Hoe Je Gitaar Techniek Te Verbeteren Met Oefeningen Die Je Meteen In Je Solo’s Kan Gebruiken

door Antony Reynaert


Oefeningen voor je vingers kunnen heel goed zijn om je techniek in het algemeen te verbeteren. De meeste oefeningen op techniek die je kan vinden op internet zijn jammer genoeg niet toepasbaar om je gitaarspel te verbeteren. Het is dan ook natuurlijk frustrerend om dat soort oefeningen te doen. Om je tijd zo efficiënt mogelijk te investeren is het belangrijk om oefeningen te doen op specifieke licks of fraseringstechnieken die uitdagend genoeg zijn en die je ook meteen kan toepassen in je gitaarspel. In dit artikel focussen we ons op dit soort efficiënte oefeningen.

De Belangrijkste Technieken in Gitaarsolo’s Van Hoog Niveau

“oefeningen voor solo gitaar

Goeie gitaarsolo’s bestaan vaak uit een combinatie van trage en vlugge licks in verschillende posities van de toonladder. Trage licks vereisen expressieve technieken als bends of vibrato. Vlugge licks vereisen dan weer een goeie coördinatie tussen beide handen en een zuivere gebruik van je plectrumGitaartechniek opbouwen op een correcte manier is van essentieel belang, want het is moeilijker om iets opnieuw aan te leren dan om gewoon iets aan te leren. Daarom moet je deze technieken meteen op de correcte manier leren.

Het wordt vaak onderschat, maar ontspannen zijn tijdens het spelen is echt belangrijk. Daarom proberen we dingen te volbrengen met zo weinig mogelijk inspanning. Zo zullen je vingers niet vlug moe worden en zo is het ook mogelijk om sneller te spelen. Ik ga hier niet dieper in op efficiëntie op vlak van minimale spanning waarmee je je vingers op de snaren drukt, maar hou dat wel in je achterhoofd wanneer je de oefeningen uitvoert.

Verbluffende Licks Over De Hele Gitaarhals

Wanneer je traint op je gitaartechniek, is het heel nuttig om de oefeningen te combineren met het oefenen van toonladders. Dat is beter dan chromatische licks te spelen zonder erbij na te denken. Je kan namelijk deze oefeningen gebruiken wanneer je aan het improviseren bent op de gitaar. Neem nu de diagonale pentatonische bluestoonladder bijvoorbeeld. Je kan dan diagonale licks spelen over de hele gitaarhals in plaats van telkens verticaal te gaan spelen in één enkele positie. De diagonale toonladder geeft veel mogelijkheden om je coördinatie tussen beide handen te oefenen.

De Diagonale Blues toonladder

Aan deze blues toonladder kan je ook nog noten uit de majeur pentatonische toonladder toevoegen om je solo’s nog meer kleur te geven. In de toonladder hieronder zijn die noten in het rood toegevoegd.

majeur en mineur pentatonische toonladder

Diagonale Bluestoonladder Met Noten Uit De Majeur Pentatonische Toonladder


Blueslicks Die Meteen Je Techniek Verbeteren


Het is nuttig om zelf licks en loopjes te bedenken, want je kan ze dan ook je eigen emotie en gevoel meegeven. De noten die je kiest geven namelijk een bepaalde kleur aan je solo. Het is een hele goede oefening om licks in de diagonale toonladder te creëren die verhogen of verlagen in toonhoogte. En vergeet zeker niet om extra noten uit de blues toonladder of majeur pentatonische ladder toe te voegen.
Hieronder zie je een voorbeeld in A die zijn inspiratie vindt in blues en country. Er zijn een paar chromatische noten in de lick met noten uit de majeur pentatonische toonladder die we toevoegen aan de diagonale blues toonladder. Wanneer je zo’n oefeningen uitvoert is het heel nuttig om dan ook de noten te analyseren die je speelt. Welke komen uit de pentatonische mineur of majeur toonladder? Zo krijg je meer inzicht hoe die noten zich tegenover elkaar verhouden. Met deze oefeningen verbeter je dus niet alleen je techniek maar ook je inzicht in de noten op de gitaarhals. Na verloop van tijd zal je beter weten welke noten uit de toonladder gebruikt worden. Om serieuze vooruitgang te boeken in je inzicht over de hals van de gitaar en de verbanden tussen alles wat je doet op de gitaar lees je hier meer over de geheimen en structuren van de gitaarhals masterclasses.

 

blues country gitaar lick

Voorbeeld van een Blues/Country lick

Je moet de lick in het begin op een laag tempo inoefenen. Zorg ervoor dat de timing goed zit en dat je de noten zuiver raakt. Je gebruikt ook best een metronoom bij het inoefenen. Speel de lick ook met alternate picking, want dat zal helpen om de timing beter te krijgen.

Begin met je ringvinger op de 12de fret van de hoge e-snaar en ga verder met je middelvinger en wijsvinger op de respectievelijk 11de en 10de fret. Dan volgt een open snaar, waarna je de 8ste fret speelt met je wijsvinger en de 9de fret met je middelvinger. Ga door met je ringvinger op de b-snaar op de 10de fret en dan je wijsvinger op de 8ste fret. Spring daarna naar de 9de fret op de G-snaar en begin opnieuw met je ringvinger.

Vanaf nu spelen we eigenlijk exact dezelfde noten maar een octaaf lager. De 7de fret op de A-snaar is dan weer 2 octaven lager. De lick eindigt met de grondnoot op de 5de fret van de lage E-snaar. Speel die noot met een subtiele vibrato.

Wanneer je dit begint te oefenen is het vooral belangrijk om de noten zuiver en met een correcte timing te spelen. Speel de lick daarom traag in het begin! Een metronoom kan je helpen om het zuiver te houden en het zal je ook helpen om bewust te zijn van het ritme. Daarnaast is het belangrijk om alternate picking te gebruiken en zo weinig mogelijk je vingers te bewegen. Na verloop van tijd kan je proberen de lick vlugger te spelen, maar vanaf dat de uitvoering niet meer zuiver is, vertraag je best. Na een tijdje zal je merken dat het alsmaar makkelijker wordt om de lick te spelen en dat je coördinatie tussen beide handen erop vooruitgaat.

Oefeningen Toepassen In je Gitaarsolo’s

Het uiteindelijke doel van deze oefeningen is om ze te kunnen gebruiken in je geïmproviseerde solo’s. Je zal meer beginnen denken als een muzikant in plaats van deze oefeningen hersenloos te spelen. Hoe meer je focust op het maken van muziek tijdens het oefenen, hoe beter je zal worden. Daarom is het soort oefeningen die meteen toepasbaar zijn tijdens het soleren van essentieel belang.

In mijn gratis Blues Gitaar Basis eBook leer je meer over de diagonale positie van de pentatonische toonladder zoals we ze hier hebben bekeken.


 Leer bij over online gitaarles of over doelgerichte gitaarles op diverse locaties te Vlaanderen