De Essentiële Gids In Het Leren Van De Hybrid Picking Techniek Op Gitaar


Hoe Je Je Gitaarspel Kunt Doen Klinken Alsof Er Twee Gitaren Samen Spelen

 
Door Antony Reynaert

Heb je vaak het gevoel dat je gitaarspel leeg en betekenisloos klinkt wanneer je vrienden vragen om ‘iets’ te spelen voor hen? Het is vaak zeer moeilijk om veelzijdig en vol te klinken op een manier dat je de ruimte kan vullen met de klanken van je gitaar. Veel gitaristen ondervinden deze problemen zonder hierbij stil te staan, wat vaak resulteert in een pover gitaarspel die niemand aantrekkelijk vindt om naartoe te luisteren. Het goede nieuws is dat iedereen dit kan leren door simpelweg twee van de meest gebruikte technieken op gitaar te combineren. Na het bekijken van volgende video en het lezen van het artikel hieronder, zullen je vrienden aan de grond genageld staan wanneer ze nog eens vragen “kan je eens iets spelen op gitaar?”

Hoe De Combinatie Van Twee Cruciale Gitaartechnieken Je Gitaarspel Kan Transformeren

In een vorig artikel heb ik het al eens uitgebreid gehad over 'pedal notes' op gitaar. Zo’n ‘pedal note’ op gitaar is een steeds terugkomende noot waarrond we verschillende andere noten spelen. In dit vorig artikel hadden we het over hoe je de ‘pedal point techniek’ uitvoerd op één snaar. Nu nemen we het een stap verder met een ‘omgedraaide pedal note’ (of in het Engels een ‘inverted pedal note’) om zo je gitaarspel veelzijdiger te maken en voller te laten klinken. Met een omgedraaide pedal note bedoelen we nu simpelweg dat het de hoogste noot wordt dat we spelen.

Hybrid picking aan de andere kant is een gitaar picking techniek waar we de vingers en het plectrum samen gebruiken tijdens het tokkelen. De rechterhand is vaak het meest over-het-hoofd-geziene element tijdens het leren van gitaar. Het is echter de drijvende kracht achter ons gitaarspel en er zijn vele manier om de snaren van de gitaar aan te slaan, zoals ‘alternate picking’, ‘economy picking’, ‘directional picking’, ‘hybrid picking’, etc. De Hybrid picking techniek is ideaal om te gebruiken in combinatie met een inverted pedal note op gitaar. Wanneer we een perfecte uitvoering verwerven kunnen resultaten bekomen worden waarvan een luisteraar zou denken dat er meerdere gitaren samen aan het spelen zijn.

De Ultieme Handleiding Om Een Einde Te Maken Aan Een 'Dun Klinkend' Gitaargeluid

Nu dat je kennis hebt over de ‘hybrid picking techniek’ en de ‘inverted pedal point techniek’ voor gitaar bestaat de volgende stap uit het combineren van beide technieken. De drie ingrediënten die je zult nodig hebben om licks te kunnen spelen zoals deze uit de video zijn:

  • de E blues toonladder (of E mineur pentatonische toonladder) in eerste positie
  • de hoge e snaar die dienst doet als de ‘inverted pedal note’
  • de hybrid picking techniek

Met de hand die de snaren aanslaat zullen we de hybrid picking techniek toepassen om de inverted pedal tone licks te genereren. We gebruiken deze hand zodanig dat de ringvinger de hoge e snaar continu kan bedienen. Deze snaar zal in dit voorbeeld dienst doen als de pedal note.

Met de vingers die de snaren op de hals indrukken, zullen we de E blues toonladder in box positie gebruiken (de E mineur pentatonische toonladder is ook een goede optie). Met het plectrum van onze picking hand zullen we nu de toonladder spelen.

Kortom, de E blues toonladder wordt gespeeld met het plectrum terwijl we op hetzelfde moment de hoge e snaar aanhalen met de ringvinger. Op die manier zal elke noot van de toonladder samengaan met de noot afkomstig van de hoge e snaar. De toonladder ziet er nu zo uit:

De eerste stap in het domineren van deze cruciale gitaar techniek is het programmeren van iedere beweging in je spiergeheugen. Eenmaal je de toonladder onder de knie hebt is het tijd om enkele licks uit te proberen en van start te gaan met improvisatie. De sleutel naar een succesvolle uitvoering is door continu terug te grijpen naar de hoge e snaar terwijl je op hetzelfde moment willekeurige noten van de E blues toonladder erover speelt.

Laat me je een duwtje in de juiste richting geven met onderstaand voorbeeld. Volgende lick zal je een beter beeld geven van hoe de techniek nu juist werkt tijdens improvisatie:

Luister hier naar de audio van deze hybrid picking lick

Dit voorbeeld is slechts het topje van de ijsberg van wat je allemaal kan doen met deze methode.

Misschien heb je gemerkt dat we in het voorbeeld hierboven een kleine toevoeging maakten aan de E blues toonladder. De eerste fret op de G snaar is geen noot afkomstig uit de blues toonladder, maar wel van de E majeur pentatonische toonladder. De G# is de grote terts van de grondnoot E, wat de lick zeer smaakvol en bluesy maakt als we het mixen met de blues (of mineur pentatonische) toonladder. Om je kennis omtrent de blues wat uit te breiden zou ik zeker aanraden mijn gratis ebook Blues Gitaar Basis te downloaden en door te nemen.

Een volledig overzicht van de gitaar verwerven is een zeer moeilijke en vaak ontmoedigende opgave zonder de juiste sturing. Het helpt er zeker niet bij dat het internet een tsunami van losse stukken informatie bevat, die je eigenlijk alleen maar meer vraagtekens opleveren. Wat je nodig hebt om echt grondig de gitaar te leren kennen is het gevoel dat je bij iedere stap die je zet dichter komt bij je doelen. Bij Gitaar Training Studio wordt je stap voor stap begeleid om een goed onderbouwde fundering te verwerven in je gitaarspel. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen kweekt over je vaardigheden op de gitaar, want je weet steeds maar weer beter wat je aan het doen bent. Het denkbeeldige pad ligt voor je klaar en je hoeft het enkel nog te bewandelen, zonder tijd te verspillen en zonder vallen en opstaan. Vertel ons over je doelen met de gitaar en ontvang nu gratis kennismaking.


Ben je klaar om nooit meer gefrustreerd te zijn over je gitaarspel?

Boek je gratis kennismaking nu in één van de locaties van Gitaar Training Studio (Antwerpen, Gent, Kortrijk en Oostende).