Wat Je Moet Weten Over Ritmes Op Gitaar Om Een Betere Gitarist Te Worden
De Efficiëntste Gids In Het Verbeteren Van Je Timing Op Gitaar
Door Antony Reynaert
Timing is een cruciaal aspect voor elke gitarist. Zolang je het concept timing niet begrijpt zal je nooit horen hoe slordig je gitaarspel klinkt. Door het volgen van deze voorbeelden en instructies zal je timing in grote stappen vooruit gaan. Om solo’s en akkoorden correct en strak te spelen is het immers van groots belang een ‘ritmisch spectrum’ te creëren in je gehoor. Je zult met andere woorden je mogelijkheden uitbreiden in verband met timing en ritme.
Ontgrendel Je Volledig Potentieel Met Een Metronoom Of Drum Loop
Het efficiëntste werktuig in het werken aan timing is een metronoom of drum loop. Om timing ten volle meester te zijn is de ultieme test het luid meetellen van elke beat tijdens je oefensessies met een metronoom. Hieronder vind je een lick die start op de eerst beat en volledig bestaat uit kwartnoten. De term kwartnoten refereert naar de lengte van de noot die in dit geval een volledige beat duurt in een 4/4 maat.
* De pijl duidt een string bend aan. De ½ betekend dat er gebend wordt met een interval van een halve stap.
** De nummers boven de tablatuur zijn de beats, met andere woorden hoe er geteld wordt.
In het voorbeeld hieronder spelen we de lick met achtste noten. Dit betekend dat elke noot een halve beat inneemt. We spelen de lick hier dus exact hetzelfde, alleen tweemaal zo snel.
Je gitaarspel zal nooit strak klinken als je geen controle hebt over de verschillende nootwaarden zoals kwartnoten, achtste noten, zestiende noten. Wanneer je de capaciteit niet bezit om met gemak te wisselen tussen de verschillende nootwaarden, betekend het dat je timing niet goed zit. Je zal hierdoor onmogelijk interessante solo’s of akkoordenprogressies kunnen spelen en improviseren. Het goede nieuws is dat je hieraan kan werken. Neem de werkwijze zoals hierboven over en pas ze toe op je eigen licks, ritmes en improvisaties. Experimenteer met dit concept en voeg het toe aan je gitaar oefensessies om je te ontplooien in dit eerste luik van timing. Het correct hanteren van timing is niet zozeer technisch maar komt vaak door het gevoel in je lichaam, wat je kunt ontwikkelen met de juiste begeleiding en coaching in je gitaarspel.
Hoe Ontwikkel Je Complexiteit Op Gitaar En Zet Je Strakke Solo’s Neer Als Gitarist
Een strak gitaarspel creëren gaat over het spelen van gelijk welk ritme, die perfect geplaatst wordt in elk deel van de maat. Tijdens het spelen van een ritme is het van groots belang dat je niet versnelt of vertraagt. Als er delen in de maat zijn die je niet gestadig kan spelen is het belangrijk dat je werkt aan de ontwikkeling van je gevoel en gehoor. Test je skills uit door te oefenen met volgende licks. In dit luik om je timing te verbeteren worden nog meer verschillende variaties van de lick hierboven gehanteerd.
In dit bovenstaand audiovoorbeeld wordt de lick uit vorig luik een achtste noot opgeschoven in de maat. In plaats van te starten op de eerste beat wordt er nu gestart tussen de eerste en de tweede beat (dit wordt aangeduid met 1& in muziektheorie). Het is van uiterst belang dat je comfortabel bent in het spelen van licks ongeacht de plaats waar je de lick aanvat in de maat.
Bekijk ook eens dit voorbeeld:
Probeer deze lick nu ook te spelen en experimenteer er ook mee. Plaats de lick in alle mogelijke posities in de maat. Door de licks zoveel als mogelijk te herhalen en steeds in verschillende plaatsen in de maat te positioneren verkrijg je pas echt een ruimere kijk op ritme. Dit concept is nu toepasbaar op al je eigen gitaar licks die je wilt aanleren en verbeteren. Neem het maar van me aan dat dit zeker niet het gemakkelijkste onderdeel is van gitaar spelen. Raak dus zeker niet ontmoedigd maar volhard en ik verzeker je dat je timing drastisch zal verbeteren en dit zal enorm bijdragen in het bereiken van je volle potentieel als gitarist. Daarnaast is het aan te raden je vooruitgang met dergelijke ritme oefeningen bij te houden in een gitaar logboek.
