De 7 gitaar- en muziekboeken die je moet hebben!

Deze post is al iets wat ik al lang wil schrijven. Doorheen de jaren heb ik talloze boeken gelezen over gitaar spelen en andere muziek-gerelateerde topics. Verschillende van mijn gitaar studenten vroegen me een volledig overzicht van welke boeken ik aanraad. Het is mijn bedoeling om de allerbeste titels hier te delen.

Hoewel deze boeken over diverse onderwerpen lopen van gitaartechniek tot optreden en podium-angst, is deze selectie voornamelijk gemaakt met de oefenende gitarist in het achterhoofd.

 

1. 'Effortless Mastery: Liberating the Master Musician Within'

door Kenny Werner

Dit boek is voor vele muzikanten door de jaren heen uitgegroeid tot 'de bijbel van performance artists' en heeft een diepe impact nagelaten op zijn lezers. Ook voor mij heeft het boek een ommekeer gemaakt in de wijze waarop ik denk over muziek, gitaar spelen, performing, etc. Uitermate leerrijk is Werner zijn advies ivm. 'stagefright', oftewel podiumvrees. Naast het boek Effortless Mastery, bestaat er ook een DVD als supplement bij het boek die ten zeerste aan te raden is: Effortless Mastery: Liberating the Master Musician Within DVD

 

2. 'Improvising Blues Guitar'

door John Wheatcroft

John Wheatcroft is onder andere schrijver voor het uitstekende Guitar Techniques Magazine en departementshoofd gitaar in de Guitar-X school te London. Dit boek vormt een zeer goede oefening voor de half-gevorderde tot gevorderde bluesgitarist die wil leren verschillende bluesstijlen beheersen. De opbouw van het boek maakt duidelijk dat Wheatcroft een diepe kennis heeft van bluesstijlen; men begint van akoestische delta-blues in de stijl van Robert Johnson om zo telkens stap voor stap progressie te maken doorheen de geschiedenis van de blues (en blues-geïnspireerde gitaristen als Jimi Hendrix) tot moderne blues-gitaristen als Jeff Beck en Robben Ford.

Het boek Improvising Blues Guitar wordt samen verkocht met een CD waar je alle voorbeelden op kunt beluisteren.

 

3. 'The Inner Game of Music'

door Barry Green

'The inner Game of Music' is een must-read voor elke muzikant met aspiraties zichzelf ten volle uit te drukken door zijn muziek. Het boek start met het statement dat je eigenlijke performance niet gelijk staat aan je kennis en je vaardigheden, maar dat je performance maar zo sterk is als de als je vermogen om je zenuwen te kalmeren tijdens het optreden. Dit gezegd zijnde wordt je meegenomen door verschillende oefeningen en concepten om het proces van muziek te maken anders te gaan beleven om zo de ervaring van het musiceren naar hogere regionen te doen vorderen. Een grote nadruk in het boek The Inner Game of Music ligt op het leren omgaan met podiumvrees.

 

4. 'Sight To Sound: A Guide to Reading for the Studio'

door Leon White

Misschien ben jij één van de vele gitaristen die behoorlijk wat kan spelen aan de hand van tablatuur, maar indien er een partituur met noten voorgeschoteld wordt volledig de draad kwijt is. Dit boek zorgt er met gerichte oefeningen stap voor stap voor dat je als gitarist snel noten kunt lezen en deze direct kunt omzetten naar de gitaar. Sight to Sound is zonder twijfel het beste boek voor gitaristen die noten willen leren lezen.

 

5. 'The Jazz Theory Book'

door Mark Levine

Jazz Theorie kan een behoorlijk complex onderwerp zijn. Begrippen zoals 'de altered scale is de zevende modus van de mineur melodische toonladder' kunnen dan ook vaak beginnende jazz-gitaristen doen teruggrijpen  naar hun vertrouwde blues- en rocklicks. Dit hoeft echter niet zo te zijn! The Jazz Theory Book vormt een zeer volledige (+500 pagina's!) neerslag van alle begrippen die men nodig heeft om jazz theorie te verstaan.

 

6. 'Gitaar Techniek Werkboek'

door Antony Reynaert

Dit is het werkboek die ik gebruik met mijn studenten in mijn gitaarschool. Vele gitaar studenten hebben met de oefeningen in dit boek in een korte tijdspanne hun techniek van zeer beperkt tot foutloos doen evolueren. Indien je benieuwd bent naar hoe professionele gitaristen hun gitaartechniek opbouwen en onderhouden en hoe je dit zelf kunt doen zul je het ebook Gitaar Techniek Werkboek ten harte nemen.

 

7. 'Blues Gitaar Basis'

door Antony Reynaert


Zoals het 'Gitaar Techniek Werkboek' de basis vormt voor het ontwikkelen van een moeiteloze techniek op gitaar, dan is deze Blues Gitaar Basis de basis voor beginnende bluesgitaristen. Dit boek is exclusief op deze site volledig GRATIS te downloaden: Blues Gitaar Ebook.