Ontwikkel Essentiële Basisvaardigheden Op Gitaar Met De ‘Pedal Point’ Solo Techniek


Gebruik Losse Snaren In Gitaar Solo’s Om Een Exclusief Geluid Te Creëren


Door Antony Reynaert

Er bestaan meer dan honderd recepten om een solo op gitaar te creëren, maar deze methode is ongetwijfeld cruciaal voor iedere gitarist doordat het zo’n uniek en exclusief gevoel geeft aan je gitaarspel. In dit artikel leer je om je gitaar solo’s een creatieve boost te geven met deze essentiële gitaar techniek waar we ‘pedal notes’ gebruiken in de vorm van losse snaren. Ondanks het enorme fun-gehalte tijdens het spelen, trainen we terzelfdertijd onmisbare basisvaardigheden die elke gitarist nodig heeft om te groeien. Denk maar aan: kennis over de hals, alternate picking, coördinatie van beide handen, timing, etc.

Waarom De ‘Pedal Point’-Techniek Essentieel Is In Je Verdere Ontwikkeling Als Gitarist

De ‘pedal point’-techniek is volgens de definitie een techniek waar er verschillende noten rond één bepaalde, steeds terugkomende noot wordt gespeeld. In de wereld van de gitaar is deze herhaalde noot voornamelijk een losse snaar en wordt in het Nederlands het orgelpunt genoemd. Door het weinige gebruik van het woord orgelpunt houden we ons beter bij de Engelstalige benaming ‘pedal note’ of ‘pedal tone’.

Om je een beter idee te geven over hoe de techniek nu juist in elkaar zit, kijken we naar volgend voorbeeld:

Heel wat van de meest iconische nummers gebruiken de pedal point techniek in ritmespel en solo’s op gitaar. Neem bijvoorbeeld de solo uit ‘Suck My Kiss’ van de Red Hot Chilli Peppers of het nummer ‘Over The Hills And Far Away’ van Led Zeppelin. Wanneer je luistert naar deze nummers, probeer eens uit te zoeken rond welke noot het lied of de solo nu juist gebouwd is. Het is de pedal note die de basis vormt van het nummer en de licks, riffs of noten dansen rond deze ene herhaalde pedal tone.

Luister eens naar onderstaande gitaar riff. Hier merk je dat het de open E snaar is waar de riff rond gebouwd is. Die snaar doet nu functie als de zogenaamde pedal note. Probeer de riff ook eens te voelen. Je voelt dat er een drijvende kracht ontstaat en dat is nu juist de bedoeling bij de pedal point techniek in dit geval. Door dit momentum vindt je de techniek vaak terug in snelle blues licks en rock/metal riffs. Het is met andere woorden een techniek die je niet over het hoofd mag zien tijdens je ontwikkeling als gitarist.

Beluister hier de riff

Hoe Gebruik Je De Pedal Point Techniek In Je Eigen Gitaarspel

De methode om losse snaren op te nemen in je solo’s en om dat speciaal en krachtig gitaar geluid te creëren wordt gedaan met de basis technieken op gitaar: hammer-ons en pull-offs. Je kan simpelweg een hammer-on gebruiken op elke losse snaar die deel is van de toonladder en terug een pull-off uitvoeren naar de losse snaar. Het is echter een groot voordeel je toonladders te kunnen toepassen op één snaar, dus is het nodig om dit eerst onder handen te nemen.

Om deze techniek met losse snaren wat verder uit te leggen neem ik hier een willekeurige grondnoot. Laten we zeggen dat we een solo in G mineur pentatonisch zullen spelen. Meestal zullen we bij het gebruik van de pedal point techniek op een losse snaar rond de grondnoot, de terts en de kwint van de toonladder bouwen. Dit is het meest gebruikelijk maar zeker niet verplicht zolang je je richt op de juiste noten van de toonladder en de juiste context van het nummer.

De eerste stap in de keuze van de herhalende pedal tone, is het kennen van de noten uit de toonladder. Voor G mineur pentatonisch hebben we te maken met volgende grondnoot, terts en kwint:

G

Bb

C

D

F

Grondnoot

Terts

 

Kwint

 

 

Omdat Bb geen open snaar op de gitaar is, zijn grondnoot G en kwint D de perfecte keuze om te gebruiken als pedal tone.

Zoals eerder aangehaald, is het zeer belangrijk je toonladders op één snaar te kennen als je de pedal point techniek wilt gebruiken op gitaar. Op de afbeelding hieronder zien we het fretboard met de G mineur pentatonisch toonladder op de D en G snaar.

