De Ultieme Gids In Het Verstaan Van Intervallen Op Gitaar


De Sleutel Tot Het Volledig Begrijpen Van De Gitaarhals: Gitaar Intervallen


Door Antony Reynaert

Tijdens improvisaties op gitaar is het van uiterst belang de relaties op het fretboard van de gitaar te zien in een fractie van een seconde. Het moment dat je moet gaan nadenken, ben je al te laat en zullen al je plannen in het water vallen. Het is duidelijk dat je je dit niet kan veroorloven anders zul je voor eeuwig blijven steken op het ‘liedjes leren aan de hand van tabs’-niveau en zul je jezelf nooit volledig kunnen uiten op gitaar.

Er is één methode waarmee je de volledig gitaarhals kan domineren zonder veel te moeten nadenken. Verspil dus je kostbare tijd niet door noten te leren, door combinaties van noten te leren, door te leren welke noten passen in welke situaties, etc. Het correct gebruik van intervallen op gitaar, zoals het in dit artikel beschreven staat, zal een ondenkbare impact hebben in je ontwikkeling als gitarist.

Door de verbanden en relaties, gecreëerd door intervallen, te kennen tussen akkoorden, toonladders, arpeggio’s, modes, etc. zal je jezelf mogelijk stellen tot het beheersen van de gitaarhals zonder te hoeven denken. Dit zal ervoor zorgen dat je vrijheid verwerft als gitarist, doordat je precies weet wat je aan het doen bent.

Wat Zijn Gitaar Intervallen En Hoe Zullen Ze Je Helpen In Je Ontwikkeling Als Gitarist

Intervallen zijn de bouwstenen van alles wat je maar kan denken op gitaar: je toonladders, je akkoorden, je arpeggio’s, etc. Het is allemaal samengesteld met intervallen.

Een interval is volgens de definitie de afstand tussen twee noten op de gitaar waarbij de startnoot van een interval altijd de grondnoot is. Intervallen kunnen beschreven worden als de muzikale afstand tussen twee noten en deze is gerepresenteerd door die specifieke afstand. Laten we even kijken naar de al bestaande intervallen op gitaar aan de hand van onderstaand intervallen overzicht:

overzicht intervallen op gitaar

Op de afbeelding hierboven is de grondnoot in dit geval de 'G' noot, maar dit is het mooie aan de intervallen op gitaar. Het maakt niet uit wat de startnoot is, de afstand blijft altijd gelijk.

De ongetwijfeld enorme frustraties die ontstaan tijdens het leren welke noten nu bij welke grondnoten horen zullen je achter het vergaren van de kennis uit dit artikel eindelijk achter je kunnen laten. Door gebruik te maken van intervallen op de gitaarhals zal je enkel de grondnoten op het fretboard moeten kennen. Vanaf dit punt op de gitaarhals zijn alle relaties die ontstaan zijn door intervallen gelijk. Neem bijvoorbeeld de C noot als grondnoot met het ‘kleine secunde’ interval:

gitaar intervallen secunde

De intervallen kennen op één snaar van de gitaar is de eerste stap om ze te begrijpen. Deze intervallen op één snaar noem je ook wel ‘melodische intervallen’. Dit betekend dat de enige manier om het interval te spelen gebeurd door noot na noot te spelen. Er wordt hier een melodie gespeeld.

Het was een goede start om dit artikel te beginnen met de intervallen op één gitaarsnaar zodat je begrijpt wat ze juist betekenen en waar ze voor staan. Maar het is natuurlijk te beperkend om ze enkel op één snaar te kennen. Hier stoppen zal je nooit een volledig beeld geven van het fretboard van de gitaar.

Zoals eerder aangehaald zijn intervallen de bouwstenen van muziek. Je vindt deze bouwstenen overal terug tijdens het leren van gitaar: akkoorden, arpeggio’s, toonladders, etc. Om dit te begrijpen zullen we moeten overgaan naar ‘harmonische intervallen’.

Harmonische intervallen verschillen van melodische intervallen. Onder harmonie verstaan we noten die op hetzelfde moment gespeeld worden, de noten worden dus samen in een combinatie gespeeld en niet zoals een melodie noot na noot. Om dit te verwezenlijken zullen we intervallen op twee gitaarsnaren tegelijk moeten vormen. Er wordt op deze manier een soort van akkoord gevormd, ook wel een interval greep genoemd. Het leerproces om deze grepen aan te leren gebeurt op dezelfde leermethode als bijvoorbeeld open akkoorden.

Laten we even kijken naar enkele van deze harmonische intervallen op gitaar in volgend overzicht:

gitaar intervallen

Het mooie aan deze interval grepen op gitaar is dat we deze overal op de gitaarhals kunnen plaatsen in relatie met een gekozen grondnoot. Er is echter één uitzondering die behoorlijk wat roet in het eten kan gooien als je de kennis hieromtrent mist. Alles vanaf de B snaar schuift een halve noot op. Alles schuift met andere woorden één fret op naar 'rechts', zoals aangegeven op het onderstaand voorbeeld waar de grote terts op de gitaarhals geplaatst wordt:

Ik zou je willen uitdagen om de andere interval grepen zelf te zoeken. Door dit zelf uit te dokteren en jezelf uit te dagen zullen deze interval grepen veel beter blijven hangen in je geheugen. Maak het deel van je gitaar oefenroutine om stap voor stap de grepen aan te leren zodat je ze uiteindelijk allemaal in je spiergeheugen geprogrammeerd hebt. Niemand kan al deze interval grepen onthouden in een vingerknip, vergeet dus niet dat dit wat tijd nodig heeft.

