Warning: mkdir(): File exists in /data/sites/web/gitaarlesbe/www/administrator/components/com_jchoptimize/lib/vendor/laminas/laminas-cache-storage-adapter-filesystem/src/Filesystem/LocalFilesystemInteraction.php on line 273
3 Gemakkelijke Blues Licks en Hoe Je Je Eigen Gitaar Solo's Kunt Ontwikkelen

3 Gemakkelijke Blues Licks en Hoe Je Je Eigen Gitaar Solo's Kunt Ontwikkelen

In het vorig Blues Gitaar Artikel (de 2 belangrijkste toonladders om blues solo's te spelen) hebben we gezien welke toonladders je nodig hebt om te beginnen te soleren.

Om bluessoloʼs te leren spelen is het nodig om een vocabulaire op te bouwen van blueslicks.
Licks zijn melodische fragmenten en worden meestal bij een lead-gitaar stuk (solo) gespeeld, maar kunnen ook tussenin akkoorden worden verweven. Een lick is altijd afkomstig van een toonladder. Doordat we de noten van de toonladder door elkaar gebruiken krijgen we de unieke klank van de specifieke lick.
Het leren spelen van soloʼs (of melodische fragmenten tussenin akkoorden) kun je beschouwen als hoe men een taal aanleert.

Een kind begint te leren door te luisteren naar de geluiden die zijn ouders (en mensen rondom hem) maken. Doordat het kind deze geluiden probeert na te bootsen komt het kind stap voor stap tot de woorden die zijn ouders gebruiken.
Wanneer het kind door de verschillende stages van het onderwijs (kleuter, lager, middelbaar, hoger onderwijs) loopt wordt hem de technische kant van de spraakkunst aangeleerd. Het kind legt een gesofistikeerde woordenschat aan in de hogere stages van het onderwijs. Al doende creëert het kind zijn eigen identiteit, bepalend door de ervaringen en contacten (ouders, vrienden, familie, etc.).


Een gitaarsolo is in feite een opeenvolging van verschillende melodische zinnen. Door deze zinnen aan te leren en vaak te herhalen creëer je een eigen identiteit op de gitaar, doordat deze zinnen deel worden van je woordenschat. Daarom is het belangrijk om gitaarlicks te leren spelen. Deze licks zijn muzikale zinnen die je kunt samenzetten zodat je tot een gitaarsolo komt. De achterliggende gedachte van het leren beheersen van een muziekinstrument is dus dezelfde als een taal aanleren. Wat wel verschillend is, is het proces die men gebruikt om tot deze beheersing van het instrument te komen.


De moeilijkheid met een instrument is dat men eerst de vereiste vaardigheden moet verwerven (techniek), voordat men tot deze zinnen kan komen (licks). In het volgend hoofdstuk zien we de basistechnieken die je nodig hebt om blueslicks te leren spelen. Een expert gitaarleraar kan je helpen om deze technieken te leren beheersen door applicatie en integratie van de voorgestelde technieken.
We startten met een aantal gitaarlicks die zo weinig mogelijk speciale technieken gebruiken.

Alle noten die we gebruiken om licks te vormen zijn altijd afkomstig van een toonladder. Afhankelijk van de muziekstijl kan je wel noten gebruiken die uit de toonladder liggen, maar dit is eerder de uitzondering.

Dit wil zeggen dat bovenstaande lick afkomstig is van een toonladder. De lick die we hierboven speelden, wordt gevormd met de noten van de Am pentatonische toonladder die we voordien in deze cursus leerden. Het is zeer belangrijk om dit verband van licks en toonladders te zien. Speel eens de toonladder Am pentatonisch en vergelijk deze met bovenstaande lick. Je ziet dat alle noten uit de lick ook voorkomen in de toonladder.
Hieronder vind je nog een lick. Hier maken we gebruik van een “doublestop”. Een doublestop is een techniek waar we 2 snaren die tegen elkaar liggen (zoals in dit voorbeeld de 2e en 3e snaar) tegelijk laten klinken.

Gebruik je eerste vinger om de 2e en 3e snaar neer te duwen (leg je vinger dus plat over deze 2 snaren). Laten we eens een lick bekijken die gebruik maakt van gitaar-specifieke technieken, zoals de slide:

Je ziet dat we in de eerste maat van deze lick gebruik maken van een slide, om dan in de 2e maat terug een doublestop te gebruiken. Je ziet hier dat we niet helemaal gebruik maken van de vingerzettingen die we leerden bij onze eerste toonladder; de Am pentatonische toonladder. Hier maken we gebruik van de diagonale positie van deze toonladder. De vingerzettingen van deze diagonale positie leer je verder in deze cursus. Zeer belangrijk is dat je telkens de vingerzettingen die je leert in je toonladders ook overneemt in je licks!

Zoals je merkt is het zeer belangrijk om de nodige technieken bij het spelen van licks echt goed te beheersen. De meest gebruikte basistechnieken overlopen we in de volgende artikelen.


Ontvang nu je GRATIS download van het Ebook Blues Gitaar Basis!