Probeer nu eens te experimenteren met dit idee. Gebruik de losse G snaar als basis van een solo en kies noten van de toonladder uit. Sla noten aan om vervolgens terug met een pull-off de losse G snaar te doen klinken. Zoals je zult merken kan deze techniek voor heel veel spelplezier zorgen. Aan de andere kant zal je op hetzelfde moment de vruchten plukken in je algemene ontwikkeling als gitarist doordat je essentiële vaardigheden op gitaar aan het trainen bent.

Zonder Dit Aspect Is De Pedal Point Techniek WAARDELOOS

Timing op gitaar is van groots belang voor elke gitarist en als je niet de juiste verstandshouding hieromtrent hebt, zal je hoe dan ook klinken als een amateur. Het klinkt hard maar het aspect van timing wordt vaak over het hoofd gezien tijdens het leren spelen van gitaar en het is nochtans dit aspect die je een goede gitarist zal maken. In een vorig artikel over hoe ontwikkel en oefen je timing op gitaar, ben ik hier grondig op ingegaan zodat je je timing op gitaar eindelijk tot een hoger niveau kan brengen en kan toepassen op alles wat je leert op gitaar.

Oefening 1
Pedal tone riffs worden meestal gespeelt met 8e of 16e noten. Een groot deel van timing is beseffen en weten ‘waar je exact bent’ in de maat. Een eerste methode om pedal notes op één snaar te oefenen is door de losse snaar die dient als de pedal tone aan te slaan met alternate picking en noten uit de toonladder op willekeurige momenten te kiezen. De moeilijkheid ligt hem hier in het bewust zijn op welk punt in de maat je nu juist de noten aanslaat. Het is natuurlijk van groot belang een metronoom voor deze oefening te gebruiken en uiterst strikt te zijn met jezelf. Start de oefening traag zoals bijvoorbeeld 60 beats per minuut. Telkens wanneer je comfortabel kan spelen zonder fouten te maken, minstens vijf keer na elkaar, mag je de snelheid verhogen. Hetzelfde geldt met de snelheid verminderen. Verminder het aantal beats per minuut als je teveel moeite hebt en teveel fouten maakt na elkaar.

Oefening 2
De tweede methode om je timing met pedal notes te ontwikkelen is door te oefenen met een lick, bijvoorbeeld de lick uit het begin van dit artikel. Probeer en kijk of je het mogelijk acht om de lick te verschuiven in de maat om zo de lick te starten op de verschillende tellen. Deze capaciteit is heel belangrijk om vrij te kunnen improviseren en een strak gitaarspel neer te zetten. Om timing volledig onder de knie te krijgen zoals de meesterlijke gitaristen, is het van belang om de nootwaarden te veranderen tijdens het spelen, zoals de kwartnoten, 8e noten, 16e noten, etc. Als spelen met nootwaarden nog moeilijk gaat is het belangrijk om hierop te focussen en dit op te nemen in je oefenschema en je oefenlogboek. 

Klink Zoals Een Pro Door Je Snelheid Op Gitaar Correct Op Te Drijven Met Deze Tip

Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt is de theorie achter het gebruik van pedal notes met losse snaren in solo’s niet de moeilijkste zaak van de wereld. Het is echter de uitvoering ervan die je parten kan spelen. Een eerste cruciale zaak die je onder de knie moet krijgen is je timing. Die hebben we hierboven net besproken. Het tweede aspect en hekelpunt voor velen is de snelheid van uitvoeren. Waar velen de mist ingaan tijdens het sneller leren spelen is dat ze geen focus leggen op de hand met het plectrum. In mijn gratis cursus (met video’s en foto’s) hoe sneller gitaar leren spelen focussen we op de ontwikkeling van de motor tijdens het spelen, of met andere woorden de rechterhand met het plectrum. Het is niet zo vanzelfsprekend om deze op een correcte manier te gebruiken voor hoge snelheden dus laat dit aspect zeker niet links liggen want dit zorgt voor velen voor een enorme handicap tijdens het spelen.


Zie je het bos door de bomen niet meer en hoop je om eindelijk die stevig gefundeerde basis te kunnen leggen aan je gitaarspel? Bij Gitaar Training Studio wordt je persoonlijk en stap voor stap begeleid in je ontwikkeling met de gitaar. Het pad ligt klaar voor jou en je hoeft hem enkel nog te bewandelen, zonder vallen en opstaan! Vertel daarom over je doelen met de gitaar en ontvang je gratis proefles.