Vermijd Betekenisloze Gitaarsolo’s Door Deze Cruciale Gitaar Fraserings Oefening Te Volgen


Verbeter Razendsnel Je Lead Gitaarspel Met Deze Gitaar Improvisatie Tips

 
Door Antony Reynaert

Een verhaal vertellen met je gitaar is één van de belangrijkste zaken die je wilt kunnen als gitarist. Toch zijn er niet veel gitaristen die hierin slagen. Als je deze vaardigheid mist zal je gitaarspel altijd blijven klinken alsof er 'iets ontbreekt'. Het goede nieuws is dat je dit kan aanleren en trainen door de juiste begeleiding en de juiste improvisatieoefeningen op gitaar toe te passen.

Als gitaristen investeren we heel veel tijd in het oefenen van toonladders, modi, akkoorden, arpeggios,… maar we vergeten vaak dat het allemaal draait rond echt muziek maken. Wat je ook wil spelen op je gitaar, als je niet weet hoe je de muziek aantrekkelijk kan maken om naar te luisteren, zal je jezelf nooit ten volle kunnen ontwikkelen als gitarist. Na het bekijken van de video en lezen van het artikel hieronder zal je weten hoe je enorme verbeteringen kunt aanbrengen in je gitaar frasering, zodat je de volgende keer iedereen omver kan blazen met je gitaar frasering skills.

Hoe Vermijd Je Eindeloze Gitaarsolo’s Waaraan Luisteraars Zich Immens Ergeren

Eén van de belangrijkste zaken die je moet weten als het over improvisatie van gitaarsolo’s in muziek gaat, is dat alles neerkomt op spanning opbouwen en het terug loslaten van die spanning. De meeste beginnende, half-gevorderde en zelf gevorderde solo-gitaristen creëren een opeenvolging van betekenisloze noten zonder echt te weten waar ze naar toe gaan. De belangrijkste improvisatie tip die je gitaar frasering interessanter zal maken draait rond het toevoegen van pauzes, zodat je de spanning kan oplossen die je opgebouwd hebt.

Het creëren van stiltes in je blues gitaarsolo’s kan simpelweg bereikt worden door gewoon ‘niets’ te doen. Kan het niet gemakkelijker worder dan dit zeker? De regels zijn eenvoudig: Speel een lick die je kent, bijvoorbeeld een blues lick, maar stop op willekeurige plaatsen in die lick. Je maakt als het ware een pauze in de lick. Nadat je even bent gestopt speel je de rest van de lick gewoon verder.

Deze rusten toevoegen terwijl je speelt wordt zeer vaak in de gitaarsolo's gebruikt. Dit is namelijk de sleutel tot het creëren van een verhalende solo waar iedere gitaarstudent naar op zoek is. Het zorgt voor veel meer elegantie en een echt blues gevoel, simpelweg door gewoon pauzes te lassen in je licks. Niettemin dat deze methode in zowat elke muziek genre te vinden is, van jazz tot rock en metal.

Hier is een voorbeeld uit de blues van hoe je deze eenvoudige, maar zeer effectieve methode kunt uitproberen:

Bekijk zeker de video hierboven voor meer voorbeelden van deze methode.

Dit Is Het Belangrijkste Element Dat Ontbreekt In Middelmatige Solo’s

Eén van de grootste gitaar mythes op deze aardbol is dat technische vaardigheden de reden zijn waarom de beste gitaristen uitsteken boven de rest. Dit is een enorme misvatting en de reden waarom zoveel gitaristen steeds dezelfde middelmatige solo’s blijven spelen. Het verbeteren van je lead gitaarspel is evenzeer een zaak van ‘hoe’ je iets speelt dan ‘wat’ je precies speelt. Het zijn namelijk de herkenbare en persoonlijke klanken van de beste gitaristen die ervoor zorgen dat ze zoveel ‘beter’ klinken dan de rest. Dus zeker niet enkel hun strikt technische vaardigheden. 

De belangrijkste factor om je persoonlijke stijl te ontwikkelen is dus om je frasering te verbeteren en zo een emotionele impact te kunnen creëren op luisteraars. Het fabriceren van interessante en aantrekkelijke gitaar solo’s zit hem allemaal in het creëren van contrast en er zijn veel manieren om dit contrast te produceren.

Iedere keer wanneer we spreken in ons dagelijks leven is dit verbonden aan een bepaalde emotie: blijheid, boosheid, angst, teleurstelling, opluchting, enz. Om een echte emotionele impact op luisteraars te hebben met je gitaar, moet je deze gevoelens kunnen vertalen in noten. Dit is de sleutel tot succes om altijd een sterke indruk na te laten met je lead gitaarspel. Anders zal niemand zich verbonden voelen met wat je speelt en zal je door het leven gaan als een saaie gitarist, hoe goed je ook kan spelen. Je kan zo snel spelen als je wilt, maar ‘geen emotie’ is ‘geen succes’. Maak dus zeker werk van de ontwikkeling van je gitaar frasering skills door de bovenstaande oefening op te nemen in je gitaar logboek en oefensessies.

Het is altijd een goed idee om je gitaarspel eens onder de loep te nemen. Geef je gitaarspel een reality check en onderbouw je vaardigheden eens en voor altijd. Om je hierbij te helpen heb ik een gratis blues gitaar ebook vol nuttige oefeningen ontwikkeld zodat ook jij met een stap-voor-stap methode je vaardigheden over de blues ten volle kunt ontwikkelen.


Wat zijn jouw doelen met de gitaar? Het is een zeer bevredigend gevoel om steeds zeker te zijn dat iedere oefening je doet op de gitaar je dichter brengt bij je doelen met de gitaar. Op de website van gitaarschool Gitaar Training Studio kun je vertellen over je doelen en/of frustraties met de gitaar, waarna je een gratis kennismaking ontvangt. Zo wordt je via gitaarles op maat persoonlijk begeleidt naar het bereiken van jouw doelen op gitaar (verschillende locaties te Vlaanderen, o. a. Oostende, Antwerpen, Gent, Kortrijk).