Hoe Gitaristen Als John Mayer en BB King Melodische Blues Solo's Creëren

In deze blog hebben we het al veel gehad over hoe je nu precies je gitaarsolo's melodischer kunt maken. Vandaag gaan we hierop verder en heb ik een specifiek luistervoorbeeld die je klaar en duidelijk zal doen horen hoe het klinkt om zo'n melodische blues solo te spelen. We gaan dan ook van start met het bekijken van twee veelgebruikte toonladders die gevorderde gitaristen gebruiken om blues solo's te spelen:

De Toonladders Die Gitaristen zoals BB King Spelen

Laten we even bekijken hoe een blues solo klinkt als men enkel gebruik maakt van de mineur pentatonische toonladder:


http://bestbluesguitarlessonsonline.com/media/majorminorpenta2.mp3 (klik op de link om af te spelen)


Als we echter de mineur pentatonische toonladder afwisselen met de majeur pentatonische toonladder, dan komen we tot een geheel ander resultaat:


http://bestbluesguitarlessonsonline.com/media/majorminorpenta1.mp3 (klik op de link om af te spelen)


Dit laatste is wat gitaristen zoals John Mayer en BB King veelvuldig gebruiken in hun gitaarsolo's (let bijvoorbeeld op de eerste 3 noten van die laatste solo, dit is een typische korte BB King lick); ze maken geen exclusief gebruik van één toonladder zoals de mineur pentatonische, maar verrijken hun solo's door af te wisselen tussen de mineur en majeur pentatonische toonladders.

BB King en John Mayer zijn slechts twee voorbeelden die mij te binnen schieten. Zeer veel blues gitaristen maken hiervan gebruik. Denk maar aan Freddy King, Albert King, Stevie Ray Vaughan, etc.

Als je nog nooit eerder gebruik maakte van het afwisselen tussen de majeur en mineur pentatonische toonladder heb ik goed nieuws voor je. Een paar dagen geleden heb ik een nieuw artikel gepubliceerd op mijn blues website die je vanuit de mineur pentatonische toonladder zal begeleiden om een drietal noten toe te voegen vanuit de majeur pentatonische toonladder om zo tot een geheel ander resultaat te komen.

Hier vind je dit artikel: Improve Your Blues Guitar Playing

Zoals altijd, stel gerust vragen door deze mail te beantwoorden en vraag gerust een vertaling van een artikel aan als je moeite hebt met Engels.

Veel oefengenot!
Antony

P.S.: hier vind je tevens een gids die je kunt downloaden waar je (op pagina 8) meer kunt lezen over het afwisselen van de mineur en majeur pentatonische toonladder.