Ontdek Het Verschil Tussen De Stratocaster En De Telecaster


Leer Hoe De Verkeerde Gitaarkeuze Je Vaardigheden Teniet Kan Doen


Door Antony Reynaert

Veel mensen zijn zich niet bewust van de verschillen tussen gitaren waardoor het mogelijk is dat je gitaar vals kan klinken tijdens het bespelen. Je zou denken dat dit aan de technische uitvoering van de gitarist ligt, maar niets is minder waar aangezien de verkeerde gitaarkeuze je gitaarspel drastisch kan beïnvloeden.

Vooraleer je heel wat geld neerlegt voor een gitaar die niet 'in tune' blijft tijdens jouw speelstijl, lees je best even dit artikel zodat je duidelijk weet wat een ideaal model voor jou is.

Het Grootste Verschil Tussen De Strat En Tele

Vooraleer we kunnen kijken naar de voordelen en nadelen tussen de Stratocaster en Telecaster, is het belangrijk dat we inzoomen op de bouw van beide gitaren. De diverse nuances in de bouw van de twee gitaren zullen voor het grootste verschil in klank en gebruik zorgen.

Natuurlijk is er heel wat variëteit tussen de Strat en de Tele, maar hetgeen die voor het grootste verschil in speelbaarheid zorgt wordt bepaald door de brug van de gitaar. Algemeen wordt gesteld dat een Stratocaster een zwevende brug heeft en een Telecaster een vaste brug.

 

‘De brug’ in gitaartaal verwijst naar het element dat de snaren op hun plaats houdt. Door de jaren heen zijn er reeds heel wat modellen op de markt gebracht, maar er zijn in het algemeen slechts twee belangrijke verschillen: de ‘vaste brug’ en de ‘zwevende brug’.

  • Een vaste brug is eigenlijk niets meer dan een brug die rechtstreeks op de body van de gitaar is bevestigd. De functie van deze brug is simpelweg om de snaren op hun plaats te houden.
  • Een zwevende brug daarentegen maakt gebruik van een speciaal mechanisme waarmee je de snaren losser of strakker kunt maken om op die manier de toonhoogtes manueel te manipuleren. Naast het handmatig manipuleren van de snaren zal een zwevende brug ook meebewegen tijdens het uitvoeren van string bends en vibrato om zo de uitvoering ervan gemakkelijker hanteerbaar te maken.

Waarom De Verkeerde Gitaar Je Vaardigheden Teniet Doet

Grofweg kunnen we zeggen dat de vaste brug zorgt voor een strakkere klank en dat de zwevende brug voor een schommelende klank. In de bovenstaande video demonstreer ik zowel de Strat als de Tele waar je een duidelijk voorbeeld hoort tussen de verschillen in klank.

Maar wanneer het ‘Telecaster vs Stratocaster’-debat opduikt, moeten we verder kijken dan enkel de toonkarakteristieken van beide gitaren.

Zoals ik reeds aankaartte in de inleiding van dit artikel, zijn er niet veel mensen bewust van het feit dat de constructiemethoden tussen de Strat en Tele een onthutsende invloed kunnen hebben op de intonatie van je gitaarspel.

Bekijk even onderstaande country lick dat gespeeld wordt in de C majeur pentatonische toonladder:

De bovenstaande gitaarlick combineert normaal gefrette noten met een string bend. Het probleem ligt hem bij het feit dat als je dit soort gitaarlicks uitvoert met een zwevende brug, er complicaties ontstaan. Zodra je de string bend namelijk tot stand brengt, zullen de normaal gefrette noten vals beginnen klinken (dit fenomeen wordt in bovenstaande video gedemonstreerd). Het voordeel dat string bends makkelijker uit te voeren zijn met een zwevende brug is hier dus niets meer waard omdat je gewoonweg vals zal klinken.

Als je eigen gitaar speelstijl veel van deze licks bevatten, waarbij noten en string bends gelijktijdig worden gespeeld, dan geef je best de voorkeur aan de Telecaster als instrument. Dit verklaard ook waarom veel countrygitaristen de voorkeur geven aan de telecaster-gitaar. Bovenstaand voorbeeld is een veel gespeelde country-gitaarcliché. Dit is slechts één voorbeeld want natuurlijk zijn er nog veel meer soortgelijke licks te vinden in countrymuziek, waarbij een snaar omhoog wordt getrokken (string bend) op het zelfde moment dat er gewone snaren klinken.

Om dit intonatieprobleem echter te voorkomen bij de stratocaster-gitaar zullen sommige gitaristen de zwevende brug vast maken door een stukje hout tussen de brug en de gitaar te plaatsen aan de achterkant van de gitaar. De exacte procedé hiervan demonstreer ik in bovenstaande video.

Hier nog enkele laatste woorden om het onderwerp ‘vaardigheid vs gitaar’ af te sluiten; hoe het geluid voortvloeit uit je versterker, begint altijd met de manier waarom het instrument bespeeld wordt. Gear komt altijd op de tweede plaatst, maar niettemin kan je gitaar een invloed hebben op het eindresultaat.

De volgende stap die je kunt nemen na het lezen van dit artikel is je verdiepen in de basis van bluesgitaar, door het gratis blues gitaar basis eBook te downloaden. De bluesgitaar stijl vormt immers een uitstekende basis voor je gitaarspel.


Zit je vast met je vooruitgang op gitaar? Vraag in één van onze gespecialiseerde gitaarscholen te Vlaanderen je gratis kennismaking aan. Daar bespreken we je vooruitgang en frustraties met de gitaar zodat je inzicht verwerft en op een gestructureerde manier vooruitgang kunt maken. Vertel over je achtergrond met de gitaar en ontvang nu je gratis kennismaking bij Gitaar Training Studio.