Al de interval grepen kennen is zoals je merkt een cruciaal aspect binnen je ontwikkeling als gitarist. Door dit gegeven te negeren zul je jezelf onverbiddelijk verblinden en nooit echt de gitaarhals verstaan. Laat dit dus zeker niet gebeuren want dat zou enorm zonde zijn.

Wil je zo efficiënt als mogelijk de gitaar leren beheersen zonder vallen en opstaan, vertel dan even over je doelen met de gitaar via volgende link en we nodigen je graag uit voor een gratis kennismaking bij Gitaar Training Studio.

Waarom Intervallen Shortcuts Zijn Die Je Zullen Helpen Om De Gitaarhals Volledig Meester Te Zijn

Intervallen worden voorgesteld door nummers, terwijl het muzikale alfabet gebruik maakt van letters. Het probleem met deze letters is dat voor elke grondnoot alle andere noten (letters) zullen veranderen. Met intervallen wordt dit veel eenvoudiger omdat alles gelijk blijft ongeacht de grondnoot. Het enige die je dus echt hoeft de weten is waar de grondnoten zich bevinden op het fretboard. Daarna is het slechts een toepassing van de geleerde interval grepen. Op deze manier denken we ‘in functie van’ in plaats van ‘in noten’.

Laten we dit even bekijken aan de hand van een voorbeeld. Wat als je bijvoorbeeld een dominant zeven akkoord nodig hebt, maar geen idee hebt hoe het akkoord eruit ziet. Of wat als je een solo over een dominant zeven akkoord moet doen, maar geen idee hebt welke noten te gebruiken. In plaats van alle noten te leren die in relatie staan met een bepaalde grondnoot, hoeven we nu slechts één formule te kennen.

Akkoord

Noten

Interval Formule

A dominant zeven (A7)

A - C# - E - G

1 - 3 - 5 - b7

Bb dominant zeven (Bb7)

Bb - D - F - Ab

B dominant zeven (B7)

B - D# - F# - A

C dominant zeven (C7)

C - E - G - Bb

C# dominant zeven (Db7)

C# - E# - G# - B

D dominant zeven (D7)

D - F# - A - C

enz.

enz.

Zoals je ziet, gelijk welk dominant zeven akkoord je nu wilt vormen, het komt allemaal neer op één simpele formule. De volgende stap is relatief simpel: gebruik de intervallen om het akkoord te vormen of de noten te vinden voor je solo.

Het voorbeeld hierboven is slechts één mogelijkheid om een A7 akkoord te vormen met intervallen. Deze methode om akkoorden te construeren is ook ideaal om toe te passen op toonladders of arpeggio’s. Wanneer je moet soleren over een A7 akkoord, gebruik gewoon de intervallen van dat akkoord. Geen nood meer om alle noten te kennen per grondnoot, gebruik gewoon de intervallen.

Het zal ongetwijfeld wat tijd nodig hebben om deze vaardigheid te ontwikkelen om je akkoorden en toonladders in een fractie van een seconde te vinden. Het voorbeeld van hierboven lijkt misschien zeer gemakkelijk omdat je het A7 akkoord misschien al kende. Maar wat als je akkoorden zoals Am7b5 moet terug vinden of je hierover moet soleren in een jam. Dan is het al heel wat moeilijker en het is dan ook ten zeerste aan te raden je hierop voor te bereiden. Deze gitaar vaardigheden zullen je de ultieme vrijheid verschaffen op de gitaarhals.

Zoals ik al eerder aanhaalde en jezelf ongetwijfeld gemerkt hebt is dat de gitaar intervallen een cruciaal gegeven zijn binnen je ontwikkeling als gitarist. Het is dan ook aan te raden een oefenlogboek bij te houden waar je het aanleren van deze intervallen in kan verwerken. Om je leerproces zo gestructureerd mogelijk bij te houden heb ik een gratis logboek ontwikkeld die je kan downloaden. Op deze manier zul je geen enkel aspect in het aanleren van gitaar meer vergeten. Techniek, repertoire, theorie, enz. zijn allemaal even belangrijk en moeten op hetzelfde moment aangeleerd worden. Het vergeten van een bepaalt aspect of een mindere focus op een bepaalt aspect zal resulteren in het feit dat je op bepaalde vlakken te kort zal schieten. En je kent het gezegde ‘je bent maar zo goed als je zwakste schakel’.

Net om deze reden zou ik aanraden om eens een gratis bespreking/doorlichting van je gitaarspel aan te vragen in één van onze gespecialiseerde gitaarscholen te Vlaanderen. Daar bespreken we je vooruitgang en frustraties met de gitaar zodat je inzicht verwerft en op een gestructureerde manier vooruitgang kunt maken. Vertel over je achtergrond met de gitaar en ontvang een gratis kennismaking bij Gitaar Training Studio.


Ben je gefrustreerd en raak je maar niet vooruit op gitaar? Vertel over je vooruitgang met de gitaar en ontvang een gratis kennismaking bij Gitaar Training Studio. Maak eindelijk vooruitgang zonder vallen en opstaan met een op maat gemaakt programma zodat je kan groeien naar de gitarist die je altijd al had willen zijn.