Het Stemmen Van De Gitaar - Hoe Stem Je Een Gitaar

Het Stemmen Van De Gitaar

Voor je begint gitaar te spelen is er één iets zeer belangrijk om onder de knie te krijgen; het stemmen van de gitaar. De gitaar hoeft zeer veel gestemd te worden, want deze is immers onderhevig aan allerlei invloeden. Bij een piano is dit anders, die hoeft maar één of twee keer per jaar gestemd te worden. De gitaar zullen we bijna dagelijks (of zelfs meerdere keren op een dag moeten herstemmen). In het algemeen zullen we een gitaar van beter kwaliteit minder moeten herstemmen dan een goedkopere gitaar.

Het stemmen van de gitaar doen we met een elektronisch stemapparaatje. Veelal krijg je bij de aankoop van zo’n stemapparaatje wat uitleg over hoe je die moet gebruiken. Indien de verkoper je deze uitleg niet uit zichzelf geeft, vraag dan hierachter. Het is ook geen schande om terug naar de winkel te gaan om nog eens uitleg te vragen.

Je zult horen wanneer je gitaar ontstemd is als die een valse klank geeft bij het spelen van de akkoorden uit de thuisstudie cursus.

Om de gitaar te stemmen zullen we iedere snaar apart herhaaldelijk aanslaan. Je zult zien dat het stemapparaatje je zegt welke noot je speelt. Het is belangrijk dat je inziet dat de benamingen die we geven aan de snaren in feite afkomstig zijn van de noten. Deze benamingen hebben we eerder geleerd met volgende ezelsbrugje:

Een Aap Die Geen Bananen Eet

Als je een snaar laat klinken dan zal één van deze noot oplichten op het stemapparaatje. Het stemapparaatje geeft dan aan (door middel van een wijzertje of lichtjes) of je de snaar moet aanspannen of lossen. Als de wijzer of het lichtje in het midden staat is de snaar juist gestemd. Staat de wijzer links of zie je het lichtje schijnen bij het ‘b’-teken, dan hoef je de snaar aan te spannen. Staat de wijzer rechts of schijnt het lichtje bij het ‘#’-teken dan hoef je de snaar te ontspannen.

Bij sommige stem-apparaatjes kun je de ‘frequentie’ wijzigen. Dit is echter niet nodig maar kan er wel voor zorgen dat je gitaar niet op de juiste noot gestemd staat, indien deze frequentie niet juist staat ingesteld. Als je op je stemapparaat de vermelding ziet staan van ‘440 Hz’, zorg er dan voor dat die altijd op ‘440’ blijft staan.

Welk stemapparaatje je koopt kies je zelf. Handig zijn stemapparaatjes die je op je gitaar kunt klikken, waardoor je telkens je stemapparaat bij de hand hebt.

Let Op Voor Deze Veel Voorkomende Beginnersfout!

Als je gitaar erg ontstemt is dan is het moeilijker om die terug gestemd te krijgen. Dit komt omdat er veel meer noten mogelijk zijn dan degene die we leerden met het ezelsbrugje.

noten op de gitaar om te stemmen

Zo zie je hierboven dat je een hele reeks noten hebt die voor de lage E-snaar komen en ook een hele reeks noten die na de hoge e-snaar komen. Tussenin de noten van de snaren bevinden zich nog verschillende noten. Deze noten volgen het ‘muzikaal alfabet’, die we in de cursus verder zullen uitlichten.

Het muzikaal alfabet verschilt van het normaal alfabet doordat de letters van “A” tot en met de letter “G” gaan (en dan beginnen we terug bij “A”). Er is geen sprake van de letter “H”, “I”, “J”, enz.

Zo kan het voorvallen dat je elektronisch stemapparaat bij het laten klinken van de lage E snaar de letter ‘D’ laat oplichten.

beginnersfout bij het stemmen van de gitaar

Zoals je hierboven ziet is deze lage E-snaar in dit geval gestemd op de noot ‘D’. Deze D-noot komt net voor de E-noot in het muzikaal alfabet, dus we moeten de snaar aanspannen tot als het stemapparaatje de E-noot weergeeft.

Ditzelfde zie je hieronder met de B-snaar, bij het aanslaan van de B-snaar geeft het stemapparaatje de C-noot aan. Deze C-noot komt na de B-noot, dus moeten we de snaar ontspannen.

noten op stemapparaat gitaar

Als je gitaar echt heel veel ontstemt is kan het zijn dat het stemapparaatje je een noot geeft die zeer ver van de oorspronkelijke noot verwijdert ligt. In dit geval moet je oppassen dat je de snaar niet teveel aanspant.

stemmen met een stembakje

Hierboven zie je bijvoorbeeld een C-noot staan die veel hoger ligt dan de E-noot van de hoge e-snaar. In dit geval zou misschien denken dat dit de C-noot is die na de B-noot van de 2e snaar (de B-snaar) komt en dat je de snaar hoeft aan te spannen tot aan de E-noot. Indien je snaar echter zo hard is opgespannen zoals in de tabel hierboven dan zal je snaar wellicht springen bij het verder aanspannen van deze snaar. Daarom is het van belang dat je goed voelt of de snaar niet te gespannen is. Zoals de oude volkswijsheid zegt: “Als de snaar te gespannen is dan springt hij”.

Deze uitleg is afkomstig uit het overzicht van de Start met Gitaar Thuisstudie Cursus, waar je de eerste stappen met de gitaar leert. Naast het stemmen van de gitaar leer je ook hoe je de eerste akkoorden moet spelen en alles die je als absoluut beginner moet weten. Deze thuisstudie cursus kun je hier gratis downloaden: Programma Overzicht Start Met Gitaar Thuisstudie Cursus.


Leer hoe je de basis van gitaar spelen stap voor stap correct kunt aanleren met de Thuisstudie Cursus Gitaar Voor Beginners