Schrijf Je Eigen Muziek Met Gitaar


Hoe Maak Je Een Eigen Gitaarriff

Door Antony Reynaert

Eén van de mooiste beloningen tijdens het leren spelen van gitaar ontstaat wanneer alle puzzelstukjes waar je reeds aan hebt gewerkt in elkaar klikken.

Ik herinner me nog goed het moment dat ik ontdekte dat ik van elke toonladder een eigen gitaarriff kon maken.

Dit was een enorm groot moment in mijn ontwikkeling als gitarist aangezien alle aangewerfde vaardigheden en kennis plots veel meer steek hielden.

Het grote plaatje van de gitaar werd me eindelijk een stuk duidelijker.

Dit artikel zal deze geheimen blootleggen en leren hoe je op een zeer simpele maar effectieve methodiek je eigen gitaarriffs kan schrijven.

Hoe Je Toonladders Kunt Visualiseren Om Eindeloze Gitaarriffs Te Creëren

Zoals je reeds kon lezen, zullen we toonladders gebruiken om eigen gitaarriffs te creëren. Om dit te verwezenlijken zullen we beginnen bij het absolute begin.

Stel dat ik je zou vragen om een toonladder te visualiseren op een stuk papier (laten we hier de bluestoonladder nemen als voorbeeld), dan acht ik het goed mogelijk dat je diagram er als volgt uitziet:

Dit is natuurlijk een correcte uitvoering van deze belangrijke toonladder, maar er schuilt in deze soort toonladder patronen echter een enorm nadeel. Te veel aspirant gitaristen zijn bezig met het memoriseren en herhaaldelijk oefenen van zgn. 'toonladder boxen' en blijven erin vaststeken, niet wetende hoe je eruit breekt en de volledig gitaarhals kunt gebruiken.

Hoe je toonladders visualiseert is daarom een enorm cruciaal element. Laten we daarom even afstand nemen van deze patronen en de toonladders op een horizontale manier bekijken:

Het mooie van toonladders op één snaar leren is dat dit zeer makkelijk toepasbaar is bij het schrijven van je eigen muziek. Speel eens gewoon de noten van deze bluestoonladder achter elkaar op de lage E-snaar met een beetje ‘overdrive’. Je zult meteen merken dat er al enorm cool klinkende rock/metal vibes uit je versterker komen!

Als je nu nog wat creatief aan de slag gaat met de duur van de noten en de volgorde waarin je ze speelt, zal je binnen de kortste keren unieke riffs uit je gitaar toveren.

Hoe Je Je Emoties Kunt Uitdrukken In Zelfgeschreven Gitaarriffs

Als je de gitaarhals volledig wilt meester worden, moet je gebruik leren maken van de functies van noten. Om deze stap te nemen is een basiskennis van intervallen onontbeerlijk. Als je nog nooit van intervallen op gitaar hebt gehoord, bekijk dan zeker eens mijn ultieme gids in het verstaan van intervallen om alle essentiële kennis over deze muzikale bouwstenen te leren kennen.

Laten we ons voorbeeld (de bluestoonladder) nu nog wat verder onder de loep nemen. Als we de intervallen in de bluestoonladder bekijken, kunnen we volgende toonladderformule waarnemen: 1-b3-4-b5-5-b7

Het kennen van de specifieke formule van toonladders is erg belangrijk aangezien elk interval een eigen emotie met zich meedraagt.

De reden dat de bluestoonladder bijvoorbeeld zo vaak terugkomt in muziek, komt voort uit het feit dat de toonladder het b5-interval bezit. Dit interval is één van de meest gebruikt en onmisbare intervallen in muziek. De meeste muziek waarnaar we luisteren zou niet bestaan zonder dit interval.

De realiteit is dat dit b5-interval, ook wel bekend als 'het duivelse interval', een van de meest kwaadaardig klinkende intervallen ooit is. Als we een gitaarriff met een geniepig kantje willen creëren, zullen we dus de noot op de zesde fret van de lage E-snaar moeten benadrukken in onze gitaarriff.

Probeer maar eens deze noot te spelen direct na het spelen van de lage E-noot (de grondtoon). Dit creëert een erg donkere en gespannen klank.

In de video bovenaan dit artikel, laat ik je horen hoe dit allemaal klinkt. Ik raad je zeker aan om eens naar de video te kijken tijdens het lezen zodat je een klare kijk hebt op hoe dit moet klinken.

De Techniek Die Nodig Is Om Snelheid In Je Gitaarriffs Te Genereren

Als je je eigen muziek wilt schrijven, is niets minder efficiënt dan iemand die je verteld: "wees gewoon creatief". Weten hoe je creatief moet zijn is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het is dus belangrijk om de juiste tools te verzamelen die je kunt gebruiken om je creativiteit te stimuleren.

Je kan simpelweg een hammer-on gebruiken op elke losse snaar die deel uitmaakt van de toonladder en terug een pull-off uitvoeren naar de losse snaar. Deze gitaartechniek noemt men ‘de pedal point techniek’ en wordt hier toegepast met een open snaar als ‘pedal note’. Op deze manier ontwikkel je een vooruit stuwende kracht in je gitaarriffs.

De Laatste Stap Om Toonladders Om Te Vormen Naar Goed Klinkende Gitaarriffs

De laatste stap om toonladders op een eenvoudige manier om te toveren naar gitaarriffs, houdt in dat we de noten van de toonladder harmoniseren met powerchords. Omdat de riffs die we tot nu toe gecreëerd hebben nog wat body en kracht missen is het daarom van belang de noten aan te dikken met powerchords.

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is het mogelijk om enorm coole klanken te genereren met een simpele toonladder zoals de bluestoonladder. Nu is het aan jou om alle tools uit dit artikel in de praktijk te brengen en je eigen gekozen toonladders om te vormen naar gitaarriffs.

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat de methodiek achter het schrijven van een gitaarriff niet de moeilijkste zaak is. Het is echter de uitvoering ervan die je parten kan spelen.

Het is niet zo vanzelfsprekend om op een correcte manier snelle partijen te spelen op gitaar. Om je ook hier bij te staan heb ik een gratis gids geschreven die je zal helpen met alle technische vaardigheden om sneller gitaar te kunnen spelen.


Wil je graag een stevig gefundeerde basis aan kennis en vaardigheden met de gitaar op bouwen? Kom zeker eens (gratis) langs op één van de locaties van Gitaar Training Studio (Antwerpen, Gent, Kortrijk en Oostende). Vraag simpelweg je vrijblijvende kennismaking aan en we nodigen je met veel plezier uit!