips bekijken waarmee je je vaardigheden in vraag kunt stellen.

Het is eerst en vooral van belang elke hand afzonderlijk onder de loep te nemen om mogelijke fouten op te sporen.

Wanneer je inzoomt op je picking hand (de hand met het plectrum) zoek dan naar zaken zoals:

  • Komt het plectrum in contact met andere snaren wanneer je grote sprongen maakt?
  • Bij het aanslaan van een snaar, raakt enkel het plectrum de snaar of komt de huid (bijvoorbeeld van de duim) ook in contact met de snaar? (Dit zorgt voor een ongewenste doffe toon)
  • Etc. 

Wanneer je daarna de fretting hand (de hand die de snaren indrukt op het fretboard) van naderbij bekijkt zoek dan naar zaken zoals:

  • Is de noot perfect ingedrukt met de top van de vinger?
  • Zijn alle overbodige snaren gedempt zodat er geen ongewenst snaargeluid ontstaat?
  • Etc.

Na elke hand afzonderlijk te hebben bekeken, moet ook rekening worden gehouden met het synchronisatiegedeelte van beide handen. Ook het aspect ritme is van cruciaal belang voor een correcte uitvoering van de oefening.

Een goede coach die je tijdens het uitvoeren van zo’n oefening kan observeren, is natuurlijk een groot voordeel. Oefen je een gitaarpartij maar maak je telkens dezelfde fout (en dat is meestal onbewust) dan kan je oefenen zoveel je wilt, het enige dat je zult behalen zijn slechte speelgewoonten die je zullen beperken als gitarist. Veel gitaristen verspillen om deze reden uren tijd door met een verkeerde gitaartechniek te oefenen.

Dit is natuurlijk ook niet verwonderlijk want hoe kun je weten wat je precies fout doet als er niemand je gitaartechniek analyseert en precies zegt wat je kunt verbeteren en welke fouten te vermijden?

Laat je gitaartechniek daarom analyseren en voorkom verdere fouten op één van de locaties van gitaarschool Gitaar Training Studio (Gent, Kortrijk, Antwerpen, Oostende) tijdens een vrijblijvende en gratis kennismaking.

Stap twee Naar Meesterschap Over Elke Gitaaroefening

Nadat je de oefening meerdere keren achter elkaar hebt kunnen spelen zonder fouten te maken, is het tijd voor de tweede stap in het automatiseren van je gitaarspel:

Je moet de oefening blind kunnen spelen.

Deze stap betekent eenvoudigweg dat je niet naar de gitaar kijkt terwijl je de oefening uitvoert.

Hier geldt hetzelfde principe om fouten op te sporen, maar in plaats van te kijken naar de handen om fouten op de sporen, moet je de fout voelen en/of de fout horen.

In onderstaande video worden alle cruciale stappen voor je op een rijtje gezet om gitaar te leren spelen zonder dat je moet kijken naar je gitaar:

De Laatste Stap Om De Gitaar Volledig Te Beheersen

Zelfs als je een oefening, een gitaarlick, een gitaarpartij, ... een paar keer achter elkaar zonder fouten en zonder naar de bewegingen van de vingers te kijken kunt spelen, is er nog een element dat roet in het eten kan strooien.

Het voltooien van de eerste twee stappen vertelt ons immers niet dat we de oefening volledig onder de knie hebben en dat het 100 procent deel uitmaakt van ons spiergeheugen.

Je moet kunnen praten of zingen tijdens het uitvoeren van de oefening.

Het voltooien van dit laatste aspect zal je de nauwkeurige weergave geven dat je de oefening volledig meester bent.

Om nog eens alles kort samen te vatten:

Om duidelijkheid te krijgen over de vooruitgang van je gitaartechniek, moet je de volgende stappen voltooien bij het oefenen van een oefening:

  1. Voer een paar keer achter elkaar de oefening uit zonder fouten
  2. Speel feilloos de oefening zonder naar je handen te kijken
  3. Praat (of zing) terwijl je een correcte uitvoering van de oefening speelt

Met deze 3 stappen heb je nu een goede kijk op de oefenstrategie die je in staat zal stellen om net zoals professionele gitaristen te kunnen spelen met een ogenschijnlijke 'moeiteloze techniek'. Om verder te gaan is het van belang de kennis te vergaren omtrent de correcte techniek om snelheid in je gitaarspel te ontwikkelen. Download daarom je gratis gids ‘Hoe Sneller Gitaar Spelen’ en leer hoe je snelheid kan opnemen in je gitaarspel.


Wil je graag je gitaartechniek gratis laten analyseren om verdere fouten te voorkomen, kom dan op een gratis kennismaking op één van de locaties van gitaarschool Gitaar Training Studio (Gent, Kortrijk, Antwerpen, Oostende)