De Snelste Methode Om De Dorische En Mixolydische Modus Te Integreren In Je Gitaarsolo’s
De Efficiëntste Gids Om Gitaar Modi Snel Te Leren Gebruiken
Door Antony Reynaert
Ben je het wat beu om telkens dezelfde pentatonische toonladders te gebruiken in je gitaarspel? Je bent niet alleen! Door de rudimentaire klank van de pentatonische toonladder is het immers zeer moeilijk om originele en buitengewone klanken voort te brengen.
Misschien het je al eens gehoord van ‘gitaar modes’? Een gitaar modus kan namelijk de deur openen naar uitzonderlijke klanken en je wegsturen uit de beperkende 'pentatonische gewoonten'.
Veel gitaristen ondervinden echter problemen bij het aanleren van gitaar modi. De theorie rond modes kan namelijk zeer overweldigend en verwarrend zijn. Het is dan ook van cruciaal belang dat je niet verzeilt raakt in de fase waar je eerst alles wilt verstaan. Het is immers veel krachtiger voor je vooruitgang als gitarist dat je eerst vertrouwd raakt met de klanken die de modes voortbrengen vooraleer je elk stukje achterliggende theorie probeert te meesteren.
In dit artikel leer je dan ook de snelste methode om onmiddellijk te genieten van de modes en deze te gebruiken in je eigen gitaarspel, zonder dat je alle achterliggende theorie eerst moet leren.
Wat Is Een Modus Op Gitaar?
Voor vele gitaarstudenten zijn de gitaar modi een moeilijk leerterrein. Velen betreden dan ook dit leerterrein met een verkeerde opvatting van wat modes nu eigenlijk zijn. Een goed begin is het halve werk, dus ik geef je nu een eenvoudig, misschien een ietwat incorrect (*), maar nietemin heel nuttig antwoord: Een modus is simpelweg een toonladder. En net als elke toonladder een gevoel met zich meedraagt doet een modus dat ook. Als je modi via deze invalshoek bekijkt, zal je ongetwijfeld de juiste richting uitgaan om uiteindelijk de modes meester te worden.
(*) Theoretisch gezien is dit antwoord niet 100% correct, maar vanaf het standpunt om de modes te leren vanaf nul is het beter dat je nu denkt dat een modus een toonladder is.
De Beste Aanpak Om (Een Vleugje Van) De Dorische Modus Toe Te Voegen Aan Je Gitaarsolo's
Je verwacht het waarschijnlijk niet, maar de overgang van je mineur pentatonische toonladder naar de dorische modus is eigenlijk ontstellend eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is simpelweg één noot toevoegen aan je standaard mineur pentatonische toonladder en je creëert onmiddellijk een vleug van de dorische klanken in je gitaarspel.
Om een duidelijke dorische klank op te wekken in je gitaarsolo’s is het wel van belang de karakteristieke dorische noot over het juiste akkoord te gebruiken. Een 12 bar blues is hier een ideale progressie om deze dorische modus uit te testen. De toegevoegde noot over het I-akkoord in je blues licks integreren zal resulteren in coole dorische klanken.
Het is ook mogelijk om de toegevoegde noot over het IV-akkoord te gebruiken, maar dit zal je geen dorische klank opleveren aangezien de extra noot een akkoordtoon is van dit akkoord.
De Beste Aanpak Om (Een Vleugje Van) De Mixolydische Modus Toe Te Voegen Aan Je Gitaarsolo's
Nu we deze modale klanken aan het uittesten zijn over een standaard 12 bar blues met dominant septiem akkoorden, is het eerst en vooral belangrijk om te weten dat je naast de mineur pentatonische toonladder ook de majeur pentatonische toonladder kunt gebruiken over deze progressie. Als dit gegeven volledig nieuw voor je is, raad ik aan om dit (Engelstalig) artikel ‘gitaarsolo's in de blues’ te bekijken, waar dit alles uitvoerig besproken wordt.
Nu we de majeur pentatonisch toonladder voor ons zien, hoeven we opnieuw slechts één noot toe te voegen om modale klanken te genereren. In dit geval zullen we de mixolydische modus simuleren.
Net zoals we gedaan hebben met de karakteristieke noot van de dorische modus, is het hier ook weer van belang om de extra noot te gebruik in je solo’s over het I-akkoord in je standaard 12 bar blues. Hierdoor ontwikkelen we de exotische klank van de mixolydische mode.
Onderbouw Je Kennis En Vaardigheden Met De Gitaar
Nu je de kennis vergaard hebt om bijzondere en exceptionele klanken uit je pentatonische toonladders te halen is het een goed idee om deze ideeën toe te passen op blues licks. In het blues gitaar ebook, die je volledig gratis kunt downloaden, staan meer dan 50 blues licks die hier perfect geschikt voor zijn. Download je ebook hier: ‘Gratis Blues Gitaar eBook’.
Ondervind je echter moeilijkheden om alle eindjes aan elkaar te knopen en zie je de structuur niet om op een efficiënte manier je doelen met de gitaar te bereiken? Laat je gitaarspel analyseren tijdens een vrijblijvende kennismaking bij Gitaar Training Studio (in Gent, Kortrijk, Antwerpen of Oostende) en zet zo de eerste stappen richting duidelijke vooruitgang met de gitaar.