Gitaarles 2 Voor Beginners En Blues Tips Voor Gevorderden

Vandaag gaan we verder op de vorige les voor beginners. We bekijken de eerste stappen die nodig zijn om akkoorden op gitaar te leren lezen en spelen. Heb je al wat meer ervaring op de gitaar, dan heb ik deze maand een speciaal artikel voor je ivm. de toonladder die de beste gitaristen gebruiken om blues te spelen (nee, het is niet de mineur pentatonische toonladder).

Hieronder vind je de tweede video uit de thuisstudie cursus gitaar voor beginners.


Deze video gaat samen met dit artikel waar je alle akkoorden en tekst uitgeschreven ziet staan.

De Beste Toonladder Om Blues Te Spelen


Laten we het nu eens hebben over toonladders. Weet jij wat de toonladder is die best de beste gitaristen over blues akkoorden spelen? Nee, het is niet de mineur pentatonische toonladder, zoals zovele beginnende gitaristen exclusief gebruik van maken in hun solo's. Het is inderdaad waar dat we de mineur pentatonische toonladder kunnen gebruiken over de dominant septime akkoorden die we in de blues zo vaak tegenkomen, maar veelal blijft men vastzitten in deze 'box'.

Als je maar één toonladder kent, dan is het ook niet verwonderlijk dat men blijft vastzitten en dat men tot vervelens toe dezelfde licks blijft herhalen.

Laat me je even een vraag stellen; "weet jij welke toonladder je kunt gebruiken over dominant septime akkoorden zoals in een 12 bar zo vaak gespeeld wordt?".

De meeste beginnende tot halfgevorderde gitaristen zullen als antwoord geven:
de mineur pentatonische toonladder en de blues toonladder.

Sommigen die al wat verder staan in hun progressie met de gitaar weten ook dat men kan soleren door gebruik te maken van de majeur pentatonische toonladder (indien je nog niet weet hoe je dit moet doen, raad ik je aan om deze gids te downloaden).

Maar wist je dat volgende scales ook gebruikt kunnen worden:
de dominant pentatonische toonladder
de diminished scale
de mixolydian mode
...
Deze scales zijn in staat om je blues gitaarspel te verbeteren en te doen klinken zoals Robben Ford, Larry Carlton, Matt Schofield, etc. Maar niet alleen deze door jazz geïnspireerde grootmeesters maken gebruik van dergelijke toonladders. Ook gitaristen die een fundament in de blues hebben zonder naar jazz te lonken maken gebruik van toegevoegde noten in hun solospel. Denk maar aan het gitaarspel van Stevie Ray Vaughan; als men enkel de mineur pentatonische toonladder zou gebruiken zou men nooit ook nog maar in de buurt kunnen komen van de noten die SRV gebruikte.

Daarom gaan we hier het gebruik van de dominant pentatonische toonladder bekijken. Deze toonladder ligt zeer dicht bij de gewone mineur pentatonische toonladder (is ook een toonladder die bestaat uit 5 noten, vandaar de benaming 'penta'- tonisch) en heeft daardoor een zeer groot gebruiksgemak.

Lees het volledige artikel hier op mijn blues website.

Hoe Kan Ik Je Helpen?



Zoals je waarschijnlijk al weet ben ik op dit moment een website aan het ontwikkelen waar online blues lessen zullen worden aangeboden (bekijk deze site hier). Op dit moment staan er al verschillende gratis lessen zoals video's en eBooks op die je kunt afhalen.

Nu heb ik onlangs al van enkelen de vraag gekregen om verschillende van de artikelen die op de blues website worden aangeboden te vertalen naar het Nederlands. Indien jou Engels ook niet je sterkste punt is maar je wel geïnteresseerd bent in sommige van de artikelen die op de blues website staan, laat me dit dan even weten zodat ik ze kan vertalen (stuur me de link naar het bewuste artikel die je vertaald wilt zien via het contactformulier).

Ook ben ik onderwerpen aan het verzamelen om over te schrijven voor gitaarles.be, dus als je met zaken zit waar je mee worstelt in je gitaarspel en graag wat info over wilt, laat me dit dan even weten. Stuur me een mailtje en laat weten waar je precies hulp mee kan gebruiken in je gitaarspel.

Alvast bedankt en ... rock on!

Antony