Rock Akkoorden Leren Spelen: Les 2

In les 1 van Rock Akkoorden Leren Spelen hebben we het verschuifbaar F5 powerchord geleerd.

In deze les gaan we hierop verder en leren we de powerchords over de ganse hals van de gitaar spelen.

Spelen we het F5-akkoord die we in les 1 leerden met dezelfde vingerzetting aan het 3e vakje i.p.v. het 1e vakje dan krijgen we het akkoord ʻG5ʼ (of powerchord van G). Hier is de laagste noot dus de ʻGʼ.

Dit gemak van doorschuiven geldt niet alleen voor deze 2 akkoorden, maar kan toegepast worden op elk vakje op de gitaar.
Hieronder zie je de benamingen van de noten die op de 6e snaar liggen.

Schuif je dit akkoord bv. door naar het 5e vakje, dan krijg je het akkoord ʻA5ʼ (of ʻpowerchord van Aʼ). Speel je hetzelfde akkoord aan het 7e vakje, dan speel je een ʻB5ʼ.

Je ziet dus dat je met één enkele vingerzetting al heel veel verschillende powerchords kunt spelen. Als je dit akkoord doorschuift, hoef je jezelf enkel af te vragen welke noot je op de 6e snaar indrukt en dan krijg je de benaming van dit powerchord.

Oefening op het verschuiven van powerchords


De juiste benaming weten van elk powerchord is vooral belangrijk als je met andere muzikanten samenspeelt. Zo kun je gemakkelijk communiceren welk akkoord iedereen hoeft te spelen, zodat je samen tot een bevredigend resultaat komt.
Daarnaast is het een goede oefening om deze powerchords door te schuiven op de hals van de gitaar. Dit is een goede voorbereiding op het spelen van rockriffs.

Zo zul je merken dat het een uitdaging kan zijn om van de vakjes hoger op de hals (bv. 10e vakje) op te schuiven naar de vakjes lager op de hals (bv. 3e vakje). Dit is normaal, want de vakjes worden groter naarmate je opschuift naar de 1e fret (het 1e vakje). Je hoeft er hier dus voor te zorgen dat je vingers telkens het juiste vakje ingedrukt laten naarmate je opschuift.
Speel volgende oefening ook terug van boven op de hals naar beneden.


Leer Rock Gitaar Spelen Zoals het Hoort met Online Rock Gitaarlessen voor Beginners.