Wat verlang je het meeste van je gitaartechniek?

Heb je ooit al een bepaalde oefening, song of improvisatie gespeeld en gedacht “Ik zou dit nu toch al onder mijn vingers moeten hebben!”. Na al de tijd die je erin gestoken hebt, zou je nu toch wel controle moeten hebben over hetgeen je dagenlang geoefend hebt. Maar is dit wel zo?

Zoals in alle relaties start het terugkrijgen (output) met het geven van iets (input). Maar wat moet je nu precies je gitaartechniek geven om een solide techniek op te bouwen?

Is het Tijd? Of aandacht? Misschien denk je dat je veel geduld moet koesteren?

Hoewel al deze zaken van belang zijn bij het opbouwen van je gitaartechniek is het van essentieel belang om te beschikken over de juiste informatie ivm. gitaartechniek. De eerste stap is dus jezelf (of samen met een geschikte gitaarleraar die je kan begeleiden op dit vlak) onderwijzen ivm. het thema “gitaartechniek”.

Laten we eens een stap dichter kijken naar hoe een solide gitaartechniek wordt opgebouwd.

In de video hieronder zie je leerling Niels Ruelens een gitaarsolo improviseren op zeer hoge snelheid. Niels klopte bij Gitaar Training Studio aan om zijn gitaartechniek op punt te stellen. Let vooral op de bewegingen van zijn linkerhand, waar hij zijn wijsvinger amper beweegt als zijn vingers reizen over de snaren.

Het spiergeheugen (Muscle Memory)

gitaar techniek tips

Alles wat je oefent, van het kleinste detail tot de grootste beweging, wordt opgeslaan in het spiergeheugen. Je spieren onthouden alles wat je hen toont! Wat ze echter niet kunnen is denken voor henzelf. Je lichaam weet niet wat goed of slecht is, je hersenen wel. Het is belangrijk dat je iedere keer op dezelfde, correcte manier over een oefening of muziekstuk gaat om zo de juiste input te geven aan je spieren.

Het komt zeer vaak voor dat je als oefenent gitarist met teveel onnodige spanning speelt. Je pols of schouders zijn gespannen, en dit resulteert ook dat je gitaarspel niet zo vloeiend klinkt dan dat je wel zou willen. Ofwel speel je de oefening te rap, waardoor de noten slordig klinken. Ook al speel je trage stukken, dezelfde fouten blijven zich herhalen. Soms komt het ook voor dat je de verkeerde oefeningen gebruikt, je denkt “dit zou ik al moeten kunnen” zonder echt bewust te zijn van de ‘echte moeilijkheidsgraad’ van een oefening. Zelfs de gemakkelijkste oefeningen kunnen van groot belang zijn, indien je ze op een correcte manier oefent.

Al deze zaken geven de verkeerde input aan je spiergeheugen, waardoor je na verloop van tijd niet een solide gitaartechniek waarop je kunt rekenen opbouwt, maar een techniek die zeer onbetrouwbaar is. Dit is echter zeer normaal, daar de oefeningen (input), die je deed gewoonweg resulteert in het resultaat.

De manier waarop je oefent is dus bepalend voor de vooruitgang die je maakt.

Dit zijn 3 vragen die je jezelf kunt stellen waar je je nu op kunt concentreren bij het oefenen, om jezelf ervan te verzekeren dat je de juiste input geeft aan je spieren:

Te rap oefenen

Heb je de oefening wel stap voor stap opgebouwd, bewust zijnde van alle aandachtspunten. Als je de oefening snel uitvoert, let je dan op een goede articulatie of speel je de noten nogal slordig?

Teveel spanning gebruiken

Voelt mijn lichaam ontspannen aan of voel ik mezelf gespannen?

In welke lichaamsdelen voel ik het meeste spanning? Kan ik deze spanning verminderen door iets te veranderen in mijn gitaartechniek. (noot: alles begint bij een goede zithouding).

De verkeerde oefeningen gebruiken

Is deze oefening wel de beste oefening om je nu op te focussen? Wat wil je bereiken met het oefenen hiervan? Staat hetgeen die deze oefening je zal bezorgen in rechte lijn met je doelstellingen op korte, middellange of lange termijn? Bestaan er oefeningen die je beter kunnen helpen in het bereiken van deze doelstellingen?


Ontdek Hoe je een Moeiteloze GitaarTechniek kunt opbouwen met Specifieke Oefeningen in het Gitaar Techniek Werkboek