Beheers ‘Triplets’ En Breid Je Ritmisch Vocabulaire Uit
Volgende lick is dezelfde als voorgaande voorbeelden maar nu zijn de achtste noten geplaatst in ‘triplets’. Dit betekend dat de triplet noot drie keer in een beat past. Een normale achtste noot bestaat slechts uit twee noten per beat. Hieronder vind je de tablatuur met de audio:
* Speel deze lick met alternerende plectrum slagen (‘alternate picking’).
Zorg ervoor dat je dit strak kan spelen en verplaats de aanvang van de lick ook eens naar de tweede, derde of vierde beat in de maat zoals vorige voorbeelden met de achtste noten. De ontwikkeling van je gevoel voor triplets is zeer belangrijk voor elke gitarist en zeker wanneer je begint in het aanleren van shuffle ritmes.
Stop Met Het Spelen Van Betekenisloze Noten En Ontwikkel Je Bewustzijn Over Ritme
Kan jij een lick spelen in twee maten? Met dit bedoel ik dat je start in een eerste maat en eindigt in de volgende maat. Het maakt niet uit om wat het gaat, een improvisatie of een ingestudeerde lick. Overzie volgende twee maten en start je lick na ‘A’ en eindig voor ‘B’.
Vele beginnende gitaristen soleren ‘over de maatlijn’ zonder een echt besef hiervan. Dit gebrek aan bewustzijn over timing zorgt ervoor dat je solo’s hol klinken zoals een ketting van betekenisloze noten. Om hol klinkende solo’s te vermijden is het oefenen van licks op twee maten met een metronoom een ideaal hulpmiddel. Probeer ook telkens jezelf op te nemen en terug te luisteren naar wat je nu eigenlijk gespeeld hebt. Van een muzikaal perspectief bekeken geven twee maatstaven dat ‘vraag en antwoord’ gevoel mee aan je spel. Het zorgt er ook voor dat je tussenpauzes inlast in solo’s en dat je dus geen overspoeling van noten creëert. Wanneer je bijvoorbeeld een solo start in een live optreden is het altijd een goed idee met een lick over twee maten te beginnen. Het opent op die manier heel wat mogelijkheden en het bouwt direct dynamiek op.
Voel je vrij om tijdens een jam over de maatlijn te spelen, maar het is van uiterst belang het besef hieromtrent te hebben. Er is namelijk een groot verschil tussen een lick in één of meerdere maten te spelen en het starten van een lick voor de maatlijn. Door deze technieken toe te passen in je oefensessies train je je gehoor, wat een heel groot deel van timing is. Het oppikken van ‘waar je je nu exact bevindt’ in de maat door middel van je gehoor is van groots belang.
Wanneer iemand iets verteld zonder tot een conclusie te komen en maar blijft door ratelen zonder pauzes in te lassen is gewoon niet aangenaam om te aanhoren. Het spelen van gitaar is exact hetzelfde. Oefen door te spelen op twee maten en verwerf de competentie om volle controle te krijgen tijdens het spelen op elk moment in de maat.
Deze oefentips geven je al een goede aanzet tot het verbeteren van je ritmische vaardigheden op gitaar. Naast deze tips is het aan te raden je oefenroutine vast te leggen in een logboek en samen te werken met een gitaarleraar die opgeleid is om je optimaal te begeleiden. In deze gratis gids leer je wat een middelmatige of slechte leraar onderscheidt van een excellente gitaarleraar.
Breng je gitaar skills op een persoonlijke en gestructureerde manier naar het volgende niveau. Ontvang nu je gratis kennismaking waar we bespreken hoe we je gitaarspel kunnen onderbouwen en uitbreiden.