De Meest Efficiënte Manier Om Sneller Gitaar Te Leren Spelen


De Beste Strategie Om Snelheid In Gitaarsolo’s Te Genereren


Door Antony Reynaert

‘Hoe leer ik snel gitaar spelen?’ is één van de meest voorkomende vragen bij elke beginnende tot gevorderde gitarist. Bij iedereen spookt deze gedachte wel eens door z’n hoofd zonder een echt antwoord op de vraag te weten. Niemand wil echter blijven steken op een niveau waar je gitaarspel niet varieert qua snelheid aangezien dit zeer pover klinkt in de oren van een luisteraar. Maar wat als ik je vertel dat met de juiste strategieën je enorme snelheden kan creëren in gitaarsolo’s in een mum van tijd. In dit vernieuwend artikel met video onthul ik de meest efficiënte manier om sneller gitaar te leren spelen zodat je algemeen niveau als gitarist tot ‘the next level’ gebracht kan worden.

Dit Is De Reden Waarom Je Kans Op Snel Gitaar Spelen Drastisch Vermindert Als Je Deze Strategie Niet Gebruikt

Laten we eerste en vooral eens de twee veruit meest gebruikt toonladders op gitaar onder de loep nemen die gitaristen gebruiken tijdens het improviseren op gitaar:

  • De mineur (of majeur) pentatonische toonladder
  • De blues toonladder

Deze twee toonladders worden gebruikt door simpelweg alle grote gitaristen. Het probleem bevindt zich echter in het feit dat er tal van nadelen zijn als je jezelf limiteert tot enkel het gebruik van deze toonladders om snelheid op te bouwen.

1. Mineur Pentatonische Toonladder

Zoals je kan zien in de afbeelding hierboven, zullen we om de eerste twee noten van de toonladder aan te slaan, het plectrum van de gitaar een neergaande beweging (‘downstroke’) gevolgd door een opwaartse beweging (‘upstroke’) laten uitvoeren. Om nu naar de volgende noot te gaan in de toonladders, welke begint op de A snaar, zullen we een sprongetje moeten maken over de E snaar. Dit is zeer inefficiënt als je uit bent op snel gitaar leren spelen. Telkens je over een snaar moet springen verspil je namelijk kostbare tijd. Wat de meeste gitaristen vaak denken - en deze gitaar mythe wil ik graag de wereld uit helpen - is dat de grootste uitdaging niet bij de gefrette hand ligt, maar bij de hand met het plectrum.

2. Blues Toonladder

De volgende toonladder die we eens van dichtbij zullen bekijken is de blues toonladder. Je zult zien dat in dit patroon er zich soms twee noten op één snaar bevinden, maar soms ook drie noten op één snaar. Het probleem bij deze toonladders als we ermee snelheid in ons gitaarspel willen genereren, zit weeral in de inefficiënte aanslagen van het plectrum. De set instructies voor de hand met het plectrum zijn namelijk te onduidelijk. Ons plectrum moet continu wisselen tussen een ‘down-up’-beweging (twee noten op een snaar) en een ‘down-up-down’-beweging (drie noten op een snaar). Onze picking hand zal om deze reden nooit exact weten wat te doen tenzij we erover nadenken. Dit neemt natuurlijk tijd in beslag, wat ons gitaarspel drastisch vertraagt. Je zult ongetwijfeld sneller struikelen en een snaar missen als je serieuze snelheid wilt creëren tijdens je gitaarsolo’s.

De Beste Strategie Om Snel Gitaar Te Leren Spelen En Snelle Gitaarsolo’s Te Improviseren

Het grootste probleem met enerzijds de pentatonische toonladder en anderzijds de blues toonladder om snelle gitaarsolo’s te improviseren zit hem in het feit dat het plectrum zeer inefficiënte bewegingen uitvoert. Elke gitarist die in real-time aan het improviseren is, zal nooit naar zijn picking hand kijken, maar wel naar waar en hoe hij zijn vingers zet op de gitaarhals. Dit betekend dat de hand met het plectrum volledig op zichzelf is aangewezen tijdens het soleren. De eerste belangrijke stap is om deze picking hand om te bouwen tot een machine die zo continu als mogelijk de snaren kan aanslaan.

Gewoonte en structuur is wat gecreëerd moet worden voor deze picking hand om snel te kunnen gitaar spelen. De beste manier om dit te doen is door een duidelijk set van instructies te maken die makkelijk in het spiergeheugen opgeslagen kunnen worden. Hierdoor hoeven we niet aan de rechterhand te denken maar kunnen we vertrouwen op ‘auto pilot’. Hierbij introduceer ik de drie noten per snaar toonladder patronen:

De patronen hierboven zijn een representatie van de G majeur toonladder. Het grote voordeel dat deze patronen bieden is het feit dat op ELKE snaar er zich drie noten bevinden. Dit opent de deur om gebruik te maken van het zeer efficiënte ‘directional picking’.

De grootste troef van directional picking kan gevonden worden in het feit dat de bewegingen van het plectrum hetzelfde zijn doorheen de VOLLEDIGE toonladder als we deze met drie noten per snaar spelen. Om de bewegingen met het plectrum uit te voeren wisselen we tussen alternate picking en sweep picking (sweep picking beweging is aangeduid in rood op de tablatuur hieronder)

Op onderstaande afbeelding en tablatuur wordt duidelijk hoe je elke snaar moet aanslaan:

Om duidelijkheid te krijgen over hoe je op een correcte manier deze patronen inoefent (en elke toonladder in het algemeen) stel ik voor om de video hieronder (Engelstalig) te bekijken. Fouten maken tijdens het gitaar spelen is te wijten aan één hoofdoorzaak, namelijk dat je slecht oefent. Slechte gewoonten zullen je niet enkel drastisch limiteren in het snel gitaar spelen, ze zullen ook je algemene vooruitgang als gitarist tegenhouden waardoor je nooit tot je volledig potentieel zal kunnen groeien. In de video hieronder (Engelstalig) voorzie ik je met een manier om je toonladders op gitaar in te oefenen zodat je de beste resultaten als mogelijk op de gitaar kan maken:

Hoe Je Deze Strategie Rond Snelheid Bouwen In Gitaarsolo’s Onmiddellijk In Je Eigen Gitaarspel Kan Implementeren

Wanneer we bijvoorbeeld een 12 bar blues in A spelen is de meest voorkomende aanpak het gebruik van de A blues toonladder, de A mineur pentatonische toonladder en/of de A majeur pentatonische toonladder doorheen de volledig progressie. Nu zullen we echter de A Dorian Mode op bepaalde plaatsen in de progressie spelen. Dit stelt ons in staat om snelle runs te spelen in blues muziek. Van een relatief gezichtspunt is de A dorian mode eigenlijk de G majeur toonladder. De patronen voor deze toonladder zijn te vinden in het vorig hoofdstukje van dit artikel.

Dit is wat je moet doen om de A dorian mode succesvol in je blues gitaarsolo’s op te nemen: probeer A dorian over het I en IV akkoord van een 12 bar blues progressie in de toonaard A te spelen. In de bovenste video van dit artikel zie je me deze strategie voordoen zodat je een duidelijk beeld hebt hoe dit uit te voeren en hoe dit zal klinken in je gitaarsolo’s.

Naast deze strategie om de snelheid in je gitaarsolo's te verbeteren kan er nog heel wat meer gezegd worden rond de techniek van de picking hand. Het is vaak niet de vingervlugheid van de gefrette vingers waar er zich een probleem vormt, wel bij de hand die het plectrum bediend. In mijn gratis te downloaden gids rond sneller gitaar leren spelen die je kan downloaden op de website, leer je hoe je het plectrum best vastneemt om snelheid op te bouwen, welke bewegingen je plectrum juist moet maken en waarop je moet letten bij het oefenen op snelheid met het plectrum.

 


Vertel ons over je doelen met gitaar en ontvang een gratis proefles bij Gitaar Training Studio op één van onze locaties te Vlaanderen (Antwerpen, Gent, Kortrijk, Oostende)